üzletek

2021.03.09. 17:30

Így vizsgázott Tatabánya a kötelező maszkviselés első napján

Hétfőn léptek életbe az üzletekre vonatkozó szigorítások, amelyeket a súlyosbodó járványhelyzet miatt vezetett be a kormány. Körülnéztünk a megyeszékhelyen, hogy milyen hatást váltott ki mindez a plázában és a szupermarketekben.

Wágner Zsanett

Hétfőn léptek életbe az üzletekre vonatkozó szigorítások. Körülnéztünk Tatabányán, hogy milyen hatást váltott ki mindez a plázában és a szupermarketekben.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

– Az alsó szinten már végeztem, jöhet az emelet – mondta az egyik takarítónő hétfő délelőtt a Vértes Centerben. Most bőven van idejük elvégezni a munkát, nem kell kerülgetni a vásárlókat. Alig lézengtek a megyeszékhely kedvelt bevásárlóközpontjában.

Legutoljára tavaly tavasszal lehettek ennyien a folyósokon. A háttérben az áll, hogy hétfőn lépett életbe a kormányrendelet, mely szerint két hétre bezártak az üzletek, de azért vannak kivételek. Az már az első néhány lépésnél látszik, hogy a pláza vásárlói kapkodják a fejüket. Többségük nem tudja pontosan, mit és hol vásárolhat. A komplexum üzleteinek nyolcvan százaléka bezárt, ez alól a könyves, a műszaki áruház és a játékbolt sem kivétel, természetesen a ruhaboltok sem.

Hordjuk helyesen a maszkot!

A maszkhasználat kötelező lett az egész ország területén, s ennek – mint mindennek – vannak követői és ellenzői. Az tapasztalható, habár csak egy napja kötelező például a megyeszékhelyen, hogy az emberek betartják az előírásokat. Maszkot szinte mindenki visel, azonban nem árt hangsúlyozni annak helyes használatát. Azt tapasztaltuk, hogy a legtöbben orr alatt hordják, vagy egyszerűen az áll alá letoltan viselik a textilt az utcán. Azt viszont sokan nem értik, miért kell hordani a szabadban. A szabályok szerint pénzbírságot kell fizetnie annak, aki helytelenül, a szabályokat nem betartva viseli a maszkot.

Az új szabályok szerint a Vértes Centerben a drogéria, a bank, a telefonosok és az optika nyitva maradhattak. Az emeleten elvitelre kérhető étel, azonban telefonon is kérhető a házhoz szállítás – akár egy évvel ezelőtt. A gőzölgő rántott húst kipakolták, ami továbbra is csábító, de alig akad rá vevő. – Reméljük, hogy van miért, kiért nyitva maradnunk – mondja az egyik eladó. A téma érzékenységét jól mutatja, hogy alig állnak szóba velünk. Amint előkerül a toll és a papír, senki semmit sem mond. Érthető, jóslatokba kevesen bocsátkoznak. Az eladók zöme tehetetlen, mert bár nyitva maradhattak, de a pláza kisebb forgalma miatt kevés vásárló akad.

– Szerintem két hétnél több lesz a tilalom – mondta egy tatabányai édesanya, miközben a pénztárszalagról táskájába pakolta a drogériában vásárolt árucikkeket. Az élethez szükséges árucikkeket – járványveszélytől függetlenül – meg kell venni, így nem hiányozhat a tusfürdő és a sampon sem a szatyorból. A szomszédos telefonszolgáltató hivatalosan nem lehetne nyitva, annyi engedményt kaptak, hogy a biztonsági előírásokat követve továbbra is működhetnek, szervizként. – Elromlott a telefonom akkumulátora, cserére jöttem – mondta egy, a neve elhallgatását kérő fiatal. Hozzátette: tudja jól, hogy online is megrendelhetné az árut, de a régimódi kereskedelem híve.

Az ételek illatoznak a plázában (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Hasonló vásárlói hozzáállást tapasztaltunk a megyeszékhely egyik szupermarketében. A hömpölygő tömeg helyett hűlt helye volt a vásárlóknak. A füstölt árukat kínáló stand eladója változatlanul mosolygott, semmilyen tiltás nem vonatkozott rá. Ellenben nem kapható ékszer, nem lehet ruhát venni és kulcsot másoltatni sem. A herbáriás szerencséje, hogy élelmiszert és kozmetikumokat is árul, úgyhogy változatlanul fogadja vásárlóit este 18 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában