Nagy célok

2023.10.06. 11:30

A kisbéri Herkules jövőre világrekordot döntene

Az Etéről származó, jelenleg Kisbéren élő Mészáros Mátyás Sándor sikeres hazai súlyemelő-karriert követően már erőemelőként hódítaná meg a világot.

Kun Attila

Mészáros Mátyás Sándor vb-ezüstérmet nyert Bécsben

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kun Attila

– Hogyan kezdődött a sportpályafutása? 
– Az általános iskola alsó tagozatát Etén, a felsőt pedig Kisbéren végeztem. Imrő Dezső, a Kisbéri Vállalkozók SE vezetőedzője rendszeresen járt toborozni a környező iskolákba, az ő hatására 2004-ben, 9 évesen én is elkezdtem súlyt emelni. 

– Miként alakult a karrierje? 
– Eleinte területi versenyeken indultam. 2013-ban a 85 kg-osok között országos Diákolimpiát nyertem összetettben, majd 2019-ben és 2020-ban országos felnőttbajnok lettem 94 kg-ban, ugyancsak összetettben. 

– Aztán mint súlycsoportja legjobb hazai versenyzője, egészen fiatalon mégis felhagyott a sportággal... 
– 2021-ben szerettem volna egymás után harmadszor is országos bajnokságot nyerni, de technikai okokból nem vehettem részt az ob-n. Mivel magyar viszonylatban akkor már mindent elértem, nemzetközi szinten viszont erre nem volt esélyem, úgy döntöttem, hogy abbahagyom. 

– A súlyemelést, de nem a versenysportot... 
– 2021 szeptemberében hagytam fel a súlyemeléssel, majd novemberben megkerestem Eck Lászlót, a komáromi Kassák SE edzőjét, hogy náluk folytathassam mint erőemelő. A három fogásnem, a fekvenyomás, a guggolás és a felhúzás közül az utóbbi mellett döntöttünk. 

– Erőemelőként milyen eredményeket ért el? 
– A felkészülést 2022 januárjában kezdtem meg. Az első hazai versenyemen a ruha nélküli kategóriában ötödik lettem, ez a viadal tapasztalatszerzésnek is jó volt. Idén májusban a Kiskunfélegyházán rendezett országos bajnokságon a 100 kg-os súlycsoportban már első lettem 240 kg-os teljesítménnyel. 

– Majd következett pályafutása eddigi legnagyobb sikere... 
– Szeptemberben Bécsben rendezték a WUAP (World United Amateur Powerlifting)-világbajnokságot, ahol ezúttal a 110 kg-os súlycsoportban indultam, és 250 kg-mal a második helyen végeztem. Az elsőtől sem álltam messze, felhúztam a 280-at is, de a bírók 2:1 arányban nem adták meg a gyakorlatomat. Az első helyezett szlovák versenyző 275-öt ért el... 

– Hol versenyez legközelebb? 
– Október 12–15. között Kiskunfélegyházán rendezik a GPC (Global Powerlifting Committee)-világbajnokságot, jelenleg arra készülök. 

– Hogyan zajlik a felkészülése? 
– Edzőm, Eck László iránymutatása mellett Kisbéren edzek heti öt alkalommal. Mindezt három műszakos munkarend és maszekmunka mellett teszem. A családom mindenben támogat, bár szponzori segítség jól jönne az utazáshoz és a felkészüléshez. 

– Mik a távolabbi tervei? 
– Ezt a sportágat sokáig lehet űzni, én is hosszú távra tervezek. Év végére szeretném elérni a 300 kg-ot, jövőre pedig megdönteni a 333 kg-os világrekordot. Hosszabb távon világbajnoki címeket szeretnék szerezni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában