Romániai elnökválasztás

2019.11.10. 21:36

Dancila lehet Iohannis ellenfele a második fordulóban

A Szociáldemokrata Párt (PSD) fölött aratott történelmi győzelemként értékelte az eredményt az államfő.

Klaus Iohannis hivatalban lévő államfő 39 százalék feletti eredménnyel nyerte a romániai elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját, az exit pollok pedig azt valószínűsítik, hogy Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfő lehet a kihívója a második fordulóban.

A 22 százalék körüli eredményre taksált Dancila 6 százalékkal előzi meg a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét, Dan Barnát. Az urnáktól távozók válaszai alapján készült becslések azonban nem veszik figyelembe a külföldön élő román állampolgárok voksait, akik korábban túlnyomórészt jobboldali jelöltekre szavaztak, a mostani választáson pedig részvételi rekordot döntöttek.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) fölött aratott történelmi győzelemként értékelte a romániai elnökválasztás vasárnap lezajlott első fordulóját a második mandátumára pályázó, jobboldali Klaus Iohannis államfő, de Vioirca Dancila exkormányfő is sikerként könyvelte el, hogy az exit pollok szerint ő lehet Iohannis kihívója a második fordulóban.

Iohannis szerint az elmúlt 30 évben a román választók még sosem utasították el ennyire egyértelműen a PSD-t, amely szerinte a múlt fogságában tartja Romániát és fejlődésének legfőbb akadálya. A jobboldali elnök saját táborába hívta a versenyből kiesett többi jobboldali elnökjelöltet.

Dancila a PSD-kormányok által hozott jóléti intézkedéseknek tulajdonította és a „példátlan támadásoknak kitett” pártja sikereként értékelte választási eredményét.

Az exit pollok szerint a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművész, volt EP-képviselő a leadott voksok mintegy 8 százalékát, Theodor Paleologu, a jobbközép Népi Mozgalom Pártjának jelöltje pedig a hazai voksok mintegy 6 százalékát kapta.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a 14 jelölt közül a hatodik helyen szerepel az exit pollokban 3,9-4,6 százalék körüli eredménnyel.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje nyilatkozik a sajtónak a romániai elnökválasztás első fordulója után 2019. november 10-én.
Fotó: MTI/Kiss Gábor

A hazai választási névjegyzékben szereplő 18 millió 217 ezer választópolgár 47,66 százaléka adta le voksát, a hazai részvétel tehát elmaradt az öt évvel korábbi 52 százaléktól. A választási hatóság statisztikái szerint a városokban leadott szavazatok száma mintegy másfél millióval meghaladja a falusi voksokét. A jelentős magyar lakosságú megyékben mindvégig elmaradt a részvétel az országos átlagtól: Kovászna és Szatmár megyében a jogosultak 37 százaléka, Hargita megyében pedig 42 százaléka élt választójogával.

Román idő szerint 21 óráig a külföldi választókörökben, ahol három napon keresztül lehetett voksolni, 650 ezer szavazatot adtak le, csaknem kétszer annyit, mint a 2014-es elnökválasztás – eddigi csúcsot jelentő – második fordulójában. A külföldi szavazókörök mindenütt helyi idő szerint 21 órakor zárnak.

Az első részeredményeket várhatóan csak hétfőn teszi közzé az országos választási bizottság.

Az ország 19 millió választópolgára november 24-én dönthet arról, hogy a két versenyben maradt államfőjelölt közül ki legyen Románia elnöke a következő öt évben.

Borítókép: Klaus Iohannis román államfő sajtótájékoztatót tart Bukarestben, miután az exit pollok szerint 39 százalék feletti eredménnyel nyerte a romániai elnökválasztás első fordulóját 2019. november 10-én. Kihívója Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfő lehet a második fordulóban, aki a becslések szerint 22 százalékot ér el.

Ezek is érdekelhetik