gyász

2021.09.02. 07:23

Hallotta, hogy a papa hívja – az utolsó beszélgetés a 24 éve elhunyt Czibor Zoltánnal

Huszonnégy éve, ezen a napon adta hírül a 24 Óra, hogy elhunyt az Aranycsapat legendája, Czibor Zoltán.

Kemma.hu

Huszonnégy éve, ezen a napon adta hírül a 24 Óra, hogy elhunyt az Aranycsapat legendája, Czibor Zoltán.

Forrás: AFP

1997-ben, szeptember elsején hunyt el az Aranycsapat komáromi legendája, Czibor Zoltán. A balszélső, akit „Bolond” és „Rongylábú” becenévvel is illettek, a minap kapott szobrot a Duna-parti városban.

A 24 Óra címlapon számolt be Czibor Zoltán halálhíréről szeptember másodikán

Czibor 1929. augusztus 23-án született Kaposváron, de régi komáromi család volt az övék. Vasutas apjával költözött aztán a család Komáromba, ahol fivéreivel a harmadosztályú MÁV Komáromi AC-ben rúgta a labdát, de mellette mozdonyvezetőként dolgozott. Életútjáról, pályafutásáról korábbi cikkünkben olvashatnak részletesen.

Húga, Czibor Zsuzsanna 2017-ben arról mesélt a Kemma.hu-nak mesélt arról, hogy Zoltán mindig hű volt a városhoz, messze jutott, legenda lett, de a szíve mindig is itt dobogott Komáromban.

– Csak itt érezte jól magát, pedig hívták Szegedre, Debrecenbe, Budapestre, sehova nem ment. Nagyon büszke vagyok rá és a szüleimre is, hogy tisztességben neveltek fel bennünket.

Testvérem igazán nagylelkű ember volt. Úgy tartotta, mindazon képesség, amelynek birtokában van, Istentől ered.

Így is viselkedett. Egész életében példamutatóan, szerényen és másokat segítve élt – mesélte Zsuzsanna Cziborról, aki 1956-ban hagyta el Magyarországot. Az Aranycsapat balszélsője a visszavonulása után Kék Duna néven kávézót nyitott Barcelonában, amelyet fiával vezetett. 1990-ben települt haza. Komáromban megalakította anyaegyesülete jogutódját, a Komáromi Football Clubot, amelynek elnöke volt. Focisulit szervezett a gyerekeknek, részt vett az Aranycsapat összejövetelein.

Czibor Zoltán elismerései:

1951-ben a Magyar Népköztársaság kiváló, 1954-ben érdemes sportolója lett, 1953-ban Munka érdemrendet kapott.

1989-ben FIFA emlékplakettel, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 1994-ben Pro Urbe Komárom díjjal, 1995-ben a Magyar Olimpiai Bizottság érdemrendjével tüntették ki.

1992-ben a Csepel SC örökös bajnoki címet adományozott neki.

2007-ben Komárom, 2014-ben Budapest posztumusz díszpolgárává választották.

Róla nevezték el a komáromi sporttelepet, hagyatékából emlékszoba nyílt, 2011-ben Kaposváron egykori szülőházának falán felavatták emléktábláját. A Magyarock Dalszínház musicalt állított színpadra, Czibor a Rongylábú címmel.

1997-ben a 24 Órában kollégánk, Kovács László a futballista nekrológjában arról írt, hogy az Aranycsapat legendájával annak az évnek a tavaszán beszélgetett utoljára hosszabban. „Áprilisban, amikor legutoljára hosszabban beszélgettünk, elmondta: a komáromi temetőben, szemben a bejárattal már megvette a sírhelyét, mert hogy...

Szomorúan, szinte hallhatatlanul, maga elé meredve említette meg azt is, hogy néhány napja kiment a temetőbe, virágot vitt az édesapja sírjára, s «hallotta azt, a papa hívja»”

Czibor Zoltán pár hónappal később, gyógyíthatatlan betegségben hunyt el. Hatvannyolc éves volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában