nincs békesség

2021.04.14. 14:00

“Nem vagyunk Pajkaszeg!” – Stikában lőtt gyermekfotó borította ki a szentléleki anyát

Szinte már nincsenek nyugodt perceik a Pilisszentléleken élőknek. A mi kis falunk című sorozat elindulása és a világjárvány kezdete óta hihetetlen mértékben megnőtt a településre látogató kirándulók száma.

Feleki Marietta

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Pilis övezte festői völgyben fekszik az Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélek. Az eldugott faluban a csendes vidéki nyugalomra vágyók paradicsomra leltek. Ám néhány éve megváltozott az élet a kis zsákfaluban. Itt forgatják a Mi kis falunk című sorozatot, amely magával hozta a filmturizmust is: az ország számos pontjáról érkeznek látogatók, hogy megnézzék „Pajkaszeget” és a sorozatban szereplő épületekkel fotózkodjanak.

Ez a nagy népszerűség eleinte jót tett a településnek, ám később úgy érezték a helyiek: kinőtte a falut a rendszeresen hozzájuk tóduló autó- és emberáradat. A keskeny utcácskákat hétvégeken, ünnepnapokon parkoló autók sora teríti be, a közlekedést és a helyiek életterét is akadályozva.

A járvány kezdete óta a pilisszentlélekiek különösen aggályosnak érzik, hogy ennyi ember fordul meg a faluban. Sokszor tömegek sétálgatnak a településen és sokukon egyáltalán nincs maszk. Bár az első hullám idején volt, hogy korlátozták a faluba tartó forgalmat, de ez csak egy rövid ideig tartott. Jelenleg azonban nincs korlátozás, bárki szabadon bemehet.

Nagypénteken és húsvétvasárnap látogattunk el Pilisszentlélekre, ahol a – nevük elhallgatását kérő – helyiek is meséltek a szerintük áldatlan állapotokról. Már a falutáblánál parkoló autók sora fogadott bennünket, a település csomópontjain és főútján pedig akkora forgalom volt, mint egy kisebb városban.

A főút a kultúrház előtt kétfelé ágazik, egyik út megy tovább az emelkedőn, a sorozatbeli kocsma irányába, a másik irányban egy kis utca található. Itt van az egyetlen, többé-kevésbé kialakított parkoló is. Az autósok először ezt a parkolót célozzák meg, ám ha nincs hely – márpedig egy-egy forgalmasabb hétvégén hamar elfogynak a helyek – akkor jön a tolatás, forgolódás az amúgy is szűkös utcácskában és a kultúrház előtt. A látogatók számos esetben parkolnak magánterületen, így például a fatelepen is.

Az érkezők végigjárják az ismertebb helyszíneket, majd a végcéljuk a főút felső végén levő, sorozatbeli Teca kocsmája, amely gyakorlatilag minden nap nyitva van. A kocsma egyébként „civilben” a falu boltja és postája is egyben.

Egy nagy díszletnek nézik a falut

A főúton jó, ha két autó elfér egymás mellett, ám ehhez képest a felfelé tartó oldalon sorban autók parkolnak. Emiatt a lefelé igyekvők alig férnek el. A gyalogosoknak pedig nincs kialakított járda, így ők is a keskeny úttesten osztoznak az autósokkal, amelyek a parkoló járműveket kerülgetve néha majd' belökik az árokba a gyalogszerrel közlekedőket.

Járőröznek, de nem büntetnek

Buóczné Miklán Erzsébet alezredes, a megyei rendőrfőkapitányság helyettes szóvivője a Kemma.hu-t arról tájékoztatta, hogy Pilisszentléleken a tavaszi turistaszezon kezdetétől hétvégéken rendszeresen járőrözik a rendőrség. Az egyenruhások leginkább a szabályos parkolást és a maszk viselését ellenőrzik, de lehetőség szerint csak figyelmeztetik azt, aki nem tartja a szabályokat.

A helyiek szerint a legnagyobb gond a forgalmas napok sűrű autóforgalma, amely sokszor az ő közlekedésüket is akadályozza.

– Egy nagyobb parkolóra lenne szükség a faluban, mert van olyan, hogy beállnak a házak kapujába is. Számos esetben kellett emiatt rendőrt hívni – panaszolja az egyik helyi lakos. – Volt olyan is, hogy a tömött sorban parkoló autósok miatt beragadt a menetrend szerinti busz. Ez tarthatatlan állapot így. Mi van, ha például a mentő vagy tűzoltó nem tud emiatt közlekedni? – sorolta.

Csak Pajkaszeg van...

Mivel számos épület, tereptárgy vagy jármű szerepel a sorozatban, a helyiek úgy érzik: a Pilisszentlélekre látogatók egy nagy díszletként kezelik a falut.

– Pajkaszegnek nézik az egész falut. Már a busz is Pajkaszeg felirattal közlekedik ide. Pilisszentléleket már-már senki nem ismeri, csak Pajkaszeg van. Pedig mi nem statiszták vagyunk, hanem ez az otthonunk – panaszolta.

– Borzasztó érzés, hogy egyes turisták a privát szféránkat sem tisztelik – szólalt meg egy helyi anyuka, aki elmondta: akad olyan, aki szó szerint befotóz az udvarukba, bármi, bárki van ott épp. – Egyszer a Facebookon jött szembe velem egy kép, amelyen az udvarunkban játszó gyerekem látszódott. A képet nyilvánosan osztogatták. Amikor kértem a kép készítőjét, hogy törölje, még neki állt feljebb –idézte fel.

A fejlesztéshez támogatást kérnek

A forgalom mellett a turisták viselkedése is zavarja a helyieket. Előfordul, hogy közterületen, egy-egy bokor vagy épp a '48-as emlékmű tövében végzi el valaki a kis- vagy nagydolgát. Persze ezután senki sincs, aki összetakarítson... A szentlélekiek számos esetben fordultak megoldásért az önkormányzathoz. Többek közt a parkolási kapacitás bővítését, mobil illemhelyet és köztéri szemeteseket is kértek.

– A legtöbbet talán Hernádi Ádám tette eddig a faluért – emelte ki egy másik hölgy. – Legutóbb kaptunk három darab szemetest két utcába, és persze ígéretet a gondok megoldására. Sokan beszóltak már nekünk a Facebookon, hogy miért nem örülünk ennek a népszerűségnek, miért nem lovagoljuk meg a turisták adta lehetőséget. De mi itt elsősorban nyugodtan szeretnénk élni. A fejlesztéshez pedig segítség is kell – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában