női vízilabda

2022.06.27. 13:01

Le a kalappal a TVSE pólóslányai előtt: megküzdöttek az akadályokkal

Az OB I. rájátszásában ugyan nagy csatában alulmaradt a TVSE Vízilabda Kft. női pólócsapata a sokkal jobb feltételek között működő győriekkel szemben, de az osztályozón már nem ismertek kegyelmet Zantleitner Krisztina vezetőedző tanítványai és kivívták az élvonalban maradás jogát.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A TVSE Vízilabda Kft.-nek a 2022-23-as pontvadászatban is lesz OB I-es együttese. Zantleitner Krisztina csapata az alapszakaszban felülmúlta az újonc győri gárdát, a helyosztó rájátszásban azonban már a Rába-partiak kerekedtek felül. Így a tatabányai fiataloknak osztályozót kellett játszaniuk az OSC ellen. Ebben a páros csatában a TVSE egyértelműen jobbnak bizonyult: kétszer is 12 góllal verte fővárosi riválisát, ezért az új idényt is az élvonalban kezdheti.

– A junior világbajnokság miatt az alapszakasz tavaly októberben kezdődött – emlékezett vissza a tatabányaiak szakvezetője. – Ebben a szezonban a legfontosabb találkozón idegenben nyerni tudtunk a Győr ellen. Tavasszal viszont fájó vereséget szenvedtünk ellenük hazai medencében, miközben a szegediek ellen is volt sanszunk a pontszerzésre. Sajnos, úgy éreztem mindkét összecsapáson, hogy nem teremtettek a játékvezetők azonos feltételeket a két gárda számára. Ennek dacára hat ponttal zártuk az alapszakaszt, ami rendkívül jó teljesítmény, hiszen a Tatabányát elsősorban ifjúsági és serdülőkorú játékosok alkotják.

Évről-évre azzal a problémával is szembesülnie kell Zantleitner Krisztinának, hogy a 18-19 éves, már-már érett játékosai eligazolnak Tatabányáról és a 15-16 esztendős, utánpótlás-korú pólósokból kell újjáépítenie együttesét. Emellett a csapatnak nincs szponzora, meglehetősen mostoha körülmények között kénytelen edzeni. Legnagyobb riválisaival összevetve a TVSE lehetőségei nagyjából a tizedét tették ki – például – a győri klubénak.

– Mi gyakorlatilag úgy versenyzünk az OB I-es együttesekkel, hogy a feltételek nálunk korántsem OB I-esek – emelte ki Krisztina. – Arról nem is szólva, hogy mire felnőnek a játékosaink, el is igazolnak máshová. Embert próbáló feladat, hogy szezonról-szezonra fiatalokból kell újra kialakítani egy csapatot. Ennek ellenére például a Magyar Kupában a legjobb nyolc közé jutottunk. Sőt, kis híján a Szentesen is sikerült túljutnunk, és akkor a négyes döntőbe kerülhettünk volna. Az év számunkra legfontosabb mérkőzésein, az osztályozós párharcon viszont kétszer is úgy nyertünk, hogy uszodánk sem volt, azaz edzeni is alig tudtunk. Sportszakmai szempontjából nem igazán lehet értékelni az évet, ám a lányok, a csapat teljesítménye elismerésre méltó.

A TVSE Vízilabda Kft. gárdáját amatőrök, többnyire középiskolások alkotják. Ezért számít nagy eredménynek a bennmaradás, amelyért a lányok megküzdöttek.

– Az jó dolog, hogy ezek a fiatal lányok sportolnak és sok munkát tesznek a vízilabdázásba – jegyezte meg a vezetőedző. – Véleményem szerint ez a fajta elhivatottság a későbbiekben is visszaköszön majd, még a civil életben is. Fiataljaink a saját korosztályukban remekül helytálltak. Az ifjúsági együttesünk – a tatabányai női póló történetében először – bajnoki bronzérmet szerzett. De a fiatalabb korcsoport is kitett magáért.

A 2022-23-as élvonalbeli pontvadászatra július végén kezdi meg a felkészülést a TVSE Vízilabda Kft. gárdája. Az utánpótlás-bajnokságok szeptemberben kezdődnek, a felnőttek októberben szállnak bajnoki találkozón vízbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában