Vívás

2024.04.05. 17:48

Kun Anna olimpia szereplése adminisztrációs hiba miatt került veszélybe

Felröppent a hír, miszerint egy vívónak veszélybe került az olimpiai szereplése. Kiderült, a tatai Kun Annáról van szó, aki ellen adminisztrációs hiba miatt van folyamatban eljárás. A tatai sportoló közleményében hangsúlyozta, minden doppingtesztje negatív lett, holléti mulasztással vádolják.

Körtvélyfáy Dina

A Magyar Vívó Szövetség oldalán olvasható Kun Anna közleménye, aki tiszta vizet öntött a pohárba az ügy kapcsán.

Kun Anna szereplése veszélybe került az olimpián
Kun Anna szereplése veszélybe került az olimpián
Fotó: FIE / Forrás: FIE

„A média megkeresésére és nyomására, illetve a valótlanságok állításának elkerülése végett az alábbi nyilatkozatot teszem – a Magyar Vívó Szövetség tudtával és támogatásával – az ügyemben történő tisztán látás érdekében.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által meghatározott szabályok szerint, nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó sportolóként, köteles vagyok holléti információk szolgáltatására. Minden negyedévre, minden egyes napra kötelező megadnom a rendszeres tevékenységeken és az éjszakai szálláshelyem mellett egy 60 perces idősávot, amikor elérhető vagyok tesztelésre.

Ha egy nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó sportoló 12 hónapon belül megvalósítja 3 elmulasztott teszt, és/vagy elmulasztott bejelentés bármely kombinációját, akkor doppingvétséget követ el. Bár ennek semmi köze a tiltott anyag, vagy módszer használatához, mégis súlyos, (és néhány esetben) akár igazságtalan következményekkel járhat ez az adminisztrációs hiba.

Sajnos, az én esetemben is ez történt, külső körülmények miatt. Ezért jelenleg holléti mulasztással kapcsolatos doppingvétség gyanúja miatt eljárás van folyamatban ellenem. A jogi képviselőm és csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy bebizonyítsa, az ellenem regisztrált mulasztások nem önhiba miatt történtek.”

Kun Anna doppingtesztjei kivétel nélkül negatívak lettek

„Kijelentem, hogy elkötelezett híve vagyok a tiszta sportnak és sosem használtam semmilyen tiltott anyagot. Kemény munkával és kitartással vívtam ki magamnak az olimpiai indulást érő kvótát, valamint a helyemet a nemzetközi elitben. Erre bizonyítékként szolgálnak a rendszeres laborvizsgálatok eredményei, illetve az összes mintavételem, amiket versenyeken, otthon, edzésen és edzőtáborokban adtam egész pályafutásom alatt. Az elmúlt 12 hónapban 8 alkalommal teszteltek, kivétel nélkül mindegyik eredményem negatív lett.

A holléti információval kapcsolatban minden sportolónak, így nekem is figyelmesen kell eljárni. A vélelmezett holléti mulasztások ellenére, nem hibáztam abban, amiért a nemzetközi doppingellenes program létrejött és működik.

A folyamatban levő eljárás és a jogi védekezés sikere érdekében a történtekkel kapcsolatban nem kívánok további nyilatkozatot tenni.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában