Hirdetés

2021.12.14. 22:45

Hosszú élettartamú pályaszerkezet („perpetual pavement”)

A TPA Európa egyik vezető építőipari szolgáltató technológiai konszernjének, a STRABAG kon-szern aszfaltra, betonra, földmunkákra, geotechnikára és környezettechnológiára szakosodott építőipari kompetenciaközpontja.

Számos innovációs projekt aktivizálója a magyar építőiparban, amely nemcsak például az útépítés során használt alapanyagok és nyersanyagok vizsgálatára és fejlesztésére, hanem a beépítési technológia innovációira is vonatkozik.

A hosszú élettartamú pályaszerkezet (angol: „perpetual pavement”) koncepciója szerint olyan aszfalt pályaszerkezet, amelyet úgy terveznek és építenek meg, hogy a kopóréteg időszakos cseréjét leszámítva legalább 50 éves tervezési élettartam alatt nincs szükség nagymértékű felújítási vagy fenntartási beavatkozásokra. A pályaszerkezet strukturális kialakítása lehetővé teszi az ilyen hosszú távú használatot szerkezeti megerősítések nélkül.

A hosszú élettartamú pályaszerkezet („perpetual pavement”) jelen esetben alkalmazott elméletét és szerkezeti felépítését a lengyel TPA dolgozta ki és egy 2014-es próbaszakasz építése után 2015-ben került alkalmazásra Lengyelországban az S8 gyorsforgalmi úton a helyi STRABAG kivitelezésében. Ez az útszakasz jelenleg is jó állapotban van, az elmúlt 5 évben meghibásodás vagy bármilyen tönkremeneteli jelenség nem volt tapasztalható, illetve az azóta elvégzett FWD mérések eredményei sem mutattak teherbírási csökkenést, illetve állapotromlást. Magyarországon az M85-ös úton végeztek kísérleti beépítést a STRABAG munkatársai.

Forrás: STRABAG

Hagyományosan a rugalmas aszfalt pályaszerkezet több, általában három rétegből áll, ahol a legalsó réteget (az aszfalt alapréteget) általában a legvastagabb és legmerevebb rétegnek tervezik, amely durva aszfaltkeverékekből készül, viszonylag alacsony bitumentartalommal, normál kötőanyaggal. Az ilyen, viszonylag merev keverékek általában rossz fáradási ellenállással rendelkeznek. Ha az aszfalt pályaszerkezet aljára rugalmasabb és fáradással szemben ellenállóbb réteget tervezünk (úgynevezett „fáradásgátló” réteget), akkor jelentősen, legalább 2-szeresére meghosszabbíthatjuk a burkolat élettartamát. Végeredményben tehát megtervezhetünk egy olyan pályaszerkezetet, amely teljes mértékben fenntartható, gazdaságilag és műszakilag is sokkal hatékonyabb és a társadalom számára is előnyös.

A pályaszerkezet felépítésének új elgondolása szerint tehát a háromrétegű aszfalt szerkezet fáradásnak leginkább kitett alsó rétegét egy magasan modifikált, magas kötőanyag-tartalmú, rugalmas, „fáradásgátló” aszfaltkeverékből épül meg. A kötő- és kopórétegek pedig maradnak az eddig is alkalmazott, hagyományos szerkezetek. Fontos megjegyezni, hogy a kopóréteg kötelező alkalmassági ideje 5 év, melynek folyamatos állapotvizsgálatát és szükség szerinti cseréjét el kell végezni ahhoz, hogy az alsó rétegek élettartama a számításoknak megfeleljen.

A pályaszerkezet így jelentősen magasabb élettartamú, nagymértékű fenntartási beavatkozás, illetve szerkezeti megerősítés szükségessége nélkül.

A technológia ma még valamelyest magasabb költségekkel jár és építése technológiai szempontból kifejezetten nagy gondosságot és odafigyelést igényel a kivitelezéstől.

A fentiek alapján az ismertetett hosszú élettartamú pályaszerkezet egyértelműen egy előremutató és innovatív alternatívája lehet a tartós és fenntartható, mind műszaki, mind gazdasági szempontból hatékonyabb útpályaszerkezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!