baleset

2021.07.14. 07:37

Megszólalt a Környén lezuhant siklóernyős – a kórházból mesélte el, mi történt

A szombaton lezuhant siklóernyős férfit még mindig kórházban ápolják, ha a vizsgálati eredményei jók lesznek, akkor szerdán hazaengedhetik.

Szász Dalma Kitti

A szombaton lezuhant siklóernyős férfit még mindig kórházban ápolják, ha a vizsgálati eredményei jók lesznek, akkor szerdán hazaengedhetik.

Forrás: Beküldött

Fotó: Mucha Ferenc

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, szombaton balesetet szenvedett egy siklóernyős Környe határában. A bajba jutott Mucha Ferencre siklóernyős társai találtak rá, ők értesítették a mentőszolgálat munkatársait is. A férfit azóta is a tatabányai Szent Borbála Kórházban tartják megfigyelés alatt. Az eset körülményeiről és jelenlegi állapotáról ő maga mesélt nekünk.

– Amikor leestem, magamnál voltam, nem éreztem nagy fájdalmat, csak annyit, hogy zsibbadnak a lábaim. Úgy gondoltam, hogy ezt az érzést a szerencsétlen érkezésem okozza. Ezt követően írtam ki a közösségi oldal egyik zárt csoportjába, hogy:

„Mentőernyőt dobtam Környe előtt, zsibbadnak a lábaim, valaki tudna segíteni?”

– elevenítette fel a történteket Ferenc.

Mint mondta, a zuhanást követően két telefonhívása volt, a második után pedig kikapcsolta magát a beülőből, mivel még mindig volt termikus aktivitás, azaz félő volt, hogy a szél az ernyőbe kap és a földön húzza majd.

– Innentől csak emlékfoszlányaim vannak, megtaláltak, majd szólítgattak. Nagyjából az utolsó hívás és a megtalálásom között fél óra telhetett el. A posztomhoz valószínűleg a sokk miatt nem írtam le a GPS-koordinátáimat. A helyzetemmel azonban tisztában voltam, mivel megtervezett útvonalon repülünk. Továbbá azzal is, hogy a szerencsétlenség egy úgynevezett portölcsér miatt következett be, amely egy meteorológiai jelenség.

A köpönyeg.hu leírása szerint portölcsér, vagy porördög akkor keletkezik, ha nagyon meleg van, és a Föld felszíne annyira felmelegszik, hogy melegebbé válik a levegőnél. Az ilyen hőmérséklet-különbség miatt miniatűr ciklon vagy poroszlop jön létre. A levegő áramlása felemeli a port, a növényeket, így portölcsér jön létre. A porördögnek nincsen semmiféle kapcsolata konvekciós felhőzettel – szemben a tornádókkal.

A porördögben a szélsebesség 50 és 200 kilométer/óra között változhat. A portölcsér kiterjedése féltől több száz méter magasságig terjedhet, és akár fél órán át is táncolhat mondjuk egy mezőn.

Összefogtak a siklóernyős megtalálásához

Mucha Ferenc balesetét a Velencei-tavi Speciális Kutató-mentők Alapítványa adta hírül, ezt követően értesítették a Tatabányai 4×4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait, akik azonnal a férfi segítségére indultak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában