hagyomány és finomság

2018.04.04. 06:30

1600 rétest tüntettek el a húsvétoló családok Neszmélyen

Harmadik alkalommal szerveztek hagyományőrző programokat a neszmélyi Rétespajtában. A finom rétesek mellett még tojás-szépségversenyre is nevezhettek.

Körtvélyfáy Dina

A húsvéthétfői neszmélyi rendezvényen az érdeklődők betekinthettek a réteskészítés kulisszatitkaiba is

Fotó: Hagymási

Számos család látogatott el a neszmélyi Rétespajtába hétfőn. Gyökeres Krisztina, a program egyik szervezője elmondta, minden esztendőben törekednek arra, hogy egy kicsit megújuljon programkínálatuk, de a hagyományőrzéstől sosem térnek el. Idén például lovakat is hoztak a pajta udvarára, velük Hamza Viktória lovasterapeuta bemutatózott. Az érdeklődők megtudhatták, hogyan lehet munkára és játékra bírni a négylábúakat anélkül, hogy elvegyük az állat kedvét.

A húsvéthétfői neszmélyi rendezvényen az érdeklődők betekinthettek a réteskészítés kulisszatitkaiba is
Fotós: Hagymási

A szervező hozzátette, azok a családok, akik egyszer kijönnek hozzájuk, újra és újra visszatérnek húsvéti napjukra. Ezúttal körülbelül 1000–1500 ember látogatott el Neszmélyre. A legnépszerűbb programhelyszínnek ezúttal is az állatsimogató bizonyult, ahol birkát, kecskét, nyulat simogathattak a gyerekek, de galambot, papagájt, baromfit és tengerimalacot is lehetett látni. A tojásfestésbe szintén sokan becsatlakoztak, a legszebben sikerült remekműveket tojás szépségversenyen díjazták a szervezők.

A Pötörke táncegyüttes műsorral és látványlocsolkodással készült, majd táncházat tartottak, ezt követően Écsi Gyöngyi érkezett a színpadra, aki az Elveszett a bárány című mesét adta elő. Végül az Apacuka együttes koncertje következett.

A rétesek is elfogytak: 100 rúddal készítettek belőle a szervezők a rendezvényt megelőző éjjel. 1600 szelet nyújtott, töltött, kemencében sült finomság került a vendégek tányérjaira. A meggyes-mákos, túrós, almás és a káposztás mellett nyírfacukros, fehér mákos és túrós, pirított szalonnás rétesek közül is lehetett választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában