bírói hibák

2018.01.22. 18:59

„Profi játékvezetőket a kézilabdapályákra!” – fakadt ki a szakember

A jelenleg zajló férfi kézilabda Eb botrányai újra rávilágítottak arra, nagy baj van a bírók szabályértelmezésével. Különösen a mérkőzés utolsó fél percében történtek furcsa döntések, Szlovénia kis híján haza is utazott a tornáról. Vladan Matics a Tatabánya edzőjeként egy év alatt kétszer volt szenvedő alanya ilyen ítéleteknek. Szerinte főállású, profi játékvezetők kellenének.

Petrik József

Varasd, 2018. január 15. Schuch Timuzsin (b) és a spanyol Alex Dujshebaev a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen Varasdon 2018. január 15-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az elmúlt időszakban a honi férfi kézilabda-bajnokságban és a nemzetközi kupameccseken is sok olyan vitatható játékvezetői ítélet született a találkozók hajrájában, amelyek döntően befolyásolták a végeredményt. A bizonytalankodó bírók többsége az úgynevezett utolsó harminc másodpercre vonatkozó szabállyal „takarózik”.

A drukkerek még bizonyára élénken emlékeznek az előző szezonbeli Grundfos Tatabánya KC–Szeged elleni találkozó záró akkordjára. A meccs két játékvezetője a helyszínen nem látott okot arra, hogy kiállítással és hetessel büntesse az utolsó harminc másodpercen belül szabálytalankodó(?) tatabányai Harsányit. Végül a Tisza-partiak addig óvtak, amíg újrajátszás nem lett a dologból.

Ennél fájóbb esetnek is részese volt a Matics mester dirigálta kék-fehér együttes az EHF-kupában, a Chambéry otthonában... A bírói tévedések csúcsát azonban a mostani Európa-bajnokság, német–szlovén párharcának utolsó pillanatai jelentették.

A szlovénok hat másodperccel az összecsapás vége előtt 25–24-re vezettek, ám a németek kidobták a labdát középkezdéshez, amibe Blagotinsek, a Veszprém szlovén beállója beleért. Emiatt a bírók – tízperces videózást követően – piros lappal kiállították a vétkest és hétméterest ítéltek, amellyel egyenlítettek a németek.

Csakhogy a szabály azt mondja ki, hogy hétméteres és piros lap akkor jár az utolsó fél percben, ha egy játékos megakadályozza a középkezdés elvégzését. Ám ha azt elvégezték és valaki nem áll megfelelő távolságra, azért csak kétperces büntetés és szabaddobás jár. Az ominózus esetben ez utóbbi történt, ezért érthetetlen a videózás után meghozott ítélet, ami a németeket egyenlítéshez segítette.

Matics Vladan (áll) joggal lehetett bosszús egyes ítéletek miatt
Fotós: Hagymási Bence

Vladan Matics, a Tatabánya edzője már régóta mondogatja, nincs minden rendben ezzel a szabállyal. Csak az utóbbi egy évben két ízben tapasztalhatta meg, milyen érzés, amikor furcsa körülmények között ér véget csapata mérkőzése.

– A találkozók utolsó harminc másodpercére vonatkozó, progresszív büntetések szabályának értelmezése korántsem egyértelmű – jegyezte meg Matics mester. – Ezt bizonyította a szlovén–német meccs hajrája is. De az EHF-kupában, Chambéry-ben, ellenünk ennél jóval súlyosabb szabálytalanságot nem toroltak meg a játékvezetők. Azon a meccsen a labda ment a befejező játékosunkhoz, amelybe a francia szándékosan belerúgott. De a Tatabánya–Szeged mérkőzés újrajátszása sem volt egyértelmű... Megoldást jelenthet a problémára, ha főállású, profi játékvezetőket alkalmaznának a szövetségek. Olyanokat, akiknek a bíráskodástól függ az egzisztenciájuk, mint nekünk edzőknek vagy a játékosoknak az eredményességtől.

(Nyitókép: MTI/Illyés Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában