Közélet

2010.09.13. 14:06

Mégsincs összefogás a szlovákiai magyarok közt

Nem sikerült egyeséget kötnie Észak-Komáromban a két magyarokat tömörítő pártnak, az MKP-nak és a Hídnak. Bár közös listát akartak létrehozni, mégis külön indulnak a novemberi, szlovákiai önkormányzati választáson.

Sárai Evelyn

A Magyar Koalíció Pártjának legutóbbi ülésén a november 27-i önkormányzati választások stratégiájáról szavazott a tagság. Észak-Komárom esetében két álláspont ütközött élesen a találkozón.

Az egyik tábor a párt elnökségének javaslata mellett kardoskodott, amelynek értelmében létre jött volna egy MKP-Híd közös lista, amelynek élére a Híd jelölhette a polgármestert, az MKP pedig 15 képviselőt indíthatott volna. Két nappal korábban Bastrnák Tibor sajtótájékoztatón jelentette be indulását, így a polgármester-jelölt személye már adott volt.

A másik tábor a külön 25 fős lista és külön polgármester-jelölt állítását támogatta. Korábban a párt országos elnöke, Berényi József is ezt a megoldást preferálta. A találkozó így éles vitával indult, ahol a felszólalók többsége a párt komáromi elnökét, Andruskó Imrét támadta. Végül a jelenlévő 95 komáromi képviselőből csupán 30 támogatta a közös lista állítását, míg hatvanöten a külön listára szavaztak.

Andruskó Imre ezek után lemondott elnöki posztjáról és felfüggesztette MKP-s tagságát is. Véleménye szerint ugyanis a kialakult helyzetben még mindig Bastrnák Tibor a legmegfelelőbb jelölt, az MKP indulójának pedig nincs esélye megnyerni a választásokat. A novemberi önkormányzati választásokon rajta kívül függetlenként indul még Fehér Csaba és ifj. Batta György is. A tagok végül a polgármester jelölt személyéről döntöttek. Többen Stubendek Lászlót jelölték a posztra, aki ezt el is vállalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!