BYD

2023.06.04. 07:00

Komáromban gyártott buszokat adtak át Zalaegerszegen

Tizenegy új elektromos autóbuszt helyeztek forgalomba Zalaegerszegen. A járműveket Komáromban gyártották.

Kemma.hu

Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője, Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója, Vigh László, Zala vármegye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője, dr. Koncz Zsófia, energiaügyi miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és dr. Pafféri Zoltán, a MÁV–Volán-csoport vezérigazgatója.

Forrás: Volánbusz Zrt.

Fotó: Volánbusz Zrt.

Lezárult annak a 11 elektromos meghajtású, BYD K9UD típusú autóbusznak a beszerzési és töltőkiépítési projektje, amely a Zalaegerszegen élő több mint 55 ezer ember számára teszi komfortosabbá a közösségi közlekedést. A nettó 2,1 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a megyeszékhely helyi járműállományának 42 százaléka megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás. Az országban elsőként Zalaegerszegen lehet majd igénybe venni a helyi járatokat – köztük az új autóbuszokat is – ország- vagy vármegyebérlettel – olvasható a Volánbusz közleményében.

Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője emlékeztett arra, a társaság komáromi gyárában készültek a zalaegerszegi buszok. Világszerte 100 ezer – ebből Európában mintegy négyezer – e-busza közlekedik a cégnek, Magyarországon 10 városban 70-nél is több lesz belőlük a közeljövőben.

– Fontos esemény ez nem csak Zalaegerszeg, a HUMDA és a Volánbusz, hanem a BYD számára is, hiszen a város a mai nappal felkerül azon települések térképére, amelyek mindennapi forgalomban ismerhetik meg és használhatják az elektromobilitást és társaságunk piacvezető villanybuszát. A BYD az elektromos közösségi közlekedés terén is úttörőnek számít, az e-buszok üzemeltetésében a leghosszabb tapasztalatokkal rendelkezik. Világszerte mintegy 100 ezer, Európában 4 ezer elektromos autóbuszt szállítottunk vagy szállítunk hamarosan megrendelőink részére. A járművek együttesen 130 millió kilométert tettek meg zéró károsanyag-kibocsátással, mintegy 140 ezer tonna szén-dioxidtól mentesítve a környezetet. Bízom benne, hogy buszaink a továbbiakban is sikeresen vizsgáznak a mindennapos üzemeltetés során, a zalaegerszegiek megelégedésére – tette hozzá Krenner László.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2016. október 10-én Budapesten jelentette be azt, hogy a kínai BYD 6,2 milliárd forintos beruházással hozza létre első európai elektromos buszgyárát Komáromban, amelyhez a kormány 925 millió forint támogatást ad. A következő év áprilisában már meg is tartották az üzem avatását.

Tavaly többször elhangzott jelentős fejlesztést hajt végre, vélhetően megduplázzák az itt gyártott elektromos buszok számát.

Vármegyénkben is közlekednek elektromos buszok. 2021-ben beszámoltunk róla, hogy a BYD csarnokában vehette át az első, saját tulajdonú, tisztán elektromos meghajtású autóbuszát a Volánbusz. Hangsúlyozták, ez Komárom és Észak-Komárom között közlekedik majd. Az átadón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangoztatta, a BYD esetében olyan kínai vállalatról beszélünk, amely az európai gyártásában kulcsszerepet szán Komáromnak, illetve itteni gyárának. A busz aztán csaknem egy évvel később útjára is indul a két város között, addigra okostáblákat is felszereltek a megállókba.

Tatabányán hivatalosan 2020. július 1-től állt szolgálatba két, Komáromban gyártott elektromos busz.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!