Átadó

2023.04.20. 12:09

Az ország legnagyobb tojóistállóját adta át a Gyermelyi

Eddig is két modern, egyenként 100 ezer férőhelyes ól működött itt. A mostani bővítéssel Máriahalmon jött létre Magyarország legnagyobb tojástermelő telepe.

Mórocz Károly

Április 20-án csütörtökön délelőtt átadták Máriahalmon a Gyermelyi Zrt. új tojóistállóját, amely a legnagyobb hazánkban.A vállalat a beruházást megelőzően 540 000 tojótyúk férőhellyel rendelkezett, ami a fejlesztésnek köszönhetően 680 ezerre emelkedett. A tervek szerint az éves tojástermelés 140 millióról 170 millió darabra nő, melynek felét héjas tojásként értékesítik, a többot pedig a saját tésztagyárban használják fel.

A beruházás során a raktárkapacitást is bővítették. Ez biztosítja a csomagolóanyag és a héjas tojás tárolását. Megépült egy új szociális blokk is, ami megfelel a jelenlegi legszigorúbb előírásoknak. A beruházás összértéke 1,4 milliárd forint volt, melyből 700 millió forint magyar állami pályázati forrásból származott.

A tojás termelése zárt rendszerben történik. A vállalat a farmjain saját takarmánnyal neveli fel a napos csibét jércévé, majd tojótyúkká, így a tojás esetében is megvalósul a kezdetektől kontrollált, biztonságos termékpálya. Ennek biztos alapja a 2018-ban átadott modern takarmánykeverő üzem. A takarmánygyárban megtermelt magas minőségű tápok fele a saját farmokra kerül, a fennmaradó mennyiséget pedig külső partnereknek értékesítik. A tojástermelés rendszere az előírásoknál szigorúbb takarmányozási, humán- és állathigiéniai gyakorlat szerint működik, aminek eredménye egy élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, hatóság által rendszeresen ellenőrzött, magyar termék.

A vállalatcsoport gyermelyi telephelyén Réthy Csaba, a Gyermelyi Tojás Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd prof. Dr. Sütő Zoltán,  (MATE, Kaposvári Campus) és Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. igazgatóságának elnöke mondta el gondolatait. Dr. Nagy István agrárminiszter beszéde következett, majd a máriahalmi telepen az ünnepélyes szalagátvágás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!