Megjelent a vírus, karanténba került az oroszlányi hajléktalanszálló

Az oroszlányi hajléktalanszálló egyik lakójának pozitív koronavírus-tesztje után egy kollégiumot jelöltek ki a hatósági karantén helyszínéül.

Kemma.hu

Az oroszlányi hajléktalanszálló egyik lakójának pozitív koronavírus-tesztje után egy kollégiumot jelöltek ki a hatósági karantén helyszínéül.

Forrás: Facebook

Fotó: Lazók Zoltán

Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere Facebook-oldalán jelentette be, hogy hétfőn kiürítették a helyi hajléktalanszállót, miután szombaton a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal tisztifőorvosa jelezte az önkormányzat és a szociális szolgálat felé, hogy a szálló egyik lakója, aki előzőleg a tatabányai Szent Borbála Kórházban járt többször, pozitív koronavírus-tesztet produkált. Ahogy a városvezető fogalmazott, a vizsgálati protokollnak megfelelően történt a mintavétel.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a nefrológiai (vese) és a gasztroenterológiai osztályon bukkant fel a vírus a tatabányai kórházban a dolgozók és a betegek között. Egy, házon belüli pozitív teszt után produkáltak többen tüneteket, ezért tesztelték a dolgozókat és a betegeket, a két részlegből pedig úgynevezett mátrix osztályt hoztak létre. A pénteki adatok szerint 21 dolgozó tesztje lett pozitív, és emellett vannak hatvanan (gyanús és kontakt személyek is) házi karanténban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői online tájékoztatóján a Ripost kérdésére elmondta: három hajléktalanszállót tartanak nyilván, ahol igazolt pozitív esetek vannak. Az eljárás ezeken a helyeken is ugyanaz, mint minden más esetben, tehát elkezdődött a kontaktkutatás és a szűrés is. Kiemelte: törekednek arra, hogy kórházban ápolják őket, ezzel megelőzve, hogy nehéz legyen őket felkutatni.

Lazók Zoltán beszámolója szerint az oroszlányi érintett járóbetegként járt Tatabányára, „a kezelések után minden alkalommal visszatért a szállóra, a lakótársakkal a közvetlen kontakt több napon keresztül megtörtént”. A Müller Cecília által említett protokoll az ő esetében is életbe lépett, vagyis kórházban van. Ahogy Oroszlány honlapján is olvasható, a polgármester a megyei tisztifőorvossal együttműködve, hétfőtől elrendelte a hajléktalanszálló bezárását, 48 lakó hatósági karanténba helyezését. A megfigyelésre egy kollégiumot jelöltek ki, mert ott jobban biztosítható az elkülönítés.

– Az épületet a hétvégén átrendezték annak érdekében, hogy a 48 fős létszámra irányuló hatósági karantén szabályait betarthatóvá tegyék – olvasható a közleményben, amiből az is kiderült, hogy a karantén teljes idejére a szociális szolgálat két munkatársa is beköltözött a kollégiumba.

A biztonsági szolgálat kamerarendszerrel figyeli majd a nap 24 órájában mind a házban, mind a lezárt kertrészben történő mozgást. A folyamatos fertőtlenítés és a lakók ellátása biztosított. A hatósági karantén ideje alatt senki sem hagyhatja el az épületet. A biztonsági szolgálat mellett a rendőrség és a közterületfelügyelet is fokozott ellenőrzést végez majd.

A polgármester hozzátette: a karantén ideje alatt a hajléktalanszállót teljes körűen fertőtlenítik, és jelenleg (hétfő délután – a szerk.) nincs igazolt koronavírusos megbetegedés a karanténba helyezett lakók között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában