felkutatás

2021.04.16. 14:00

Már 17 gólyapár épségben hazatért megyei fészkébe

Tavasszal sokan naponta lesik a fészkeket, vajon visszatért-e már a lakója. A Magyar Madártani Egyesület (MME) megyei csoportja a lakosság segítségét kérte az érkező gólyák nyomon követésében.

Goletz-Deák Viktória

Az első hazatérő fehér gólyát a megyénkben március 8-án regisztrálták. A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület a közösségi oldalán " target="_blank" rel="noopener noreferrer">osztotta meg a jó hírt, és egyben kérte a lakosság segítségét az érkező szárnyasok figyelésében.

– Március 8-án kaptuk a hírt, hogy megérkezett a császári fészekre az egyik fehér gólya. Habár egyre gyakoribb a gólyák áttelelése, mindig örömteli, amikor visszaérkeznek a fészekre. Ez egyszerre jelenti a tavasz kezdetét és azt, hogy sikerült túlélni a több ezer kilométeres, viszontagságos vonulást. Szeretnénk megkérni mindenkit, hogy amennyiben a megyében észlelik a visszaérkező gólyákat, keressenek meg minket, ezzel segítve a nyomon követésüket – olvasható a közösségi oldalukon.

A felhívásra pedig sokan válaszoltak is. Így eddig összesen 17 gólyapárt azonosítottak már a fészkeikben. Azonban még van, ahol várják az érkezésüket. Bátky Gellért, az MME megyei csoportjának alelnöke felelős a fehérgólya-védelmi programért. Mint elmondta: a tavalyi költők közül az ácsi, esztergomi, a kocsi, a naszályi, a rédei, és a Szomódhoz tartozó ferencmajori párokról még nem kaptak hírt.

– A fészkeket lakossági segítséggel tudjuk felmérni. De azokat a költőhelyeket is nyilvántartjuk, ahova már évek óta nem tértek vissza a madarak. Sajnos hazánkban a megyében van a legkevesebb gólya, tavaly 24 párt számoltunk össze. A legtöbb fehér gólya Debrecen környékén van, mintegy 500 pár – magyarázta a szakértő, aki hozzátette, ez az arány korábban is így volt.

– Először 1941-ben mérték fel hazánk gólyaállományát, akkor összesen 16 ezer madarat számoltak össze. Ez a szám mára alig ötezerre csökkent. Ennek legnagyobb oka az élőhelyük elvesztése. A gólyák ugyanis az olyan kaszálókat, gyepterületeket kedvelik, ahol van vizenyős rész is. Ezek pedig a települések terjedésével és a szántóföldek növekedésével nagyon lecsökkentek – mondta az egyesület alelnöke. Hozzátette, hiába helyeznek ki fészkeket, ha a madaraknak nincs a közelben megfelelő élőhely. Az egyesület tagjai annyiban tudnak segíteni, hogy a meglévő költőhelyeket és azok környékét biztonságossá teszik.

Tojást is raktak

A dömösi BirdMania – Madárpark és Vadmadár-mentőközpont gólyája, Szofi is megérkezett március végén a mentőhelyen telelő, sérült párjához, Marcushoz. Sőt a pár azóta már kettő tojást is lerakott. A gólyacsalád életét egy webkamerán keresztül kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. A mentőközpont vezetője, Márton András elárulta, hogy az első tojást április 8-ra várták, azonban helyette a hó érkezett meg. Így végül örültek, hogy csak másnap hajnalban érkezett meg az első, rá két napra pedig a második tojás is. A fiókák kikelésére egy hónapot kell várni.

Címkék#gólyák
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában