folyamatosan készülnek

2020.04.21. 14:20

Az esztergomi birkózók személyre szabott edzésekkel tartják formában magukat

A Budapesti Honvéd fiókcsapatát, az Esztergomi Birkózó SE-t irányító Lévai Zoltán a Nemzeti Sportnak nyilatkozott arról, hogy hogyan kezelik a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetet. Mindenki személyre szabott edzéstervet kapott, és az is kiderült, hogy futás közben például GPS-szel követik nyomon a versenyzőket.

Kun Attila

Nem lehet azt mondani, hogy a Budapesti Honvéd fiókcsapata, az Esztergomi BSE birkózói lazsálnának a koronavírus-járvány okozta helyzetben. Az esztergomi klub vezetőedzője, egyben a Honvéd trénere, Lévai Zoltán azonnal reagált a kormány intézkedéseire.

– Mi is itthon vagyunk, amióta a veszélyhelyzetet kihirdették. Háromgenerációs házban élünk, hiszen a fiaim (a többszörös korosztályos Európa-bajnok, felnőtt Eb-ezüstérmes Zoltán, a junior-kontinensbajnok Tamás és a serdülőválogatott Levente – a szerk.) mellett a szüleim is velünk élnek, akiket teljesen elszeparáltunk magunktól. A srácok folyamatosan dolgoznak: berendezkedtünk a karanténidőszakra – a garázsban konditermet alakítottunk ki, és szőnyegeket is tettünk le. Az erősítés és a kardiogyakorlatok mellett tehát birkózni is tudunk.

Tamás arról beszélt, szerencsésebbnek tartja magát a többi sportolónál:

– A csuklóm megsérült, és még mindig nem jött tökéletesen helyre, szóval a kényszerpihenő az én szempontomból viszonylag jókor jött. De nem la­zsálunk! A világ legjobb edzőpartnerével élek egy fedél alatt, szóval mázlista vagyok. Erre szükségem is van, mert első éves U23-asként Európa- és világbajnok szeretnék lenni!

Nem csak otthon, hanem a klubban is rögvest cselekednie kellett a mesternek. – Eszköz- és állapotfelmérő lapot töltettünk ki a tanítványainkkal, a gyerekek fejlettségi szintjének megfelelő minőségű edzéstervet írtunk. Amikor bejelentették az iskolák bezárását és bevezették az online oktatást, mi egyből rávetettük magunkat az internetre. Szó sem volt kapkodásról, csak éppen gyorsan cselekedtünk. Emellett rengeteg olyan videót készítettünk, amely segíti az otthoni munkát. Külön táblázatot készítettünk arról, hogy ki, mikor és hova mehet futni. Ügyelünk rá, hogy birkózóink még véletlenül se találkozzanak egymással edzés közben. Csak a testvérek vagy az amúgy is egy háztartásban élők lehetnek együtt. Letöltettük a telefonjukra az egyik GPS-alkalmazást, amelynek segítségével nyomon követhetjük, merre és mennyit futnak, de egyaránt figyelhetjük a pulzus- és a lépésszámukat. Nagyon szigorúak vagyunk. Az első héten még sokat kellett veszekednem velük, de azóta minden helyrerázódott.

A nemzetközi szövetség május elejéig minden versenyét elhalasztotta, míg a hazai szövetség határozatlan ideig felfüggesztette a versenynaptárát. A kérdés egyértelmű: hogyan lehet megtartani a birkózók motivációját, miközben azt sem tudják, mikor küzdhetnek éremért legközelebb?

– Számtalanszor elmondtam nekik, hogy a világ egyik legjobb egyesülete a miénk, eszerint kell viselkednünk, készülnünk. Egytől egyik mindenkinek a hiányosságára kell koncentrálnia, van idő a korrigálásra. A srácok tudják, hogy a befektetett munka nem most térül meg. Ugyanakkor ők is emberből vannak, nyomon kell követnünk, betartják-e a feladatokat. Az edzések idején náluk kell legyen a telefon, a kollégákkal minden esetben videohívásban ellenőrizzük, valóban csinálják-e a dolgukat. Reggel hattól este tízig dolgozom, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a versenyzőinkkel.

Koronavírus - térségi hírek

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában