interjú

2021.07.24. 07:20

Jól vizsgázott járványkezelésben a megyei kormányhivatal

Az elmúlt bő másfél év a járványkezelésről, illetve a védőoltások megszervezéséről, a vakcina háziorvosokhoz történő eljuttatásáról szólt a megyei kormányhivatal számára. Rengeteg pluszfeladat hárult az intézményre. Hogyan sikerült mindezt megoldani, erről kérdeztük dr. Kancz Csabát, a Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatal vezetőjét.

Kemma.hu

Békéscsaba, 2021. Megyeszerte jól haladtak és haladnak az oltásokkal

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

– Miben változott az elmúlt másfél évben a kormányhivatal munkája?

– Már a járvány első hullámában nagy teher hárult a Népegészségügyi Főosztályunkra és a járási hivatalok Népegészségügyi Osztályaira a kontaktkutatás tekintetében, a második és harmadik hullám kapcsán pedig ezek a terhek tovább nőttek. Munkatársaink közül közel 200-an – alapfeladataik ellátása mellett – besegítettek a járványügyi védekezésbe, kontaktokat kutattak, vakcinákat csomagoltak, szállítottak, logisztikai és adminisztrációs teendőket láttak el. Büszkeséggel és hálával tölt el, hogy számíthattam rájuk. Természetesen nem csak az egészségügyi területen voltak többletfeladatok. A Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályon dolgozók a gazdaságvédelmi akcióterv keretében a munkahelyvédelmi támogatásokkal foglalkoztak, valamint jelen esetben az ágazati bértámogatásokkal kapcsolatos kérelmek teszik ki feladataik nagy részét. A kormányablakokra a lejárt érvényességű okmányok és a védettségi igazolványokkal kapcsolatosan hárul nagy mennyiségű feladat, azonban ez elkerülhetetlen annak érdekében, hogy honfitársaink szabadon élvezhessék a sok bezártság utáni, jól megérdemelt nyaralásukat.

Dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott az elmúlt másfél év járványügyi tevékenységét értékelte
Fotó: beküldött

– Hogyan alakult az oltási folyamat Komárom-Esztergom megyében?

– December végén kezdődött meg az oltás Magyarországon, az oltási terv szerint első körben az egészségügyi dolgozók kapták meg a vakcinát megyénkben is. Őket követte az idős­otthonok és szociális intézmények lakóinak és dolgozóinak oltása, a legveszélyeztetettebb korosztály – 60 év felettiek és krónikus betegek – vakcinázása, majd a 18-59 év közöttiek immunizálása. Az operatív törzs döntése alapján májusban megkezdődött a 16–18 évesek kórházakban történő oltása is, továbbá június 10-től már a 12–15 éveseket is lehet regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu honlapon. Hazánkban már hónapokkal ezelőtt elértük, hogy több oltóanyag áll rendelkezésre, mint ahányan regisztráltak. Ennek következtében bárki, aki jelentkezik, néhány napon belül hozzá is jut az általa kiválasztott oltóanyaghoz, az általa kiválasztott oltóponton. Itt szeretném hangsúlyozni, hogy a megyénkben dolgozó háziorvosok és asszisztenseik, valamint az oltópontokon szolgálatot teljesítő orvosok, ápolók kiváló és lelkiismeretes munkát végeztek. Továbbá köszönet illeti a mentősök, egészségügyi szakemberek, rendőrök, katasztrófavédők és településvezetők helytállását, nélkülük nem lett volna ilyen hatékony ez az oltási program. A Magyar Honvédséget szeretném külön kiemelni abból a szempontból, hogy az országban megyénkben teljesítettek másodszor szolgálatot a katonai oltóbuszok, melyek besegítettek a kisebb településeken élők immunizálásába. Az öt oltóbusz – Moderna-vakcinával – 22 település lakosait érte el a hat nap alatt. Ezen felül a megyénkben szolgálatot ellátó honvédek a kórházakban is segítették az állampolgárokat és az oltási folyamatokat. Magyarország Kormánya által kidolgozott terv sikerét is mutatja, hogy közel 5,6 millió honfitársunk jutott hozzá az oltóanyaghoz, a második vakcinát is már több mint 5,3 millióan vették fel.

– Fellélegezhetünk-e a vírus szorításából?

– A vírus sajnos nem ment szabadságra. A tavalyi évhez hasonlóan a nyári fertőzöttségi adatok kedvezőek, de figyelmeztető jel a számos európai országban emelkedő tendenciát mutató megbetegedési szám és a delta variáns megjelenése is. Éppen ezért kérem, hogy aki még nem vette fel az oltást, mindenképpen tegye meg. A Magyarországon elérhető hat vakcina mindegyike biztonságos és hatásos. A határt jelentő ötmillió beoltottat követően nagyban megváltoztak a járványhelyzet elején meghozott szigorú döntések, de szeretném kiemelni, hogy a vírus nem tűnt el, az alapvétő védelmi intézkedések még érvényben vannak. Tudom, hogy sok ember számára hatalmas próbatételnek bizonyultak az olyan előírások, mint a kötelező maszkviselés és a kijárási korlátozás, de ezekre szükség volt annak érdekében, hogy a legtöbb uniós államhoz képest hazánk hamarabb tudjon nyitni. A bajban megmutatkozott, hogy a magyar emberek képesek összefogni egy fontosabb közös cél érdekében.

– A Megyei Oltási Munkacsoport folyamatosan ülésezett. Kik vettek ebben részt és milyen feladataik voltak?

– A harmadik hullám idején hetente többször is találkoztunk, hiszen sok fontos kérdésben kellett gyors döntést hozni. Köszönöm a munkacsoportban részt vevő kórházi és kollegiális háziorvosi vezetőknek, a mentőszolgálat régiós irányítójának, a rendőrség, katasztrófavédelem, honvédség elöljáróinak, természetesen munkatársaimnak: a megyei tiszti főorvos asszonynak, a hatósági főosztályvezetőnek, a Megyei Védelmi Bizottság titkárságának és kormányhivatali vezetőtársaimnak a fáradhatatlan munkáját. Az üléseken az elmúlt időszak feladatait és az előttünk álló szervezési kérdéseket tekintettük át hétről hétre. Elsősorban a vakcinák allokációja volt a központi kérdéskör, hiszen a veszélyhelyzet elején teljesen más szempontok szerint kellett a meglévő oltóanyagkészletet kezelni, mint a járványhelyzet végéhez közeledve. Nem volt egyszerű, hogy a sokféle oltóanyag között – az egyéni sajátosságokat figyelembe véve – minden pacientúrának az igényeit kielégítsük. Ezért fontosnak tartom, hogy a megyében minél több háziorvossal személyesen is találkozzak, mert ők első kézből élték meg, hogy melyik intézkedés hogyan működik a gyakorlatban, továbbá közösen megbeszélhettük az oltásokkal kapcsolatos tapasztalatokat, közel száz oltóorvossal.

Kreft-Horváth Loránd háziorvos komáromi orvosi rendelőjében
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

– Miben segítették még a védekezést?

– Folyamatosan szállítottuk a háziorvosi praxisoknak a védőeszközöket, a vakcinákhoz hasonlóan. Emellett – ahogy a tavalyi évben, úgy idén is – biztosítottuk az érettségi vizsgák zavartalan lebonyolításához szükséges maszkok és fertőtlenítőszerek rendelkezésre állását, ősszel és tavasszal is. Közreműködtünk az intézmények fertőtlenítőszerekkel való ellátásában.

– Mire számít a jövőre nézve?

– A kormány múlt heti döntése alapján a 60 év felettiek megszólításában, illetve a harmadik oltás lehetőségéből adódóan új feladataink lesznek, unatkozni nem fogunk. Az iskolakezdés előtt a fiatalabb korosztály vakcinázását igyekszünk elősegíteni.

Békéscsaba, 2021. Megyeszerte jól haladtak és haladnak az oltásokkal
Fotó: Rosta Tibor / MTI

– Jut-e idő pihenésre a nyár folyamán?

– Azt gondolom, hogy mindenkit megviselt az elmúlt időszak, nagyon bízom benne, hogy az állampolgárok tudnak időt szánni arra, hogy 1–2 hetet pihenjenek, én is ezt tervezem. Családommal 2020-ban is belföldi helyszíneket kerestünk fel, ebben az esztendőben is ezt fogjuk tenni, hiszen hazánkban rengeteg gyönyörű természeti, művészeti emlék található, sok kikapcsolódási lehetőség várja a turistákat. A kormányhivatalban dolgozó kollégáim sok munkát végeztek, remélem ők is fel tudnak töltődni a nyár folyamán, hiszen ősszel sem maradunk feladatok nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában