szőlő

2020.04.21. 15:57

A Hilltopnál májustól 50-60 környékbelit alkalmaznának

A szőlészetekben a jelentős gépesítés és gépesítettség ellenére napjainkban is elkel a kézimunka. Így van ez a Hilltop Zrt. ültetvényein is.

Petrik József

A kötözés már megtörtént, hamarosan következhet a hajtásválogatás vagy fattyazás

Fotó: MTI

A szőlőskertek dűlőiben, a kordonok között ma is akadnak olyan teendők, feladatok, amelyeket nagy odafigyeléssel, precízen kell végrehajtani. Ezt nevezhetjük kézi munkának. A korábban, a tőkék között becsülettel, tisztességgel elvégzett munka pedig a szüretet követően, a hegylevének minőségében köszön vissza. Időrendben haladva az első ez idő tájt végzendő „kézi” feladat a hajtásválogatás vagy fattyazás. A kötözés a hajtásválogatást követő munka. Ilyenkor a hajtásokat a támaszhoz rögzítik. Ezzel a munkával a Hilltop Zrt.-nél már végeztek is, tudtuk meg Kamocsay Ákos főborásztól, aki azt is elmondta, hogy a gyomirtással is megvolnának a szőlészetükben.

A csonkázás vagy a tetejezés műveletét akkor kell végrehajtani, amikor a hajtások a támaszt már annyira túlnőtték, hogy kezdenek visszaborulni. A hónaljazás a nyári rügyekből növekedő hajtások eltávolítása, amelyek a levelek hónaljában jelennek meg. Sok helyen kacsozásként, kacsolásként ismerik. Egyebek mellett az ilyen teendők alkotják az úgynevezett zöldmunkákat, amelyek befolyásolhatják a szőlő termésmennyiségét és minőségét, valamint hozzájárulhatunk a hatékony növényvédelemhez. – Ez utóbbi munkálatok nagyjából két hét múlva, május első napjaiban kezdődhetnek – emelte ki a Kamocsay Ákos. – Ezen túl van egy kisebb területünk, ahol új telepítés előkészítése zajlik, mintegy hét és fél hektáron. A kivágott tőkék helyére Irsai Olivér fajtát ültetünk.

A cég vezetése továbbra is figyeli a munkaerő-kínálatot és a munkaerőpiacot. – A palackozó üzemünkben már felvettünk olyan segítőket, akik egyébként a vendéglátás és a turizmus nehézségei miatt már állástalanok lennének – emelte ki a kiváló borász. – Most, a zöldmunkák közeledtével további ötven-hatvan dolgozó felvételére készülünk. A környékről várjuk azokat a munkavállalókat, akik dolgozni szeretnének és ezzel segíthetünk a megélhetésükben. Nem akarunk „idegeneket” alkalmazni. Elmúlt már az az idő, amikor Ukrajnából vagy Szlovákiából érkeztek szőlőművelő brigádok.

A nevük ma már garanciát jelent

A Hilltop alapításakor jóformán csak az Olaszrizlinget ismerték, termelték a környéken. A főborász, Kamocsay Ákos viszont olyan világfajtákat kezdett telepíteni, mint a chardonnay, a sauvignon blanc, a pinot. Elhangzottak olyan vélemények is persze, hogy az autentikus magyar fajtákra kellene összpontosítania.

Azonban a bor bizalmi termék és ők az angol fogyasztókat célozták meg. Ha valaki nem ismeri a magyar borokat, a Hilltopot, és ráadásul a fajtát sem, akkor nem veszi le a palackot a polcról. A főborász azt mondta, hogy induló borászatként mással nem győzhették meg a borkedvelőket, csak azzal, ha népszerű fajtákat kínálnak nekik. Mára a Hilltop név garanciát jelent itthon és külföldön egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában