Gerecse 50

2021.08.26. 09:48

8000 embert várnak Tatabányára a hétvégén

Több szempontból is rendhagyó lesz az idei Gerecse 50, 30, 20 és 10 teljesítménytúra. Április helyett augusztusban rendezi a Magyar Természetbarát Szövetség a megyei természetbarát szövetség közreműködésével és a megszokottól eltérően kétnaposra tervezik a népszerű rendezvényt.

Mórocz Károly

Több szempontból is rendhagyó lesz az idei Gerecse 50, 30, 20 és 10 teljesítménytúra. Április helyett augusztusban rendezik, ráadásul kétnapos lesz.

Forrás: 24 Óra

Fotó: D. I.

Több mint 28 hónap után várják mindazokat, akik előzetesen neveztek a teljesítménytúrákra. Az 50 kilométeres távot augusztus 28-án, szombaton, a 30, a 20 és a 10 kilométert pedig 29-én, vasárnap lehet végiggyalogolni. A rajt és a cél helyszíne ezúttal is Tatabányán, A Vértes Agorája előtti téren lesz. Fontos, hogy a helyszínen nem lehet nevezni.

– A Vérteserdő Zrt. biztosította a pontok telepítéséhez a bejárást, valamint a szemetes gyűjtőzsákokat – tudtuk meg Horváth Zoltántól, a megyei természetbarát szövetség elnökétől. – Mind a négy táv egyértelműen, színespötty-jelzéssel van kijelölve – fehér, sárga kék és zöld –, így könnyű az eligazodás. A tatabányai Vulkán TSE, az egykori Volán SE, az Erőmű SE és a TAC természetjáró szakosztályainak aktivistái ellenőrizték, illetve festették fel az útvonalakat.

Ezúttal a rajtnál egységcsomagot kapnak az indulók, amelyben lesz alma, sütemény és Cerbona-szelet is. Az állomásokon a mobiltelefonos ellen­őrzések során a QR-kódot olvassák majd le. Újdonság az is, hogy mindkét napra öt-öt ellenőrző pontot alakítanak ki. A rajtolóknak az Agorában ruhatárat is biztosítanak.

A teljesítők a célban a beérkezéskor azonnal jelvényt, valamint digitális oklevelet kapnak. Ivóvízhez Héregen, Tardoson és Vértestolnán lehet hozzájutni. Az Északdunántúli Vízmű jóvoltából lajtos kocsi várja az „ötveneseket” Kisréten és Koldusszálláson. Érdemes mindenkinek kulacsról gondoskodnia a feltöltéshez. Az érvényesített nevezési lapokra az ellenőrző állomásokon is szükség van. További információk az MTSZ Gerecse50 honlapján és Facebook-oldalán találhatóak. Kezdő túrázóknak ajánlott az erdei etikett megismerése, gyakorlottaknak pedig az átismétlése.

– A túrák beszámítanak a Nemzetközi Népsport Szövetség, az IVV túrái közé is – tette hozzá Horváth Zoltán, aki egyben az IVV/EVV elnöke is.

Lépcsőzetes indulást javasolnak

Az 50 kilométeres távon szombat reggel fél 6 és 8 óra között lehet rajtolni. A szervezők javasolják, hogy lehetőség szerint ne mindenki a lehető legkorábban vágjon neki a távnak, mert így nagy tumultus alakulhat ki. A megszokott ellenőrzőpontok száma a felére csökken, csak a Baji vadászház–Pilismarót–Kisrét–Autópálya-híd–Turul pontok maradtak meg. A harmincasok vasárnap 6 és 8, a húszasok 8 és 10, a tízesek 10 és 12 óra között rajtolhatnak. A résztvevők száma – ha minden nevező eljön – 8000 lehet. A létszámlimitek: 50 kilométeren 3000, 30-on és 20-on 2000-2000, 10-en pedig 1000 induló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában