Ukrán válság

2022.10.28. 06:05

Az ukrán erők is használnak kamikáze drónokat

Közvetítésünk az Oroszország és Ukrajna között folyó háború 247. napjáról.

Egy nő áll lerombolt otthonánál a közelmúltban visszafoglalt Archangelske faluban, Herson megyében, Ukrajnában 2022. október 26-án

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Wolfgang Schwan

Befejeződött a részleges mozgósítás Oroszországban

Befejeződött a részleges mozgósítás Oroszországban, a 300 ezer fős mobilizációs tervet sikerült teljesíteni - jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Rosszija 24 hírtelevízióban pénteken bemutatott felvétel szerint.

Sojgu közölte, hogy 82 ezer sorköteles megkapta a kiképzést és az ukrajnai harci övezetben tartózkodik. A tárcavezető szerint 41 ezer katonát aktív alakulatok már állományba vettek.

 

"A 300 ezer fős célt teljesítettük, további mozgósítási cél nincs" 

 

- mondta Sojgu Putyinnak a Moszkvához közeli novo-ogarjovói államfői rezidencián, hozzátéve, hogy a behívók kiküldése lezárult. "Jelenleg 218 ezer mozgósított a gyakorlótéren tökéletesíti a képeségeit" - tette hozzá.

Újoncok szeretteiktől búcsúznak egy moszkvai sorozóirodánál 2022. október 6-án 
Fotós: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Mint mondta, a katonai nyilvántartó és sorozóirodák a továbbiakban csak önkénteseket és szerződéses szolgálatra jelentkezőket toboroznak. Állítása szerint különös figyelmet fordítottak a mozgósított katonák felkészítésére, mielőtt a "különleges katonai művelet" övezetébe küldték őket.

A miniszter arról is beszámolt, hogy több mint 27 ezer vállalkozót és a végrehajtó hatalom több mint 1300, különböző szintű tisztségviselőjét mozgósították. Az önkéntesek számát 13 ezerben nevezte meg. Közölte, hogy a "különleges katonai művelet" részvevői mind megkapják a veteránstátust.

A találkozón Putyin hangsúlyozta, hogy csak jól kiképzett, mozgósított katonákat szabad a frontra küldeni. Mind az elnök, mind a miniszter kitért rá, hogy a mozgósítás elején több helyen gondok voltak a katonák a felszerelésével, ellátásával és illetményével kapcsolatban. Sojgu szerint ezeket a problémákat mostanra kiküszöbölték.

Az ukrán erők is használnak kamikáze drónokat

Ukrajnának is vannak kamikáze drónjai, amelyeket a partnerországoktól kapott, és a fegyveres erők használják is azokat - jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján.

A szóvivő szavai szerint a drónok, vagyis a pilóta nélküli repülőgépek a katonai konfliktusok szerves tényezőjévé váltak. Közölte, hogy 

várhatóan  az ukrán légierő is hamarosan kap Switchblade 600 típusú drónokat. 

Mint mondta, ezek a legmodernebb típusúak közé tartoznak, nagy a teljesítményük, és remélhetőleg az ukrán harctéren is jól teljesítenek majd.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzók beszámolóiból készített összeállításában kiemelte, hogy az elmúlt nap során az ukrán katonák visszaverték az orosz csapatok támadásait a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében Avgyijivka és Bilohorivka településeknél. A déli Herszon megyében változatlanul heves harcok dúlnak, 

civilek is áldozatul estek, de számukat nem hozták nyilvánosságra.

Vitalij Kim, a Herszonnal szomszédos Mikolajiv megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy péntekre virradó éjjel az orosz erők Sz-300-as rakétákkal lőtték a régió központját, Mikolajiv városát, a támadásban egy ember szenvedett könnyebb sérüléseket. Megsemmisült viszont egy háromemeletes adminisztratív épület és károk keletkeztek a közeli többszintes épületekben, valamint egy pékségben is.

Lángoló tartálykocsik 2022. október 27-én, miután ukrán tüzérségi támadás ért egy olajraktárt a kelet-ukrajnai Donyecki terület orosz megszállás alatti részén fekvő Sahtarszkban
Forrás: MTI/AP

A Donyeck megyei kormányzó, Pavlo Kirilenko közölte, hogy az orosz erők ágyúzásai következtében csütörtökön négy helyi lakos  életét vesztette a régióban, hárman Bahmutban, egyikük pedig Szvjatohirszk településen. Ezen felül kilencen sérültek meg. Sandriholove településen az ukrán rendfenntartók öt civil holttestére bukkantak, az elhunytak az orosz megszállás alatt vesztették életüket.

Valentin Reznyicsenko, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról számolt be, hogy az orosz erők egész éjjel lőtték Gradokkal és más nehéztüzérségi fegyverekkel Nyikopol térségét. Áldozatokról nem érkezett hír.

A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk és az ország középső részében fekvő Poltava megye hatóságai figyelmeztették a lakosságot, hogy a környéken ukrán egységek fognak pénteken gyakorlatozni, ezért robbanások lesznek hallhatók.

Hrisztina Hajovisin, Ukrajna állandó ENSZ-képviselőjének helyettese az Ukrinform hírügynökség beszámolója szerint a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén kijelentette, hogy "Ukrajna soha nem fejlesztett ki, nem gyártott senkivel közösen, és nem tárolt sehol biológiai vagy vegyi fegyvereket". Közölte, hogy Ukrajna készen áll egy független nemzetközi szakértői csoport fogadására a közegészségügyi laboratóriumok tevékenységének átláthatósága érdekében, miután Oroszország leállítja a támadóháborút és kivonja hadseregét Ukrajna területéről. Hozzátette, hogy Oroszország Ukrajnáról "hazugságokat terjeszt, hogy megteremtse az alapjait egy jövőbeni provokációjának, amelyet biológiai fegyverekkel valósítana meg."

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán fegyveres erők szerint a háború kezdete óta meghalt 70180 orosz katona, valamint megsemmisítettek többek közt 2649 orosz tankot, 273 repülőt és 252 helikoptert.

Német államfő: az ukránok is békét akarnak

Az orosz támadás ellen védekező ukránok is békét akarnak, de olyan békét, amely megőrzi hazájuk függetlenségét és szuverenitását - jelentette ki a német államfő pénteken Berlinben.

Frank-Walter Steinmeier a Németország helyzetéről szóló beszédében kiemelte, hogy a "birodalmi megszállottságában" a szomszéd országra rárontó orosz elnök, Vlagyimir Putyin rakétatámadásai ellen nap mint nap pincékbe kényszerülő ukránok is békét akarnak, méghozzá "még nálunk is sürgetőbben", de "igazuk van, amikor azt mondják, hogy igazságos béke kell".

Az igazságtalan béke nem megoldás, mert "magában hordozza az új erőszak csíráit", és "megerősítené mindazokat, akiknek hataloméhsége nem ismer törvényt és szabályokat".

A háború korszakfordulót jelent, és ebben az új korszakban Németország és Oroszország szemben áll egymással - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier.

Speech Federal President Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier 
Fotós: Michael Kappeler / Forrás: Deutsche Presse-Agentur GmbH / dpa Picture-Alliance / AFP)

Frank-Walter Steinmeier a Németország helyzetéről szóló beszédében kiemelte, hogy a háború a hazáját is érinti, és ezért nem nélkülözheti a gazdasági nyomásgyakorlás eszközét, nincs alternatívája a szankcióknak.

Kifejtette: 

gyakran hall olyan kérdéseket, hogy nem ártanak-e a szankciók jobban Németországnak, mint Oroszországnak, és nem lehetne-e inkább mellőzni őket. Az ilyen kérdéseket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert "a mögöttük lévő félelmek valósak".

A szankciók, a fegyverszállítás, a kapcsolatok megszakítása mind-mind olyan eszköz, amely "nem egyeztethető össze a békés együttélésről alkotott elképzeléseinkkel".

Ugyanakkor Németországnak az az érdeke, hogy felszámolja függőségét egy "olyan rendszertől, amely tankokat indít egy szomszédos ország ellen, és fegyverként használja az energiát" - mondta a német államfő.

Kaja Kallas észt miniszterelnököt idézve hozzátette: "lehet, hogy az energia drágább lesz, de a szabadság megfizethetetlen".

Kibertámadás miatt leállt Európa legnagyobb rézkohója

Kibertámadás érte csütörtök éjjel Európa legnagyobb réztermelő cégét, az Aurubist, amit miatt a vállalat informatikai rendszere leállt, és le kellett választani az internetről.

"Az informatikai rendszereket jelenleg is vizsgálják" - közölte a cég pénteken, hozzátéve hogy egyelőre nem világos, pontosan milyen léptékű a kár.

A német kiberbiztonsági ügynökség (BSI) korábban a héten figyelmeztetett, hogy a kibertámadások veszélye magasabb, mint valaha, ami összefügg az ukrajnai háborúval. A BSI szerint ugyanakkor nem folyik összehangolt kiberhadviselés német célpontok ellen.

Az év elején hasonló támadás ért egy műholdas kommunikációs céget, amely több ezer szélturbina vezérléséért volt felelős.

Az ukrán hadsereg lassan halad előre Luhanszk megyében

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg továbbra is előrenyomul Szvatove-Kreminna irányába, és visszaverte az orosz erők minden támadását Bilohorodkában. Hajdaj hozzátette, hogy az időjárási viszonyok lassítják az ukrán offenzívát.

November elején érkezik az első NASAMS

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy az első NASAMS légvédelmi rendszereket várhatóan november elején szállítják Ukrajnába és kiképzik az ukrán katonákat a használatára.

Az Egyesült Államok összesen nyolc NASAMS rendszert biztosít Ukrajnának, ezek közül hatot egy hárommilliárd dolláros hosszú távú segélycsomagban. 

A Raytheon és a norvég Kongsberg Defense & Aerospace által közösen kifejlesztett és gyártott NASAMS egy Sentinel radarból, egy fejlett közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétából és egy KDA tűzelosztó központból áll. A NASAMS különösen alkalmas az ellenséges repülőgépek, pilóta nélküli légi járművek és cirkáló rakéták azonosítására és megsemmisítésére.

Brit és német támogatás

A brit kormány újonnan kinevezett miniszterelnöke, Rishi Sunak és Olaf Scholz német kancellár október 27-én megvitatta Oroszország Ukrajna elleni támadásait. Megállapodtak abban, hogy továbbra is támogatják Ukrajnát és nyomást gyakorolnak Putyinra „erős szankciókkal" – jelentette a brit kormány sajtószolgálata.

Büntetőeljárás indul

Az ukrán hatóságok szerint büntetőeljárást indítanak Oroszország gyermekjogi biztosa ellen, azzal vádolva őt, hogy lehetővé tette több ezer kiszolgáltatott ukrán gyerek elrablását és erőszakos örökbefogadását. 

Maria Lvova-Belova a héten elmondta, hogy ő maga fogadott örökbe egy fiút, akit az orosz hadsereg foglyul ejtett a lebombázott Mariupol városában. Múlt hónapban szankcionálta őt a nyugat azon vádak miatt, hogy több mint 2000 gyerek elszállítását tervezte Ukrajna Donyeck és Luhanszk régióiból. 

Ukrajna szerint új politikát alakított ki, hogy megkönnyítse az oroszországi „nevelőcsaládokhoz" való kényszerelhelyezéseket.

Újabb 275 millió dolláros segélycsomag

Az Egyesült Államok új, 275 millió dolláros fegyver- és egyéb segélycsomagot küld Ukrajnának annak érdekében, hogy megerősítse az orosz erők kiszorítását a kulcsfontosságú területekről – közölték csütörtökön amerikai tisztviselők. A tisztviselők szerint nincs jelentős új fegyver a csomagban, amelyet várhatóan pénteken jelentenek be.

Veszélyben a fekete-tengeri gabonamegállapodás

Moszkva közölte, hogy a fekete-tengeri gabona-megállapodásban az orosz mezőgazdasági és műtrágyaexportot enyhítő rendelkezések nem teljesülnek, és még nem született döntés a megállapodás meghosszabbításáról. 

Maria Zakharova, a külügyminisztérium szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy 

 

a nyugat nem tett elegendő lépést az orosz logisztikai, fizetési és biztosítási ágazatokra sújtott szankciók enyhítésére, hogy megkönnyítse Oroszország exportját.

 

 

A barbadosi bejegyzésű FULMAR S teherhajó ukrán gabonával a fedélzetén elindul az ukrajnai Csornomorszk kikötőjébõl 2022. augusztus 13-án 
Forrás: MTI/EPA

Ukrajna először importál energiát az EU-ból

Ukrajna egyik legnagyobb energiaszolgáltatója, az Ukrajna Energy Company 1 megawatt mennyiségű áramot importált Szlovákiából tesztüzemmódban. „Az Európából Ukrajnába történő villamosenergia-import műszaki lehetősége az energiarendszerünk stabilizálásának másik eszköze" – mondta a cég.

Október 10. óta Oroszország több mint 300 csapást mért Ukrajna erőművei ellen, ami az ország energiatermelési kapacitásának körülbelül egyharmadát károsította.

Orbán: erősödni fognak Európában a békepárti hangok

Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy erősödnek az ukrajnai tűzszünet és béketárgyalások melletti hangok Európában.

Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában elmondta: a múlt heti uniós csúcson "mindenki idegesebb volt a szokásosnál", hiszen minden országban tovább nő a feszültség. Úgy értékelt, hogy a józan ész előbb-utóbb teret nyer, márpedig egy háborúnak úgy lehet véget vetni, ha megegyeznek a szembenálló felek. A háború végigvitele ugyanis azt jelentené, hogy még évekig tart a küzdelem.

A kormányfő jelezte, hogy három nagy kiadás körvonalazódik, amelyet a háborút támogató Nyugatnak állnia kell: a háború mellett az újjáépítés költsége, amelynél "beláthatatlanul nagy számok" hangzanak el, ehhez jönnek még az Ukrajna működéséhez szükséges pénzek, hiszen a szomszédos ország már a háború előtt sem tudott annyi pénzt előállítani, "amennyibe az ukrán nép élete kerül".

Biden: nagyon veszélyes, hogy Putyin folyton atomfegyverekről beszél

Nagyon veszélyes, ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök folyton nukleáris fegyver bevetésének lehetőségéről beszél - hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök a NewsNation televízióhálózatnak adott csütörtöki interjújában.

Biden egyúttal megkérdőjelezte Putyinnak azt a kijelentését, hogy Oroszország nem tervezi nukleáris fegyver bevetését.

"Ha nem tervez ilyet, akkor minek beszél róla folyton? Miért beszél folyton arról, hogy képes atomfegyvert bevetni?" - tette fel a kérdést az amerikai elnök, hozzátéve: "nagyon veszélyes", ahogy az orosz elnök megközelíti ezt a kérdést.

Putyin a nap folyamán korábban azt mondta, hogy Oroszország nem fenyegetőzött atomfegyver használatával, csak a nyugati "zsarolásra" válaszolt. A kelet-ukrajnai területek elcsatolásának bejelentésekor mindazonáltal azt mondta, hogy Moszkva minden eszközzel kész megvédeni az ország területét, és ez nem blöff.

Orosz vezetők az elmúlt napokban sorozatosan arra figyelmezettek, hogy Ukrajna úgynevezett piszkos bombával készül támadást elkövetni, vagyis olyan robbanószerkezettel, amely hagyományos töltetet tartalmaz, de radioaktív szennyezőanyagot szór szét.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva arra az álláspontra helyezkedett, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy Oroszország készül ilyen támadást elkövetni, amiért utána Ukrajnát próbálja majd meg felelőssé tenni.

"Gyakran vádolnak meg másokat azzal, amit ők maguk csinálnak vagy amire ők maguk készülnek" - fogalmazott Kirby. "De megmondom, hogy egyelőre nem láttuk semmi jelét annak, hogy piszkos bomba bevetését terveznék vagy akár csak előkészítenék" - tette hozzá a szóvivő.

Több mint 11 ezren érkeztek csütörtökön Ukrajnából Magyarországra

Magyarország területére 2022. október 27-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5840 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5177 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 242 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 27-én 54 ember, köztük 20 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Előrelátás áramszünet esetére

Kijevben a város lakóépületeiben egyesek kis csomagokban vizet és harapnivalókat kezdtek hagyni a felvonókban arra az esetre, ha az emberek szerencsétlenül bent ragadnának egy áramszünet során.

Négy régió áramellátása tartósan problémás maradhat

Oroszország ebben a hónapban növelte az ukrán energiainfrastruktúra elleni csapásokat, amire Kijev tervezett áramszünetekkel reagált, és kérte a lakosságot, hogy reggel 7 és este 11 óra között csak a legszükségesebb elektromos berendezéseket használják, csökkentve ezzel a csúcsidőszaki rendszerterhelést.

A hatóságok korábban azt mondták, hogy napi négy órára lekapcsolják az áramellátást, hogy enyhítsék a generátorrendszer terhelését, miközben a szakemberek dolgoznak a károk elhárításán. Kirilo Timosenko, Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának helyettes vezetője ezt azzal egészítette ki, hogy Kijevben, Zsitomirban, Cserkasziban és Csernyihivben további jelentős korlátozásokra kell számítani.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Kijevben és más városokban is legyen fény, de általában minimálisra kell csökkentenünk az elektromos áram felhasználását" - mondta Timosenko. Korábban a kijevi régió kormányzója azt mondta, hogy 30 százalékos energiatermelő kapacitáshiánnyal kell szembenézniük. A kijevi régió katonai adminisztrációja külön kijelentette, hogy az orosz csapások miatt a régiónak "határozatlan ideig tartó vészhelyzeti áramkimaradásokra kell készülnie".

23 halottja van az ukrán tüzérségi támadásnak

Ramzan Kadirov csecsen vezető, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese azt mondta, 23 katonája meghalt, további 58-an pedig megsebesültek egy ukrán tüzérségi támadásban a héten. Kadirov a Telegramon közzétett nyilatkozatában elmondta, hogy az incidens a déli Herszon régióban történt. "Minden mentési művelet befejeződött a helyszínen, és megvan a halottak és sebesültek végleges listája - 23 katona meghalt és 58 megsebesült" - mondta.

Kadirov, aki Oroszország déli, muszlim többségű Csecsenföldi régiójának vezetője, Putyin gyalogos katonájaként írja le magát, és azt mondja, hogy több ezer embert küldött a háborúba. "Igen, nagy volt a veszteségünk aznap a hajnali órákban, de a csecsenek részt vesznek a dzsihádban... és ha elesnek a szent háborúban, az megtiszteltetés és nagy öröm minden igazi muszlim számára" - tette hozzá.

A támadás után a csecsen erők bosszúálló támadást hajtottak végre, és mintegy 70 ukránt megöltek – állította.

Ukrajna megindította a támadást Herszon ellen

Az ukrán erők az éjjel megindították támadásukat a Herszonban lévő orosz állásokkal szemben. Nyugatról közelítették meg a várost, és megtámadták a Dnyeper folyó nyugati partján lévő megszálló egységeket.

Ukrajna felszabadulásának napja

Az elnöki videóüzenet már október 28-án készült, ezért Volodimir Zelenszkij nem feledkezett meg arról, hogy ez a nap Ukrajna náci megszállás alóli felszabadulásának napja. Párhuzamot vont a második világháborús és az aktuális események közé, kiemelve, hogy a gonosz tettei mindig ugyanúgy kezdődnek: a megszállók felszabadítóknak nevezik magukat, a hadsereg invázióját önvédelemnek nevezik. Reményei szerint az események ugyanúgy is végződnek majd: a megszálló kapitulálóvá válik, a betolakodó menekültté. A háborús bűnösökből vádlottak lesznek, a pusztítás jóvátétel. Az ellenséges felszerelések múzeumi kiállításokká válnak. A nagyapák bravúrjai az unokák győzelmeivé válnak.

"Nem fogunk megtörni az ágyúzástól. Az ellenség rakétái az égbolton kevésbé ijesztőek, mint az ellenség himnuszát hallani a földünkön. Nem félünk a sötéttől. A legsötétebb idők számunkra nem világosság, hanem szabadság nélkül vannak. Harcosaink erősek, önkénteseink fáradhatatlanok, partnereink megbízhatóak, az emberek fékezhetetlenek" - mondta az ukrán elnök.

Egy lelőtt drón mellett beszélt az ukrán elnök

Egy lelőtt iráni Shahed-136 kamikaze drón mellett vette fel éjszakai videóüzenetét Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök varjak csapatának nevezte a drónokat, amikkel Oroszország támadja Ukrajnát, és amik ellen egyre hatékonyabban védekeznek. Az elnök szerint az utóbbi két napban 30 ellenséges drónból a légvédelem 23-at lelőtt, ezen kívül fémhulladékká alakítottak egy Kh-59 irányított légi rakétát, két Ka-52 támadóhelikoptert és egy másik Szu-25 támadórepülőt. 

Forrás: Ukrán elnöki iroda

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában