elismerés

2021.01.09. 07:00

Az esztergomi női rögbicsapat trénerét választották az év edzőjévé

Bíró Gábort választotta a 2020-as év edzőjének a Magyar Rögbi Szövetség. Az Esztergomi Vitézek RAFC női csapatának 38 éves trénere az elismerés kapcsán hosszú interjút adott az MRSZ facebookos oldalának, melyben többek között edzői pályafutásáról és a női rögbiről is beszélt. Írásunkat ebből szemelvényezve állítottuk össze.

Pöltl Zoltán

Forrás: Beküldött

– Már a 2010-es évek elején belekóstoltam ebbe, amikor egy barátomnak segítve az akkor alakuló esztergomi női csapat edzésein munkálkodtam. Ez azonban rövidesen megakadt. 4 évvel később, 2015-ben az aktív játéktól való visszavonulásom után ismét belevágtam. Klubom felkérésére az akkoriban még 5-6 fős, utánpótláskorú lánycsapatot kezdtem tréningezni.

Így mesélt edzői pályafutása első fázisáról Bíró Gábor, akire most már nemcsak az Esztergomi Vitézek RAFC női csapata gondol hálásan, hanem a Magyar Rögbi Szövetség is, akik többek között azért tüntették ki, mert edzői munkásságával elérte, hogy bajnoki címet szerezzenek az esztergomi rögbis lányok.

Biró Gábor, vagy ahogy sporttársai, barátai inkább hívják, Dugó 11 évesen ismerkedett meg a rögbisporttal Esztergomban, a Vitézek csapatában. A kadét- és juniorszekciók után az ifjúsági válogatottban kapott helyet, majd évek után egyenes út vezetett a felnőtt nemzeti válogatottba. Mint olvasható róla: „Sarkazó, leváló, 9-es és 10-es poszton is megállta a helyét, számtalan bajnoki címet nyert klubjával, és óriási csatákban győzött a válogatottal.”

Utolsó válogatotti mérkőzését Ciprus ellen vívta társaival, illetve királyvárosi klubcsapatával 2014-ig lépett pályára. Fontos, bár szomorú adalék, hogy sportsérüléseiből adódóan nyolc (!) térdműtéten kellett átesnie. A laikus, aki nem ismeri a rögbiseket, azt gondolná, hogy ilyen intenzív időszak és eredmények, valamint sérülések után egy Esztergomi Vitéz visszavonul. Ezeket a fiúkat, lányokat, férfiakat, nőket azonban nem ilyen fából faragták. Bíró Gábor sem tétlenkedett, és először csupán az 5-6 játékosból álló női utánpótláscsapatnál vállalt edzőséget.

Pályán szerzett rutinja, valamint korábbi edzői tapasztalata alapján kezdte meg a munkát 2015-ben, melynek eredményeként először csak néhány tagjuk játszott junior- és felnőttmérkőzéseken, de egy év múltán már a tíz főre nőtt csapatlétszámnak és a teljesítménynek is köszönhetően önálló együttesként indulhattak el „Gábor lányai” a bajnokságon. A 2017-es év a még nagyobb lendület éve volt, ekkor Bíró Gábor mellé két másik edzőtárs csatlakozott, és megkezdték az iskolákban a toborzásokat.

Ennek eredményeként két éven át intenzíven működött ez az új, frissítést célzó program, melynek hozadéka volt, hogy a megnövekedett létszámú női együttes 2018-ban már az országos tabella rangos, harmadik helyén végzett. Aztán jött 2019, és a Bíró Gábor által trenírozott, vezetett csapat ezüstérmes lett a bajnokságon, illetve nagyon jól szerepeltek az utánpótlás-mérkőzéseken és a nemzetközi megmérettetéseken is. Végül 2020-ban az Esztergomi Vitézek RAFC női csapata feljutott a dobogó legfelső fokára a hazai bajnokságon, mely a mindvégig kitartó edzőnek is nagyban köszönhető volt.

Az év legjobb edzője elismerés átadásában is nagy szerepet játszott a Bíró Gábor által kommendált, kiművelt, feledzett csapat, akik kitartó munkájának köszönhetően néhány év alatt az ország legjobbjaivá tette az esztergomi női együttest. A szemelvényezett interjú végén a riporter rákérdez, hogy honnan meríti edzői tudását, szakmai hátterét, melyre

Bíró Gábor a következőképpen válaszolt: „Biztos mentoraim vannak, Suiogan Károlytól és Sölösi Lászlótól kapok útmutatást, szakmai anyagokat és képzést is. Emellett folyamatosan képzem magam a női 7’s specifikus videóanyagok feldolgozásával, elemzésével. És sok személyes élmény segít. Életre szóló élményem volt például Klágenfurtban, amikor a világ egykori legjobb sevens játékosa, Vasile Serevi munkáját testközelből láthattam több napon át. Rengeteg pozitív példát látok magam előtt. És persze sokat tanulok a lányoktól is, nélkülük nem érdemelhettem volna ki ezt a címet.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában