Teljesítménytúra

2023.05.30. 07:00

Több mint 1300-an szelték át a Pilist és a Gerecsét a Kinizsi 100-on

1317-en indultak el idén az ország egyik legismertebb, egyben legnépszerűbb gyalogtúráján, a Kinizsi Százas teljesítménytúrán, melynek résztvevői a száz kilométeres távval, a magas páratartalommal, 3155 méternyi szintkülönbséggel és a magas páratartalommal is megküzdöttek.

W. P.

A túra résztvevőinek ezúttal sem volt könnyű dolga

Forrás: Beküldött

A Kinizsi TE Encián szakosztálya rendezvénye ezúttal is a Pilis és Gerecse hegységek területét érintette: a rajt Budapesten, Békásmegyeren volt, majd a Nagy-Kevély – Kevély-nyereg – Hosszúhegy – Trézsi-kút – Pilis-nyereg érintésével érkeztek vármegyénkbe a túrázók. A résztvevők ezután a Kétágú-hegy – Dorog – Nagy-Gete – Hegyes-kő – Tokodi pincék – Mogyorósbánya – Öreg-kő – Péliföldszentkereszt – Pusztamarót – Gerecse, egyházi üdülő – Bányahegy – Koldusszállás – Kis-rét – Szent Péter templomrom – Baj útvonalon haladtak tovább, a cél pedig Tatán volt.

Kovalik András főszervező megkeresésünkre elmondta, hogy amióta a természetvédelmi okokból bevezetett létszámkorlátot alkalmazzák, azóta első alkalommal érték el ezt a szintet. Idén, mint 2022-ben a túra napjáig a várólistáról mindenki indulási lehetőséghez jutott. A 2023-as rendezvényt 66 rendezővel, 85 beosztásban bonyolították le.

– A túra útvonala közel azonos az előző évivel. Tokod térségében vissza helyeztük a korábbi kék + jelzésre, amelyet a Kilátópont szakosztályunk május elején felújított. Az Országos Kéktúra útvonala továbbra is engedélyezett. Azt tapasztaltuk, hogy sokan élnek ezzel a lehetőséggel – árulta el Kovalik András.

Azt is megtudtuk, hogy a kezdetekhez képest szellemiségében és az értékelésben változatlan a túra. Nincs szponzor-molinókkal elárasztva a rendezvény, és nincsen dübörgő zene, így a Kinizsi Százas nem ment el egy fesztiválszerű program irányába. Ellenben a technika fejlődésével először SMS üzenetek segítségével, majd később mobil adatforgalommal nyílt lehetőség a résztvevők nyomon követésére, így a családtagok, ismerősök idén is nézhették, hogy ki mikor haladt át az ellenőrzőpontokon.

Mindemellett igyekeznek igazodni a változó igényekhez is, így például engedélyezik azt is, hogy a „Kinizsi light” teljesítők kísérő gépkocsit vegyenek igénybe. Kovalik András megjegyezte: a túra előtti napokban tapasztalt csapadékos időjárás miatt sárosabb terepre számítottak. Ám ez nagyrészt elmaradt, csupán a bányahegyi rét vált szinte használhatatlanná.

– A hirtelen jött melegedés a beígérttől kisebb volt, de a párolgás sokakat megviselt. A déli és kora délutáni időben ez megtizedelte a mezőnyt. A szokásos mogyorósbányai feladás helyett növekedett a dorogi, tokodi kiszállók száma – tette hozzá.

Mezítláb sétált
A szervezők minden évben feltüntetik a kiírásnál, hogy például bejáratott bakancsot érdemes viselni és esőköpenyt is érdemes becsomagolni a hátizsákunkba ahhoz, hogy sikeresen teljesíteni lehessen a távot. Ellenben a bátrabbak néha „eltérnek” az előírásoktól és igyekeznek lazábban értelmezni az ajánlásokat. Például tavaly volt, aki Mikulásnak öltözve gyalogolta le a száz kilométert – ami a hőségben kimondottan embert próbáló feladatnak bizonyulhatott –, de papucsos teljesítő is volt. Kovalik András elmondta: ahogy előző évben, úgy idén is volt mezítlábas induló, aki hatvan kilométer megtétele után döntött úgy, hogy lábbelire vált Hozzátette: a sikeres teljesítők mellett több feladó is köszöni a lehetőséget, hogy páratlan élményeket szerezhetett a Kinizsi Százason. A szintidőn belül célba érkezők egyébként oklevelet és jelvényt is kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában