Irány a csúcs

2024.02.25. 06:55

Sikertörténet: Herceghalomból a legnagyobb világsztárok közé

Magyarországon egyelőre nem tartozik a legismertebb sportágak közé a sznúker. Ezen kíván változtatni a herceghalmi születésű Révész Bulcsú, akinek sikertörténete a szemünk előtt íródik.

Túri Csaba

Az egyik nagy televíziós sportcsatorna jóvoltából már közel két évtizede figyelemmel követhetjük a sznúker legnagyobb sztárjainak az összecsapásait. Az elitbe tartozó versenyzők többsége az Egyesült Királyságból, vagy Kínából származnak, a kontinentális Európa országai a közelmúltig csak nagyon kevés topjátékossal tudták képviseltetni magukat. Ezen változtatott a 2023-as világbajnokság megnyerésével a belga Luca Brecel, akinek a nyomdokaiba léphet a mindössze 17 esztendős Révész Bulcsú. A fiatal magyar sznúkeres a február elején elhódított junior világbajnoki címének köszönhetően ugyanis hazánk történetében elsőként megszerezte a profi tagságot a zöld posztós sportágban, tovább írva sikertörténetét.

A szemünk előtt íródik Révész Bulcsú sikertörténete
A szemünk előtt íródik Révész Bulcsú sikertörténete
Fotó: Koncz Márton / Forrás:  Nemzeti Sport

Roppant egyszerű oka van annak, hogy ennyire kevés jó játékos található a brit szigeteken kívül. Az Angliában feltalált tradicionális játék ugyanis egy kivételesen nagy méretű (3,6x1,8 méter) asztalon történik, aminek rendkívül magas az ára, illetve nagy a helyigénye is. Ilyen feltételek mellett pedig csak nagyon kevesen tudják biztosítani a megfelelő szintű versenyzési lehetőséget.

A magyar tehetség nyolcéves korában kezdett el sznúkerezni Budapesten, tehetségére hamar felfigyeltek, és Varga Péter pártfogoltsága mellett roppant gyorsan fejlődött. A korábban említett asztalméret miatt számos lökést csak hosszabbító dákó segítségével tudott elvégezni, de ahogy nőtt egyre nagyobbra Bulcsú, úgy érte be jobban az asztalt is. Mindössze 12 éves volt, amikor már az összes korosztályban magyar bajnoki címet szerzett, amivel egyértelműen a sportág legjobb hazai játékosává vált. Innentől kezdve egyre jobban nyílt ki előtte a kapu Európa felé. 

Mi lehet a sikertörténet, ha nem ez?

Első nagy sikerére 2019-ig kellett várni, ekkor az U16-os Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is a második helyen végzett. Ugyanebben az évben pedig az U21-es világbajnokságon végzett a harmadik helyen, pedig még mindig csak 12 éves volt. A magyarországi sznúkerkedvelő közösségnek köszönhetően minden évben megrendezik a Magyar Snooker Gálát, ahol a sportág legnagyobb sztárjaival mérkőzhetett meg: Judd Trump, Shaun Murphy, Mark Williams, John Higgins, Neil Robertsson és Ronnie O'Sullivan is egészen közelről tapasztalhatta meg az ifjú magyar tehetségét. És az előbbi felsorolásunkban még csak a világbajnokokat említettük. Habár ezek csak bemutató mérkőzések voltak, mégis újabb lökést adtak Révész Bulcsú fejlődésének.

Eddigi legnagyobb eredményét, amire már az egész ország felkapta a fejét, idén februárban érte el, amikor megnyerte a junior világbajnokságot. A cím mellett ez a siker azt is jelenti, hogy a 2024/25-ös szezontól két évre megszerezte a Tour-kártyát, a profi tagsághoz szükséges indulás lehetőségét. A siker után a sportág legnagyobb alakja, a hétszeres világbajnok Ronnie O'Sullivan is gratulált egy videóüzenetben. 

— Szia, Bulcsú! Szeretnék neked gratulálni, hogy bejutottál a profik mezőnyébe, ez egy óriási teljesítmény. Remélem, hamarosan látlak valamelyik versenyen. Ha egymással játszunk, legyél kíméletes velem – üzente a sznúker élő és még mindig aktív legendája.

Herceghalom világbajnoka egy ideje már Angliában él, elmondása szerint csak így lehetséges a töretlen fejlődése, a versenyek túlnyomó többségét ugyanis a szigetországban rendezik meg hagyományosan.

Révész Bulcsú ezután már tétmérkőzéseken mérheti össze a tudását a korábban említett világsztárokkal, és ha minden jól alakul, akár már a világbajnokságon is láthatjuk hamarosan Herceghalom büszkeségét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában