Autóverseny

2023.08.30. 19:28

A csúszós út csak az egyik komoly kihívás volt a Bányásznapi Oroszlány Rally versenyzőinek

A hagyományokhoz hűen, a bányásznapi rendezvénysorozat felvezetéseként, augusztus 26-án és 27-én az „Oroszlány Város Vándordíjáért” zajló kétnapos autóversenyt rendeztek Oroszlányban. A nagy hőség ellenére is rengetegen szurkoltak például a feltuningolt Ladáknak.

Wágner Zsanett

Sokan szurkoltak a volt üzemi úton, nekik még az erdő sem jelentett akadályt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

A Bányásznapi Oroszlány Rally meghívásos versenyre igen szép számú nevezés érkezett. A 78 nevező között többen Rally2-es autóval álltak rajthoz. De ne siessünk ennyire előre! Mielőtt még benzingőz lepte volna el a várost, már napokkal előbb lehetett hallani és látni a rali verseny hírét. Nemcsak gyakorlatban, hanem elméletben is fel kellett készülni a megmérettetésre.

A hátrahagyott hétvégén, szombat és vasárnap reggel 6 óra és este 10 között lezárták a bányászváros főútját. Az Alkotmány út végét, a Czermann vendéglő előtti útszakaszt, a Borostyán vendéglő előtti és mögötti úthálózatot, egészen a volt buszállomásig és a gyógyszertárig.

Hölgyek sem voltak restek indulni a versenyen
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra

Hozzáértők szerint nagy teherbírású az út az egykori bányagépek miatt, de nagyon csúszós is egyben. Mondhatni, egyedülálló az oroszlányi pálya: nyáron is olyan körülmények között lehet autózni, mint télen. A kanyarok úgy csúsznak, mintha havasak lennének. Ezért a fekete aszfalton kell féktávot venni, a fehéren pedig fordulni. Ilyen nem nagyon van a többi pályán, éppen ezért állandó stílus váltást és improvizációt kíván az oroszlányi pálya.

Összesen hat szakasz várt az Oroszlány Rally mezőnyére, először az Oroszlány-Pusztavám szakaszt kellett háromszor teljesíteni, majd fordított irányba ismét háromszor. A nevezési lista pedig igen népes volt, a licenszes versenyzők között 34 páros szerepelt, a mezőnyt pedig a Rallysprint és Túra versenyzők tették teljessé.

A sofőröket nem csak a meleg, a csúszós utak is megizzasztották
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Kétség kívül látványos volt az esti közönségtalálkozó, és az azt követő rajtceremónia. A látványos autószemlét a Rákóczi úton, a Közös Önkormányzati Hivatal előtti részen tartották. A program résztvevőjeként és versenyzőjeként is érdemes volt már jóval korábban érkezni a Szent Borbála térre, ugyanis az oroszlányi csapatok autóit lehetett megtekinteni közvetlen közelről. A szerencsésebbek kipróbálhatták, milyen érzés lehet vezeti egy rali autót. Persze, a csodajárgányokat nem menet közben, hanem a parkolóban lehetett megcsodálni.

Másnap, vasárnap a versenyfutamok reggel 7 órától zajlottak az Oroszlány-Pusztavám közötti, a volt üzemi úton.

Rutinos versenyzőké lett a vándorkupa
A vándorserleg 2016-ban készült. Különlegessége, hogy az Oroszlányi Ipari és Technológiai Parkban gyártott autóalkatrészekből áll. Az idén Rácz Gábor (Tata) és Desits Péter (Oroszlány) páros kapta a kupát. A tesztmezőnyben induló Klausz Kristóf és Papp Tamás volt a leggyorsabb az idei ralin, a sprint mezőnyben Fenyvesi Péter és Tóth Viktor, a mini sprintben Babinyecz Csaba és Rigó Norbert nyert. Személyi sérüléssel járó baleset nem történt, azonban több esetben is veszítettek időt a sofőrök. Több olvasónk is szemtanúja lehetett a kanyarokban megcsúszott autóknak. Úgy tudjuk, volt, aki műszaki hiba miatt nem tudta folytatni a versenyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában