A gyorsabb Covid-tesztelés lehetőségét is kutatják Esztergomban

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen dolgozik.

Pöltl Z.

Az esztergomi labor nagy értékű eszközökkel gyarapodott

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Egy nemrég zárult projekt nemzetközi hírnevet hozott a város egyetemi karának. Egy európai szinten is eredményesen működni képes kutatói hálózat létrejöttében vállalt szerepet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara (PPKE-ITK), olvasható az intézmény sajtóközleményében.

Csikász-Nagy Attila, a PPKE-ITK szakmai koordinátora a mélyen szakmai szöveg alapján feltett kérdésekre válaszolt, melyből az esztergomi kutatóházban folyón fejlesztésekről, a projekt a város és az intézmény számára való hozadékokról és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos itteni kutatásokról is beszélt.

Elmondta, hogy három magyar egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a PPKE konzorciumba tömörülve vesz részt egy közös projektben. Az Európai Szociális Alap által finanszírozott pályázat egyik célja az volt, hogy a Budapesten kívüli régiókban található egyetemeken történjenek fejlesztések, s azon belül informatikai kutatások.

A projekt egyik esztergomi részei voltak az úgynevezett bioinspirált számítások, melyek biológiai rendszerek modellezését, biológiai elvek alapján működő számítási módszerek alkalmazását jelentik. Erre jó példa, hogy az agysejtek hálózatainak modelljeire hasonlító számítási rendszerekkel végeznek szimulációkat. Ezen kívül Esztergomban folytatott kísérletek segítik a tudósokat, hogy megértsék, a sejtek hogyan kommunikálnak egymással.

Az esztergomi labor nagy értékű eszközökkel gyarapodott
Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra

Esztergomhoz köthető haszna volt az elmúlt időszak ilyen irányú fejleményeinek, hogy több mint ötszázmillió forintnyi eszközt sikerült beszerezniük. A PPKE-ITK esztergomi csoportjának további fejlesztése egy mikroszkóplabor, melynél fejlettebb legközelebb a fővárosban található.

Ugyancsak viszonylag új fejlesztés itt az a részleg, mely a laboratóriumi automatizációval foglalkozik, ami azt jelenti, hogy a nagy mennyiségű kísérleteket itt robotokkal végzik. Ennél egy új pályázatot nyújtott be az intézmény, melynek célja, hogy miként lehet automatizálni és ezzel felgyorsítani a Covid-tesztelést, vagyis a mintákat ne egyesével, hanem nagy mennyiségben és intenzitással elemezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában