Költségvetési csalás

2023.07.17. 11:51

Nyomoznak Karácsonyék mozgalma után

Polt Péter legfőbb ügyész mai tájékoztatásából kiderült, valóban nyomozás van folyamatban a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom zavaros finanszírozása ügyében. Az ügy előzménye, hogy egy titkosszolgálati jelentés szerint a mozgalom számlájára a főpolgármester egyik párttársa, Perjés Gábor fizetett be több részletben félmilliárd forintot, ám a jórészt euróban és fontban érkezett pénz eredetéről semmit nem tudni – írja a Magyar Nemzet.

MW

Költségvetési csalás miatt vizsgálódnak Karácsony mozgalmánál

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Helyes volt a Magyar Nemzet korábbi információja, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás bűntette miatt nyomozást folytat Karácsony Gergelyék pártfinanszírozási botrányában – ez derült ki a legfőbb ügyész hétfőn az ügyészség honlapján közzétett tájékoztatásából. 

Az ügyben Hollik István fideszes országgyűlési képviselő fordult Polt Péterhez többek között azt kérdezve, hogy tett-e bárki feljelentést a főpolgármester fémjelezte 99 Mozgalom „pénzmosási botrányában”.

Polt Péter a képviselőnek adott írásbeli válaszában azt is írta, hogy az írásbeli megkeresést pénzmosás bűntette miatt tett feljelentésként értékelte, és azt a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) továbbította. 

Korábban már a Magyar Nemzet is beszámolt az ügy előzményéről, miszerint nemrég feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) új jelentését, amely a baloldalhoz került homályos eredetű pénzekről szól. A jelentés többek között azt tartalmazza, hogy Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, 

Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára.

Öt tranzakció egyébként az ötvenmillió forintot is meghaladta. A befizetések nagyobb része, nagyjából négyötöde valutában történt. A jelentés szerint 

összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban.

A főpolgármester azzal védekezett, hogy mikroadományokból jött össze a rendkívüli bevétel. Fontos körülmény, hogy a 99 Mozgalom Egyesület finanszírozta 2021-ben Karácsony Gergely elbukott előválasztási kampányát. 

Az sem mellékes körülmény, hogy Perjés a mozgalom inaktívvá válása után közel egy évvel is jelentős, többmilliós tételeket fizetett be a 99 Mozgalom számlájára.

A Magyar Nemzet korábban górcső alá vette Perjés Gábor vagyonnyilatkozatait, amelyek alapján egyértelműen kizárható, hogy a politikus a saját vagyonából állta volna a költségeket. Mindezek miatt Tényi István feljelentést tett a NAV-nál, mert szerinte felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja. Az adóhatóság ezek után nyomozást indított.

Reagált a Fidesz a fejleményekre

A Fidesz arra vár választ Karácsony Gergely főpolgármestertől és Gyurcsány Ferenctől, a DK elnökétől, hogy pontosan ki vagy kik azok a külföldi adományozók, akik a Karácsony Gergely kampányát támogató 99 Mozgalmat finanszírozták, és mit kértek cserébe a több száz milliós támogatásért – erről Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt az MTI-nek hétfőn eljuttatott videónyilatkozatában. 
Hollik István hangsúlyozta: Karácsony Gergely eddig folyamatosan és következetesen azt mondta, hogy ezeket a pénzeket magyar adományozók "dobták össze". Szerinte ugyanakkor most "a dollárbaloldalt saját embere buktatta le", ugyanis Pusztai Erzsébet, aki a 99 Mozgalom tagja volt, korábban pedig Bokros Lajos pártjának az alelnöke, az mondta egy interjúban, hogy a mozgalmat külföldi adományozók euróban támogatták. 
A kommunikációs igazgató megjegyezte: ez azt is jelenti, hogy az "adománygyűjtő ládikáról szóló dajkamesét" el is felejthetik, mert nyilvánvaló, hogy a Karácsony Gergely kampányára létrehozott egyesület külföldről kapta az 506 millió forint nagy részét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában