Finanszírozási botrány

2023.07.16. 11:11

Tények, amelyek cáfolják Karácsony Gergely állításait

Már több mint két hete tart a baloldal legújabb finanszírozási botránya. A Magyar Nemzet összeszedte mindazt, amit eddig tudni lehet az ügyről, aminek ezúttal Karácsony Gergely a főszereplője.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a 28. Budapest Pride-on 2023. július 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A főpolgármester állításai

Miután a baloldal kampányfinanszírozási ügyéről szóló titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra került, Karácsony Gergely azzal állt elő, hogy az előválasztási kampányát támogató 99 Mozgalomhoz zárt adománygyűjtő ládákon keresztül jutott el az 506 millió forint. Karácsony állítja, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően történt.

Néhány nappal később a főpolgármester interjút adott az Index és az ATV közös podcast műsorában, ahol nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy miért azután érkezett az egyesület számlájára több mint 450 millió forint, hogy ő már visszalépett az előválasztáson. Amikor a riporter ismét nekiszegezte a kérdést: el tudja-e képzelni, hogy valaki úgy támogatta Karácsony Gergely kampányát, hogy már rég visszalépett a jelöltségtől, a főpolgármester csak annyit mondott: „hát azt nem tudom, hogy ez időben hogyan néz ki”.

KARÁCSONY Gergely
Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Arra a riporteri felvetésre, hogy nem sokan járnak kampányrendezvényekre euróval a zsebükben, Karácsony azt felelte:

Nyilván vannak gazdag emberek, akik euróban tartják a pénzüket, vagy egyébként magyar állampolgárok, vagy nem magyarok, nem tudom…

Karácsony ezzel két fontos részletet is elárult: 

egyrészt cáfolta a mikroadományokat, hiszen gazdag emberekről beszélt, akik euróval támogatták a kampányát, másrészt elszólta magát, hiszen azt is felvetette, hogy lehettek külföldi állampolgárok a rejtélyes adományozók között.

Hiányzó jegyzőkönyvek

A napokban újabb fejlemények erősítették a gyanút, hogy a főpolgármester valótlanságokat állít − írja a Magyar Nemzet. Az adománygyűjtés szabályait részletező kormányrendelet kimondja többek között azt is, hogy a gyűjtőláda felnyitásakor az adománygyűjtő szervezet erre feljogosított legalább két képviselőjének jelen kell lennie, akik jegyzőkönyvet vesznek fel a gyűjtőláda állapotáról, az abban talált adomány mennyiségéről (címletek szerint vagy leltár szerint), ezt követően gondoskodnak az adományozott szervezet könyveibe történő bejegyzéséről. 

A mai napig azonban Karácsonyék nem mutattak be ilyen jegyzőkönyvet és gyűjtőládát sem látott senki.

Korányi Dávid a 99 Mozgalomnak is gyűjtött volna pénzt?

Talán közelebb kerülünk a rejtélyes pénzforrások eredetéhez, ha felidézzük a dollárbaloldal tavaly kirobbant külföldi finanszírozási botrányából megismert kulcsszereplő tevékenységét, aki a főpolgármesterhez is közel áll. Korányi Dávid egészen tavaly év végéig Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója volt, de miután ideje nagy részét New Yorkban töltötte, a főpolgármester megszüntette a megbízatását.

Korányi Dávid
Fotó: Újpesti Meteor  / Forrás: Wikipedia

Bár Karácsony Gergely tagadja, hogy Korányi és az általa vezetett Action for Democracy a 99 Mozgalomnak is gyűjtött volna pénzt, ez sokkal hihetőbb és életszerűbb magyarázat lenne a félmilliárdos támogatás eredetére, mint az adománygyűjtő ládákról szóló, ellentmondásokkal terhelt magyarázkodás.

Pusztai Erzsébet leleplező nyilatkozata

Külföldről jött a 99 Mozgalom 500 milliós támogatása

− nyilatkozta az Index műsorában Pusztai Erzsébet, a 99 Mozgalom tagja, aki korábban a megszorításokról hírhedt Bokros Lajos pártjának alelnöke volt, azt megelőzően pedig a széthullott MDF-ből kivált egyik formáció, az MDNP elnöke. Állítása szerint azért jött külföldi valutákban a támogatás, mert külföldi támogatók adták.

Bokros Lajos; Pusztai Erzsébet
Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) baloldal által támogatott főpolgármester-jelöltje érkezik a párt önkormányzati választási eredményvárójára a belvárosi Corner Rendezvényközpontba 2014. október 12-én. Jobbról Pusztai Erzsébet, a MoMa elnökségi tagja
Fotó: Beliczay László / Forrás: MTI

Összegezve: számos jel utal arra, hogy a 99 Mozgalom rejtélyes félmilliárd forintja mögött ugyanazt a támogatói kört kell keresni, amely a dollárbaloldal egészét is finanszírozta.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában