Kultúra

2016.06.16. 07:39

Mindenhol imádták a tatabányai Tartuffe-öt

Szerdán tartották a Jászai Mari Színház, Népház évadzáró társulati ülését, amelyen Crespo Rodrigo, a színház igazgatója átadta a 2015/2016-os évad legjobb színészeinek és a legjobb előadásnak járó díjakat.

Zsíros Krisztina

Az elmúlt színházi évad több sikert is hozott a Jászai Mari Színház, Népház társulatának, amelyet jó érzés ismételni, ezért Crespo Rodrigo színházigazgató elsorolta, mely előadások milyen sikerrel futottak, illetve milyen díjakkal gazdagodott a társulat. Bakonyi Csilla Domján Edit-díjat, Egri Márta Aase-díjat kapott, Maróti Attila pedig a Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál legjobb férfi mellékszereplőjének járó díjat vehette át 2015-ben. A színház második alkalommal rendezte meg a MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivált, amely a bevezető év után idén hatalmas sikert aratott.

A bérletes nézők szavazatai alapján a 2015/2016-os évad legjobb előadása Parti Nagy Lajos: MoliÈre: Tartuffe című színműve lett. A társulat szavazatai alapján az évad legjobb női alakításáért Jászai Gyűrű-díjat kapott Danis Lídia.

– Ebben az évadban a hozzám legközelebb álló szerepet a Tartuffe-ben (Dorine) játszottam. Szikszai Rémusz rendezőt előtte nem ismertem, nagyon meghatározó a vele folytatott munka – mondta a színésznő. A rendező munkáját dicsérő szavakkal értékelte Major Melinda is, aki a Tartuffe-ben Elmirát alakította.

– Olyan pontos elképzeléssel fogott hozzá a munkához Szikszai Rémusz, hogy éreztük, erre a „hajóskapitányra” rá lehet bízni mindent – mondta a színésznő, akit a nézők az évad legjobb színésznőjének választottak. Különösen nagy szeretettel köszönte meg az elismerést, hiszen ez az első díj pályáján, amelyet átvehetett.

Nagy sikert aratott a Tartuffe

Az előadások közül a direktor kiemelte a Kutyafül, macskakő, egérút című előadást, amely a VIII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek és Ifjúsági Színházi Biennálén a zsűri különdíját nyerte el. A Szikszai Rémusz rendezte Tartuffe-öt a Pécsi Országos Színházi Találkozón játszották. Emellett az előadás meghívást kapott a Városmajori Színházi Szemlére, az Ördögkatlan Fesztiválra és a Vidéki Színházak Fesztiváljára is.

– Óriási élményben volt részünk a POSZT-on. A tapsrendben arra gondoltam, hogy ez nem csak azok sikere, akik ott álltak a színpadon, hanem mindannyiunké, a Jászai Mari Színház valamennyi munkatársáé – mondta Crespo Rodrigo színházigazgató.

Kardos Róbert az évad legjobb színészének járó közönségdíjat és a társulat szavazatai alapján az évad legjobb férfi alakításáért járó Jászai Gyűrű-díjat is megkapta.

– Nagyon meghatva érzem magam, igazán felemelő érzés ezekben az elismerésekben részesülni. Nem tudnék kiemelni egyetlen szerepet sem, amelyet jobban vagy kevésbé szerettem volna játszani. Mindig az a legkedvesebb, amelyiket épp próbáljuk, vagy előadjuk a közönségnek. Számomra nagy fájdalom, hogy ennyire kevésszer tudunk eljátszani egy-egy előadást. Az átlagosan tíz-tizenkét alkalom abban az értelemben kevés, hogy nem tud biztonságosan beérni egy előadás – mondta a kétszeresen díjazott színész.

A színházigazgató ajándékkal köszönte meg Sztán József és Fazekas József díszítők munkáját, akik mindketten nyugdíjas éveiket kezdhetik meg, Schruff Milán a következő évadtól nem tagja a Jászai Mari Színháznak, Mikola Gergő személyével viszont új taggal bővül a társulat.


 

– Óriási élményben volt részünk a POSZT-on. A tapsrendben arra gondoltam, hogy ez nem csak azok sikere, akik ott álltak a színpadon, hanem mindannyiunké, a Jászai Mari Színház valamennyi munkatársáé – mondta Crespo Rodrigo színházigazgató. -->

Ezek is érdekelhetik