Enyhébb szabályok jönnek az ingázóknak a szlovák határon, de nem mindenkinek

A szlovák határon hétfőtől újabb, de enyhébb szabályok lesznek érvényesek az ingázókra, azonban az engedmények nem mindenkire fognak vonatkozni.

Kemma.hu

Sátorosbánya, 2020. március 13. Szlovák rendõr egy autós iratait ellenõrzi a Somoskõújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelõhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelõin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenõrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldrõl érkezõnek 14 napos karanténba kell vonulnia. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Május 31-től enyhébb szabályok vonatkoznak majd az ingázókra a szlovák határon. A hét napnál nem régebbi, kötelező RT-PCR vagy antigén teszt helyett a határon elfogadják majd az oltási igazolást, illetve az arról szóló igazolást is, hogy az illető átesett a COVID-19 betegségen – számolt be a bumm.sk.

Mint írják, az engedmények azokra a személyekre vonatkozik, akik esetében az mRNS vakcina második adagjának beadása után eltelt legalább 14 nap, illetve a vektorvakcina első adagjának beadása után eltelt legalább 28 nap, vagy akik az elmúlt 180 napban átestek a COVID-19 betegségen. Azoknak sem kell negatív tesztet felmutatniuk a határon, akik a COVID-19 leküzdése utáni 180 napban kapták meg az mRNS vagy a vektorvakcina első adagját.

Hozzáteszik, hogy azok a Szlovákiába érkező szlovák állampolgárok is kiválthatják oltási igazolással a negatív tesztet, akiknek a szomszédos országban, a határtól legfeljebb 100 kilométerre van az állandó vagy az átmeneti lakhelyük. Hangsúlyozzák, hogy a házi karantén és a negatív teszt követelménye alól továbbra is kivételt élvez a tehergépjárművek személyzete, az egészségügyi transzportszolgálatok személyzete és a temetkezési vállalkozók is. Nem kell karanténba vonulniuk a diákoknak, a hozzátartozójukról gondoskodó személyeknek, illetve a sportolóknak sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában