Születésnap

2023.09.06. 06:55

Kipu 60 éves lett! A legenda a mai napig nem tud elszakadni a Tatabányától

Ma ünnepli 60. születésnapját a Bányász legendás labdarúgója, Kiprich József, mindenki Kipuja. A Hollandiában is sikereket elérő egykori klasszissal ennek apropóján beszélgettünk a múltról, a tatabányai és a magyar fociról.

Kun Attila

Kiprich József Tatabányán, a magyar válogatottban és Hollandiában is ünnepelt focista volt. Ma ünnepli a 60. születésnapját

Fotó: Éberling András

Kipu, a Tatabányai Bányász és a magyar válogatott legendás támadója még lábadozik az otthonában elszenvedett balesetet követően, de már közel a gyógyulás.

– Hogy szolgál az egészsége?
– Köszönöm, egyre jobban. Még mankóval járok, de remélem, egy hónap múlva már elhagyhatom. Elsősorban rajtam múlik, de rajta vagyok.

– Hogyan ünnepli a születésnapját?
– Különösebben nem készülődöm, családi és baráti körben ünnepelek. A fiúkkal elfogyasztunk egy-két italt.

A legendás tatabányai trió: Vincze István, Plotár Gyula és Kiprich József
A legendás tatabányai trió: Vincze István, Plotár Gyula és Kiprich József
Forrás: Beküldött

– Kikkel tartja a kapcsolatot az egykori csapattársak közül?
– Szabó Gyuri bácsival, Csapó Karcsival, Kiss Imrével, Plotár Gyuszival és Vincze Piluval gyakran találkozom, de nem csak futballberkekből vannak barátaim. Várgesztesről és Dunaszentmiklósról is gyakran látogatnak meg ott nyaraló holland futballszurkolók, nem felejtették el a Feyenoordnál töltött éveimet.

– Mit csinál szabadidejében?
– Elsősorban tévézek, de van egy kötelező programom is: a Tatabánya összes hazai mérkőzését a helyszínen tekintem meg.

Kiprich József otthon leginkább tévézik, de a hazai Tatabánya-meccseket sosem hagyja ki
Kiprich József otthon leginkább tévézik, de a hazai Tatabánya-meccseket sosem hagyja ki
Fotó: Éberling András / Forrás: Magyar Nemzet

– Ezek szerint a hétvégi, bányásznapi rangadón is kint volt...
– Természetesen, bár sajnos most nem tudott győzni a csapat (a Tatabánya 0-0-s döntetlent játszott a Gyirmót II-vel - a szerk.). A fiúk tudnak jól játszani, de ezúttal sajnos nem ment. A hangulat és a szurkolás jó volt, az eredmény jelentett számomra némi csalódást.

– Milyen emlékei vannak a korábbi bányásznapi meccsekről?
– Mindig telt ház előtt, óriási hangulatban játszottuk. Általában valamelyik budapesti sztárcsapat, főleg a Ferencváros, vagy a közeli rivális Győr volt az ellenfelünk. Nem nagyon szerettek itt játszani akkoriban, nem is sűrűn kaptunk ki. Szerencsére ezeken a meccseken nekem is jól ment, általában eredményes voltam.

– Ön szerint mit tartogat a jövő a tatabányai labdarúgás számára?
– Remélem, hamarosan újra NB II-es csapata lesz a városnak, talán már a következő szezonban. Ezt a gárdát képesnek tartom a feljutásra, a városnak pedig el kell tudnia tartani egy másodosztályú együttest.

– Mi a véleménye a magyar válogatottról?
– Marco Rossi nagyon jól összerakta ezt a csapatot, emellett végre vannak nemzetközi szinten is kiemelkedő labdarúgóink. Ráfért már ez a magyar labdarúgásra. 

– Mit vár a szerbek elleni, csütörtöki Eb-selejtezőtől?
– Nem lesz könnyű dolgunk, különösen idegenben, de úgy gondolom, hogy ha a hazai meccseinket megnyerjük és idegenben is csipegetünk pontokat, kijuthatunk az Európa-bajnokságra. Jelenleg összességében pozitívan látom a magyar labdarúgást, a körülmények is sokat javultak az elmúlt években.

– Ki lehet az új Kiprich József?
– Nem szeretem az összehasonlításokat, inkább azt mondanám, hogy nekem Szalai Ádám hiányzik a válogatottból.

Hat évtized: klubok, számok, címek Kiprich József életéből
Született: 1963. szeptember 6., Tatabánya
Posztja: csatár
Klubjai: 1975-1989: Tatabányai Bányász, 1989-1995: Feyenoord (Hollandia), 1995-1997: Apoel Nicosia (Ciprus), 1997-1998: Den Bosch (Hollandia), 1998-2001: Lombard FC Tatabánya
Legnagyobb sikerei: a magyar bajnokság gólkirálya (1984-1985, Détári Lajossal holtverseny), holland bajnok (1993), holland kupagyőztes (1991, 1992, 1994, 1995), holland szuperkupa-győztes (1991), ciprusi bajnok (1996), ciprusi kupagyőztes (1996, 1997), a magyar bajnokság gólkirálya (1985), a ciprusi bajnokság gólkirálya (1996)
A magyar válogatottban 1984 és 1995 között 70 mérkőzésen 28 gólt szerzett, részt vett az 1986-os mexikói világbajnokságon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában