Mi lesz most?

2024.05.14. 21:15

Valósággá vált rémálom: Kun Annát eltiltották a vívástól

Vármegyénk egyik legsikeresebb sportolója, Kun Anna tatai vívó sajnos megkapta azt a büntetést, ami bár valószínűsíthető volt, mégis reménykedtek sokan, hogy nem következik be.

Túri Csaba

Még április elején robbant a szörnyű hír, hogy Kun Anna olimpiai szereplése, és a közeli pályafutása is veszélybe kerülhet egy doppingvétség miatt. A doppingvétségnek nem a klasszikus esetéről van szó, ugyanis a tatai vívó soha nem produkált pozitív tesztet, mégis ugyanabba a kategóriába esik adminisztrációs hibák miatt azokkal a sportolókkal, akik valamilyen tiltott szerhez nyúlnak a jobb eredmények elérése érdekében. A tatai sportoló egy éven belül háromszor vétett azon szabály ellen, miszerint nem tudta igazolni a hollétét a doppingszövetségnek.

Kun Anna pályafutását derékba törheti az ítélet
Kun Anna pályafutását derékba törheti az ítélet
Forrás: Hunfencing

A rémálom most valósággá vált, Kun Annát két évre, 2026. május 10-ig eltiltották a versenyzéstől. Hiába vívta ki tehát korábban a jogot a párizsi olimpián való szereplésre, nem utazhat el az ötkarikás játékokra. A tatai sportoló érthetően teljesen összetört. A Nemzeti Sportnak juttatta el a nyilatkozatát az üggyel kapcsolatban, ami változtatás nélkül alább elolvasható.

Kun Anna nyilatkozata az eltiltás után

„Borzasztóan dühös vagyok magamra és a rendszerre, és csalódott vagyok a döntés miatt. Ameddig a lehetőségeim engedték, keményen küzdöttem magamért és az igazamért. Bíztam benne, hogy sikerülhet még akkor is, amikor voltak, akik már lemondtak rólam a kevés esély miatt. Nem akartam veszni hagyni azt a rengeteg munkát, kitartást és áldozatot, amelyet ebbe a huszonkét évbe belefektettem. Harcoltam és hittem az utolsó pillanatig, azonban sajnos ezúttal nem sikerült nyernem. Holléti mulasztásokkal kapcsolatos doppingvétséget állapítottak meg nálam, ami két év eltiltással jár. Egyáltalán nem érzem igazságosnak ezt a döntést, és úgy gondolom, hogy a figyelmetlenség miatt elkövetett hibám nem egyenlő a büntetés mértékével. Sosem használtam semmilyen tiltott anyagot vagy módszert, rengeteg teszt és laboreredmény van rá bizonyítékként. A döntéshozó testület sem a tisztaságomat kérdőjelezte meg, de sajnos a szigorú szabályok miatt így döntött. Elképesztően sajnálom, hogy csalódást okoztam mindenkinek, aki segített és támogatott egész karrierem alatt. Sosem gondoltam volna, hogy így érhet véget a pályafutásom, hiszen egy ekkora törés után nem biztos, hogy valaha fogok még pengét a kezemben. Hosszú folyamat lesz ennek a feldolgozása. Új fejezet kezdődik az életemben, tele bizonytalansággal, időre és nyugalomra van szükségem. A történtekkel kapcsolatban szeretnék időt kérni a sajtó képviselőitől, ezért további nyilatkozatot az ügyben egyelőre nem adok.”

A sors furcsa fintora, hogy a felszabadult olimpiai kvótához egy másik vármegyénkbeli vívó, a tatabányai Muhari Eszter juthat hozzá. Ők ketten együtt korábban számos szép sikerrel örvendeztették már meg hazánkat.

A Magyar Vívószövetség közleménye az eset után: „A Magyar Vívó Szövetség sajnálja a történteket, bízunk abban, hogy Kun Anna visszatér a pástra, ebben minden segítséget megadunk neki. A döntéssel ugyanakkor megnyílt a lehetőség arra, hogy Muhari Eszter kapja a megüresedett európai kvótát, és legyen magyar női párbajtőröző a párizsi olimpián. A szövetség mostantól azon dolgozik, hogy mielőbb bizonyossá és hivatalossá váljon Eszter indulása.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában