Küzdősport

2020.06.20. 19:46

A legnehezebb időszakból is erőt merítettek a tatabányai birkózók

A TSC birkóziói visszatérhettek a terembe. A járvány alatti időszakról és a jövőbeni terveikről Ungi Lajos edző mesélt a Kemma.hu-nak.

Szász Dalma Kitti

Tatabánya birkózás

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Szász Dalma Kitti

– Hogyan vészelték át a koronavírus-járvány okozta nehézségeket?

– Március végét írtunk, amikor egy péntek estén jött a hír, hogy hétvégétől leáll minden és nem lehet folytatni az edzéseket, sem a versenyeket. Váratlanul ért minket a kialakult helyzet, éppen ezért nehezen is vészeltük át. Gyakorlatilag pénteken még úgy jöttünk edzésre, hogy hétvégén válogató versenyre megyünk a kadet birkózókkal, amit hosszas készülődés előzött meg, de sajnos ez nem valósulhatott meg a COVID–19 miatt.

– A bejelentés hallatán volt valami tervük a hogyan továbbról?

– Azt gondoltuk először, hogy nem szükséges azonnali tervet kifundálni, ami az edzéseket illeti, valamint az elmaradt versenyt. Nagy reményeket fűztünk ahhoz, hogy a tervezett verseny és a heti edzések csak 1-2 hétig maradnak el. De hamar ráeszméltünk, hogy ez egy kivételes és egyben szerencsétlen helyzet lesz, ami eddig még nem fordult elő, így tehát elkezdtünk gondolkodni edzőtársaimmal, miképpen tudnánk megoldani sportolóink rendszeres erősítését, testedzését.

– Hogyan tudták kivitelezni az edzéseket ebben a rendkívüli helyzetben?

– Az internet nagy segítségünkre volt ennek a problémának a megoldásában, így folyamatosan el tudtuk juttatni a sportolóink számára a kidolgozott edzésterveket, ami majdnem hogy személyre szabott volt. Maga a kivitelezés úgy zajlott, hogy korosztályok szerint lettek csoportosítva a szakosztály tagjai. Illetve számításba vettük azt is, hogy szakadatlanul ne ugyanazokat a gyakorlatokat kelljen csinálnia a birkózóknak hétről-hétre, ezért hetente változtattunk rajtuk, de volt, amin persze csak havonta.

A szakosztály legjobbjai

A kialakult helyzetben a TSC birkózói egy nagylelkű felajánlást kaptak a tatabányai Dinamic Fitness Clubtól, miszerint a válogatott, eredményesebb sportolók, az edzők kíséretében ingyen és bérmentve bejárhatnak a terembe edzeni. Örültek a támogatásnak és éltek is vele, ami azt jelentette, hogy 10-15 versenysportolójuknak folyamatosan felügyelet alatt tudták tartani a fizikai kondíciójukat, ezzel bebiztosítva magukat a versenyszezonra. A termes edzéseket csoportbontásban oldották meg, így volt egy délelőtti és egy délutáni gárda.

– Mióta kezdték el az edzéseket újra?Miként teljesítették a birkózók ezt a nem mindennapi kihívást, az edzők ellenőrizték a kivitelezést?

– Különböző videofelvételeket, illetve képeket kértünk a sportolóinktól edzés közben, amit maradéktalanul teljesítettek is. Aztán olyannyira belejöttek a fiatalok, hogy szinte egész nap kaptam a képeket, és a felvételeket tőlük. Ennek kifejezetten örültünk, hiszen láttuk, hogy nem adják fel, dolgoznak és küzdenek minden nap a kialakult helyzethez maximálisan igazodva. Azt mondhatom, nagyszerű és szorgalmas csapataink vannak. Amikor már enyhülni látszódott a helyzet és megkezdődtek a feloldások, akkor annyit engedélyeztek a szakosztályunk számára, hogy közös, csoportos edzéseket tarthatunk, de csak a szabadban. Ez nagyjából egy hónappal ezelőtt volt. Erre a célra megkaptuk a műfüves focipályát, ahol csak mi voltunk. Természetesen ott is figyeltünk az előírt szabályokra, mint például a távolságok megtartására, a fokozott higiéniára vagy kézfertőtlenítésre.

– A szabadtéri edzések miképpen zajlottak?

– Tulajdonképpen hasonlóan, mint a vesztegzár alatt. Korlátozottak voltak a lehetőségeink, hiszen a távolság betartása volt a legfontosabb, viszont ehhez a sporthoz elengedhetetlen a közelség és az érintkezés, tehát maradtak az erőnléti edzések, csak már a szabadban és együtt.

A legfiatalabb tatabányai birkózók (Fotó: Szász Dalma Kitti / Kemma.hu)

– Mióta lehetnek az ígéretes sportolók a tatamin?

– A szabadban összesek körülbelül 2,5 hetet kellett töltenünk szigorú szabályok között, így tehát a teremben 1,5 hete lehetünk.

– Tudni lehet már, hogy mikor kezdődik újra a versenyszezon?

– Konkrétumokat mi sem tudunk még, a terv az, hogy szeptembertől folytatódnak a versenyek, mint a pandémia előtt. Az elmaradt megmérettetések köztük több országos bajnokság, illetve most kezdődnének az Európa-bajnokságok, világbajnokságok – amik ugye szintén elmaradnak – ezekről csak hírfoszlányokat hallunk, miszerint októberig eltolták az Európa-bajnokság megrendezését bizonyos korosztályokban. A hazaiaknál még nem született meg a döntés, hogy hogyan fogják behozni az elmaradt versenyeket és melyikeket. Én személy szerint azt gondolom, hogy ha pótolni is fogják őket, akkor csak a legfontosabbakat, mint például a fiataloknál Diákolimpiát, a serdülőknél pedig Magyar bajnokságot.

A bemelegítés utáni rövid pihenő (Fotó: Szász Dalma Kitti / Kemma.hu)

Mindent a reménységekért

Katona Géza vezetőedző elmondta a Kemma.hu-nak, hogy a Magyar Birkózó Szövetség segítségével sikerült elnyerniük egy pályázatot, amely lehetőséget biztosított arra, hogy biztonságosabbá, komfortosabbá varázsolják az edzőtermet, amit egyébként pontosan tíz éve vehettek birtokba a TSC birkózói.

A befolyt összegből alkalmuk nyílt több klímával is felszerelni a második otthonukat, mindemellett egy „védőfalat” is feltudtak rakni a tatamik végébe, hogy az esetleges becsapódásokat sérülésmentesen megússzák a birkózók. Ám ezzel a kör még nem zárult be, egy alapos festés után burkolatot kaptak a fűtőtestek, valamint több bordásfallal is gazdagodhatott a szakosztály, ami nem csak az erőnléti edzésekben segíti őket, hanem a nyújtógyakorlatokban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában