Visszaélések

2024.02.06. 06:59

DatAdat-botrány: több visszásságot is feltárt az adatvédelmi hatóság vizsgálata

A Mandiner arról ír, hogy lezárult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata a 2022-es országgyűlési választásokat megelőző ellenzéki SMS-kampánnyal kapcsolatban. Több visszásságot is feltártak.

MW

Bajnai Gordon (j) és Karácsony Gergely az Együtt-PM pártszövetség eredményváróján Budapesten, egy Dob utcai szórakozóhelyen az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Felidézik, hogy néhány nappal a választások előtt tömegesen kaptak nyilvánvalóan a baloldalnak kedvező politikai üzeneteket olyan választók, akik nem adták meg személyes adataikat az ellenzéki pártoknak. „A bátrak változást hoznak április 3-án. Légy egyike azoknak” – szerepelt az egyik SMS szövegében, de volt olyan üzenet, ami így nézett ki: „Kelet helyett Nyugat, kormányváltást április 3-án.”

A hatóság megállapította, hogy a tömegével kiküldött SMS-ek „tartalmukat tekintve kétséget kizáróan kampányüzenetnek tekinthetőek”. A NAIH vizsgálata feltárta, hogy az ellenzéki kampányüzenetek küldői megszegték az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét (GDPR)

– számol be róla a Mandiner.

Mindezen felül az érintettek adatait megfelelő indok nélkül külföldre vitték az ellenzéki telefonos kampány lebonyolítói, amit szintén kifogásol az adatvédelmi hatóság.

Ráadásul nem egyértelmű, ki követte el mindezeket a visszaéléseket, hiszen a telefonos ellenzéki kampányt szándékosan úgy szervezték meg, hogy egy bonyolult megbízási láncot hoztak létre annak érdekében, hogy ne lehessen megállapítani, ki volt az adatkezelő – írják, kiemelve, hogy mint az köztudott, 

a baloldal kampányát leginkább a Bajnai Gordonhoz és egykori titkosszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat cégcsoport segítette. 

A cikk folytatása a részletekkel ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában