sporttörténelem

2021.09.16. 20:55

40 éves csodát ünnepelt Tatabánya: újra együtt a Real-verő legendák

A UEFA-kupában 1981. szeptember 16-án a Tatabányai Bányász 2-1-re legyőzte a Real Madridot. Ez akkoriban világraszóló eredmény volt. A 40 évvel ezelőtti hőstettről a klub méltó módon emlékezett meg.

P. J.

Szeptember 16-án csütörtökön a Tatabányai SC ugrócsarnoka zsúfolásig megtelt, mint annak idején a Bányász-stadion lelátói a királyi gárda elleni mérkőzésre. A Bányász futballcsaládja a négy évtizede történt „csodára” emlékezett. Az eseményen mutatták be a Száztíz év kék-fehérben című könyvét, amely a helyi labdarúgás történetét eleveníti fel.

Lusztig Péter alpolgármester vállalkozott a kötet méltatására, miközben a Realt legyőző legendák dícséretéről sem feledkezett meg. Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője köszöntőjében azt emelte ki, hogy az akkori Bányász milyen örömet okozott a szurkolóknak, a városnak. Miközben azt is megjegyezte, hogy a tatabányaiak akkori mestere, dr. Lakat Károly tévedett, amikor azt mondta, 30 évig emlékeznek majd arra a városban, hogy a Bányász elhozta ide a Realt, hiszen a bravúros győzelemnek immáron negyven esztendeje…

Sámuel Botond, a TSC elnöke pedig arról szólt, hogy a klubnál ismét adottak a feltételek, hogy innen jussanak el sportolók egészen a világhírnévig. Az üdvözlő szavakat követően egy rövid filmbejátszásban megmutatták a TBSC madridiak elleni góljait, amelyeket Weimper István és Csapó Károly lőttek. Majd Csapó emlékezett vissza a mérkőzésre, illetve Lakat T. Károly sportújságíró, a vezetőedző fia.

Ezt követően a legendás csapat tagjait külön-külön is megajándékozták. Hogy kik volta ők? Íme a névsor: Kiss I. – Szabó Gy., Lakatos, Fejes, Fischer – Emmer, Csapó, Hermann – P. Nagy, Kovács I., Weimper. Közülük csak a közelmúltban elhunyt Kovács István nem lehetett jelen az ünnepi megemlékezésen.

A bravúros győzelem 36. évfordulóján P. Nagy László „Pöci”, a Tatabánya FC egykori játékosa a Kemma.hu-nak idézte fel az akkori eseményeket.

Majd kommentálta is a csapat akkori játékát:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában