Rémhír miatt lett hiánycikk: lerabolták Tatabánya FFP2-készleteit

Március 8-tól március 22-ig újabb szigorítások lépnek életbe. Az egyik kormánydöntés értelmében mindenhol kötelező lesz a szájmaszk. A világhálón azonban még a bejelentés előtt elterjedt a rémhír, hogy zárt terekben szlovák és osztrák mintára kizárólag az FFP2-es maszkot fogadják majd el. Ez természetesen nem igaz.

Szász Dalma Kitti

A világhálón terjedt el a rémhír, hogy zárt terekben szlovák és osztrák mintára kizárólag az FFP2-es maszkot fogadják majd el. Ez természetesen nem igaz.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Rendszeresen megesik, hogy álhírektől hangos a világháló. Fontos azonban, hogy minden esetben utánajárjunk az információ hitelességének. A legnépszerűbb közösségi oldalakon most éppen az terjedt el az Operatív Törzs bejelentését megelőzően, hogy kötelező lesz az FFP2-es maszk. Bár ez sem akkor, sem most nem volt igaz, és a hírt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is cáfolta, országszerte begyűjtötték a gyógyászati segédeszköz üzletekből és gyógyszertárakból ezeket a maszkokat. Utánajártunk, hogy a megyeszékhely patikáinak készletei mennyire csappantak meg a pánikfelvásárlás miatt. mennyire felszereltek az említett termékekből.

A Levendula Gyógyszertár gyógyszerészétől megtudtuk: éppen csütörtökön fogyott el náluk is az említett FFP2 maszk, de a jó hír az, hogy péntek délutánra várható az utánpótlás. Hozzátette: egyelőre úgy tűnik, a szállítóknak elég nagy készlet áll rendelkezésükre.

Egy, a neve elhallgatását kérő patika gyógyszerésze elmondta: náluk is szintén elfogytak a csütörtöki nap folyamán az FFP2 maszkok, a jövő héten hétfőn várják az újabb adagot. Kiemelte, hogy szerinte nincs gond, biztosan időben megérkezik az ígért szállítmány.

A Salvia Patika Kft. munkatársától megtudhattuk: ugyan készletük fogyóban van, viszont péntek délután érkezik egy újabb adag hozzájuk, illetve jövő héten hétfőn és kedden is. Az Arany Kigyó Patika vezetőjétől, Vágó Dávidtól megtudtuk, jelenleg átmeneti készlethiány van náluk, ami annak tudható be, hogy a tegnapi bejelentést követően megnövekedett az érdeklődés az FFP2 maszkokra. Mint mondta, a rendelésüket már leadták a szállítók felé, akik 1-3 munkanapon belül leszállítják az újabb adagot.

– A vásárlók körében az elmúlt fél évben nem volt nagy kereslet az említett maszkokra. Pénteken azonban ez megváltozott. Korábban amikor betért hozzánk valaki, akkor csak orvosi maszkot vásárolt. A hirtelen készlethiány ennek is betudható, hiszen készletünket nem kellett folyamatosan pótolni – fűzte hozzá a vezető.

Miért jobb az FFP2-es maszk, mint az átlagos textil vagy orvosi maszk?

Ahogy a veol.hu írja, előbbi aeroszol-szűrési hatékonysága legalább 95 százalékos. A világhálón elérhető szakirodalom szerint ennek anyaga szintetikus, melyekből három réteget hoznak létre. A maszk különböző vastagságokban érhető el, az egyes rétegek közé szűrőrétegeket tesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában