liturgia

2019.04.19. 19:37

Tizenkét tanítványát lábát mosták meg a Bazilikában

Április 18-án a nagyheti liturgikus sorozat karakteres eseménye, az utolsó vacsorára és a tanítványok lábmosására emlékeztek a katolikus templomokban.

P. O. Z.

Április 18-án a nagyheti liturgikus sorozat karakteres eseménye, az utolsó vacsorára és a tanítványok lábmosására emlékeztek a katolikus templomokban.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Az esztergomi Bazilikában tartott nagycsütörtöki szent misét Erdő Péter bíboros vezette, aki prédikációjában többek között így fogalmazott: „Az utolsó vacsorában benne volt a keresztáldozat? Jézus majd a kereszten kiontandó vérét már ezen a vacsorán tanítványainak nyújtja? – Igen! Itt az Isten cselekszik, aki túl van az időn és a téren, aki már az asztal mellett föláldozott, aki belép a történelmünkbe, odaül az asztalunk mellé, vagy odahív a saját asztala köré, de ugyanakkor megmarad örökkévalónak és időfelettinek. Kenyeret ad nekünk, mindennapi kenyeret, hogy élni tudjunk holnap is. És kenyeret, amely lényeg feletti, amely több, mint kenyér.”

A Bazilikában tartott szentmise (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

A szentmise végén az egyházi hagyomány szerint a bíboros tizenkét, helyi keresztény közösség, hitben erős tagjának lábát mosta meg annak emlékére, hogy Krisztus is ezt tette a tanítványokkal az üdvözülésre utalva.

Az utolsó vacsorára és a tanítványok lábmosására emlékeztek (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában