Kulturális örökség

2024.02.05. 17:58

Indul a Skanzen országos programsorozata

Örökség - Tudás - Közösség címmel hétfőn veszi kezdetét a szentendrei Skanzen fél éven át tartó országjáró eseménysorozata, amelynek során 79 helyszínen szakmai és közösségi találkozókon várják az érdeklődőket.

MW

Illusztráció/ Néptáncosok a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban húsvéthétfőn, 2023. április 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A kiállításokat, előadásokat, képzéseket magába foglaló programokat a Skanzen országos lefedettségű hálózata segítségével juttatja el a hazai kistelepülésekre – áll a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Első állomásként a Bács-Kiskun vármegyei Móricgáton a Szellemi kulturális örökség Magyarországon című fotókiállítást nyitják meg, majd az utazótárlat az ország további 17 helyszínén lesz látható.

A Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága megbízásából Farkas-Mohi Balázs által készített művészi fotográfiák bepillantást engednek közösségeink életébe, a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő színes hagyományok világába: a mohácsi busójárástól kezdve a solymászaton át a magyar cirkuszhagyományig – áll a tárlat ismertetőjében. A fotográfiákon a látogatók nemcsak az élő kézműves, gasztronómiai és előadóművészeti szokásokat ismerhetik meg, hanem az adott régióban működő, hagyományukat ápoló örökségközösségeket is.

 Emellett az ország 40 településén tudományos-ismeretterjesztő előadásokat, úgynevezett Örökség workshopokat rendeznek, amelyek célja, hogy közel hozzák az érdeklődőkhöz a nemzeti jegyzéken szereplő szellemi kulturális örökségelemeket.

Az előadásokon egy-egy meghívott szakértő és egy közösség képviselője az érintett régió kultúrtörténeti, néprajzi hátterével és az élő örökséggel is megismerteti az érdeklődőket. Ennek során különös figyelmet szentel a térségre jellemző hagyományoknak, és a listára még fel nem került, de élő szokásoknak is.

A Fotón a múlt című kiállítássorozat a Skanzen néprajzi fényképgyűjteményéből válogat, a népi és ipari örökségek építészeti emlékeit, a közelmúlt vidéki építészeti hagyományait mutatja be.

A fényképválogatás mindenhol kiegészül az adott település régi fényképeivel. A kiállítás helyszínei olyan falvak és városok, ahonnan a Skanzen néprajzkutatói épületeket választottak ki a megvalósításra váró Alföldi mezőváros tájegységbe.

A Demencia a fókuszban - Múzeum a jóllétért című előadásokon a Skanzen demenciával élő időskorúak számára kifejlesztett foglalkozását mutatják be az érdeklődőknek. A Skanzen - Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága által koordinált négy képzés pedig a tájházak munkatársai számára kínál továbbképzési lehetőséget. A közlemény szerint a digitalizálási mintaprojekt révén öt tájház műtárgygyűjteményét dolgozzák fel és teszik elérhetővé.

A programsorozat részeként a Skanzenben működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ Igazgatósága regionális tudásátadó találkozókat szervez múzeumi és kulturális szakemberek számára. Ezeken az alkalmakon külföldi előadók bevonásával jó nemzetközi gyakorlatokat és látogatóbarát fejlesztéseket ismerhetnek meg.

Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogramja keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában