megyejáró

2021.08.04. 14:16

Bemutatkozik Mocsa, ahol színes a kulturális élet és aktívak a közösségek

Épül a minibölcsőde, korszerűbb lett a gyermekjóléti intézmény és a házi segítségnyújtás. A településen sok fejlesztés zajlik, tervekből is van bőven. Udvardi Marianna polgármesterrel beszélgettünk.

Körtvélyfáy Dina

Udvardi Marianna, Mocsa polgármestere megmutatta, hogy halad a minibölcsőde építése

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

Márciusban kezdődött el a minibölcsőde építése. A tető felkerült, a cserepek felhelyezése után kezdődhet el a víz, a villany betelepítése. Udvardi Marianna elmondta, a kivitelező tervei szerint októberben elkészülhet az épület, így már a jövő évtől tudnának gyerekeket fogadni. Az ezzel kapcsolatos háttérmunkák is zajlanak, az óvoda alapító okiratát már módosították, többcélú intézmény lesz, a Mocsai Kiscsillag Óvoda és Bölcsőde nevet viseli majd.

Udvardi Marianna, Mocsa polgármestere megmutatta, hogy halad a minibölcsőde építése
Fotó: K. D. / 24 Óra

Pályázott az önkormányzat a házi segítségnyújtás és a gyermekjóléti épületének korszerűsítésére. Mivel a rendelkezésre álló keret már nem volt elég az épület felújítására, a KEM Területfejlesztési Kft. segítségével átkonvertálták az összeget eszközbeszerzésre, belső korszerűsítésre. Informatikai eszközöket, új bútorokat vásároltak, és egy új autót, mert a régi már folyamatos javításra szorult. A járművel ebédet is szállítanak, a pandémia ideje alatt fontos volt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyerekek ellátása is. Mindezek mellett kerékpárokat, otthoni ápoláshoz szükséges eszközöket is vettek.

Önkormányzati forrásból újulnak meg ezen épületrész helyiségei, ablakcsere, festés, csempézés zajlik az épületben. A vizet és a villanyt is újrakötötték. A festést és a gipszkartonozást saját költségen végezte az Éltex Kft. A szennyvíztisztító telep is korszerű, a környezetvédelmi szempontoknak megfelelő lett. A 319 milliós projekt európai uniós és hazai forrásból valósult meg.

Folyamatban van a 2019-ben megnyert zártkerti pályázat is, amely két részből áll. Már elkészült a Kisigmándra vezető dűlőút murvázása, vízelvezetése, szeptemberben pedig az E-ON elkezdi a villamos hálózat kiépítését, így sor kerülhet a kisfeszültségű áramcsatlakozás és a mérőóra telepítésére is a Öreg-hegyen található 44 ingatlan áramellátása érdekében.

Öt szív

A címer jobb oldali felső részén kék alapon öt vörös szív, mely egymás alatt két sorban, felül kettő, alatta három vörös szív helyezkedik el. A két sor között fekete színű nyomtatott nagybetűkkel P+A+X felirat áll. A betűk között egy-egy aranykereszt, a vörös szívek tetején arany lángnyelv. Bal oldali alsó részén vörös alapon egy aranykéve áll. A címert átlósan kettéosztó pólya balról jobbra lefelé dőlő ezüstszínű, amit a két szélén egy-egy aranycsík díszít. Az ezüstpólya közepén egy felfelé mutató fekete nyíl van. A sisakdísz helyén 1274-es fekete évszám áll. A jelmondat helyén ezüstkartusban fekete betűkkel a felirat: Mocsa.

A Magyar Falu Program felelős állattartás projektjében is részt vesznek, lakossági igény alapján. Másfél millió forintra pályáztak, kutyák és macskák ivartalanítására, chipezésére. Szintén a Magyar Falu Program segítségével tudtak kegyeleti hűtőt beszerezni a temetőbe. Fontosnak tartják a Tópart utca mielőbbi felújítását, hiszen a lakosok jogosan panaszkodnak a rossz állapotú útra. A Vidékfejlesztési Programban külterületi utak felújítására is lehet pályázni. Boldogasszonypusztán és Tömördpusztán újítanák meg az utakat, ha pozitív elbírálásban részesülnek, akkor jövőre indulhat meg a beruházás.

Udvardi Marianna arról is beszélt, mint minden településen, itt is adódtak olyan problémák, amelyek sok nehézséget okoznak. Továbbra sem működik gyógyszertár, de folyamatosan tárgyal annak érdekében, hogy legalább fiók- vagy kézi patika működjön Mocsán, és ne kelljen Tatára, Komáromba vagy Kocsra menni gyógyszerért. A Pannon Takarék Bank nemrégiben adta el a településen lévő ingatlanát, így az ott működő automata is megszűnt. A polgármester hangsúlyozta, több banktól is kértek árajánlatot, de sok pénzintézet nem is foglalkozik automaták üzemeltetésével. Többféle megoldásban is gondolkoznak, amíg nem rendeződik a helyzet, addig a postán lehet pénzt kivenni.

Aktív nyugdíjasklub, színes kulturális élet

Rendkívül aktív a helyi nyugdíjasklub. A Rigláné Berczeli Mária vezette csapat gyalog- és kerékpártúrákon vesz részt, de hosszabb, buszos utazásokra is indulnak. Legutóbb például Szentendrén jártak. A Föld napján kezdeményezték, hogy kis csoportokban szedjenek szemetet a településekre bevezető utakon. Végül 26 zsáknyi hulladékot gyűjtött a lelkes csapat. A nyugdíjasok emellett örömtánc-foglalkozásokon is részt vesznek, az egynyári virágok elültetésében is segédkeztek.

A település közművelődési referense a pandémia ideje alatt is készült a járványhelyzet szabályainak megfelelő elfoglaltságokkal. Farsang idején álarckereső játékot hirdetett, húsvétkor pedig nyulas dekorációval lehetett fotózkodni a művelődési ház előtt.

Augusztus 20-án rózsákat ültetnek az újszülöttek tiszteletére, ugyanezen a napon a helyi fiatalok utcabált szerveznek. Szeptemberben pótolnák az elmaradt falunapot is, és szüreti bált is tartanának.

Már beilleszkedett az új jegyzőjük

Új jegyző végzi munkáját május óta a településen. Sárközi-Hajnal Márta lapunknak is beszélt magáról, itteni feladatairól, tevékenységéről.

– Májustól látom el a jegyzői feladatokat Mocsán, előtte a központi közigazgatásban dolgoztam – mondta a település jegyzője.

Sárközi-Hajnal Márta az államigazgatási főiskolán végzett, ám érdeklődési köre szerteágazó, az államigazgatási főiskola előtt ugyanis pedagógus diplomát is szerzett, és mérlegképes könyvelői képesítéssel ugyancsak rendelkezik. A tanulmányokban nem állt meg, a jogi egyetemet jelenleg végzi, most kezdte meg az utolsó évét.

– Nagyon jól érzem magam Mocsán – hangoztatta lapunknak Sárközi-Hajnal Márta. – A kollégák kedvesek, továbbá szakmailag is kiválóak. Jó légkör vesz körül az önkormányzati hivatalban és a testületi üléseken is, ennek köszönhetően hatékonyan tudunk együtt dolgozni.

Sárközi-Hajnal Mártától azt is megtudtuk, Komáromban él családjával, a járási központból könnyű a bejárás Mocsára. Két kisgyermeke van, egy öt- és egy tízéves kisfiú.

Új hagyományt teremtenének

Jó hangulatú főzőversenyt szerveztek a településen Horváth Bernadett és Natkai Hanna kezdeményezésére.

Jó hangulatban készültek az ételek a mocsai főzőversenyen
Fotó: beküldött

A falunapot május végére tervezték, de a vírus miatt végül elmaradt a rendezvény. A helyi fiatalok azonban szerették volna, ha nyáron összegyűlhetnek, így az iskola előtti területen jöttek össze főzni. Tíz csapat vett részt az eseményen, a díjazásban az önkormányzat és egyéb támogatók is segítettek. Az ételek íze mellett a főzőpavilonok díszítését is méltatta a zsűri. A főzőversenyből szeretnének hagyományt teremteni.

Segít és partner a megye

Már állnak a falai Mocsa új minibölcsődéjének, ami a Terület és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) elnyert közel 103 millió Ft segítségével létesül. Ha minden jól halad, jövő januárban beköltözhetnek a lakók: nyolc apróság és három nevelő, utóbbiak új munkahelyet nyernek ezzel. A növekvő születésszám indokolta a bölcsőde építését.

Nemrég befejeződött egy másik fejlesztés is, ugyancsak a TOP segítségével. A szociális és családsegítő szolgálat gyarapodott új gépjárművel, bútorokkal, kerékpárokkal, hűtővel, felújították a tálalókonyhát, és az informatikai rendszer is korszerűsödött, összességében 18 millió Ft-ból.

 

Az összeállítás a mocsai önkormányzat támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában