Itt a 3. hullám: egy nap alatt annyi az új fertőzött, mint a járvány első két hónapjában

A kormányzati portál járványügyi adatai alapján szombatra elképesztően megugrott az új fertőzöttek száma Komárom-Esztergom megyében.

Kemma.hu

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szombatra 4948 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 424 ezer 130 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Komárom-Esztergomban az elmúlt napokhoz képest is kiugró az újonnan regisztráltak száma: szombatra 244 embernél mutatták ki a vírust. A megyei betegek száma szombatra 14 ezer 353 főre nőtt.

https://public.flourish.studio/visualisation/4659532/

A koronavírus megjelenése óta ennél eddig csak egyetlenegyszer volt magasabb a napi új betegek száma megyénkben, december 6-án 257 új fertőzöttet jelentettek. Hasonlóan magas adatot pedig december 11-én kaptunk, akkor 208 ember fertőződött meg.

Szombatra az országban elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 14 ezer 902 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 319 ezer 691 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 89 ezer 537 fő.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Jelenleg 5282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 482-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 563 ezer 601 ember kapott oltást, közülük 244 ezer 407-en már a második adagot is megkapták − olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

A háziorvosok továbbra is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért továbbra is érvényben vannak a védelmi intézkedések, az Operatív Törzs az utazási szabályok szigorításán és az oltási stratégia módosításán dolgozik, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltást a rendelkezésre álló vakcinákból.

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában és már a magyar városokban, köztük Tatabányán is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A járvány újra felszálló ágban van, ezért kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A védőoltás életet ment.

Az Operatív Törzs és az oltási munkacsoport az oltási stratégia módosításán dolgozik, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen – írja a kormányzati portál.

A kormány – tekintettel a járvány újabb felszálló ágára – meghosszabbította a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedéseket március 15-ig. A kormány álláspontja, hogy ha majd a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani majd a korlátozásokat. Az újraindításról az emberek véleményét is várják az online nemzeti konzultáción.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában