emlékverseny

2018.10.18. 18:20

Az esztergomi sakkozók külföldiek ellen is győzedelmeskedtek

Budapesten rendezték meg a III. Ádám György és az I. Ősz Gábor Emlékversenyeket, amelyeken hazai és külföldi klubok versenyzői mérték össze tudásukat.

W. P.

Fotó: beküldött kép

A népes mezőnyben az Esztergomi Sakkiskola Fekete László, Pétervári Szabolcs, Láng Simon, Marosvári Gergő és Paksai Nikolett alkotta csapattal képviseltette magát.

A III. Ádám György emlékversenyen 9 fordulón keresztül, svájci rendszerben rendezték meg a négy fős csapatok találkozóit. Az esztergomi fiatalok elsőként a UKS Jastrzebie Zdroj csapatával találkoztak. Az ellenfelek előzetesen is a játszmák favoritjainak számítottak, ennek megfelelően egy kivételével taroltak. Elismerésre méltó, hogy Marosvári Gergőnek sikerült remiznie Dawid Sulkowski ellen, de a későbbi találkozóin is eredményesen játszott.

Másodikként a szlovák Liptovski Mikulas csapata következett, amely ellen magabiztosabban játszottak. Fekete László és Marosvári Gergő le is győzték aktuális ellenfeleiket, így mindkét csapat 2-2 ponttal gazdagodott. A Temesvár magasabb szintet képviselve 3-1-es vereséget mért az esztergomiak, azonban a párharcok során újabb siker született: Marosvári Gergő ugyanis ismét győzelmet aratott.

A csapat a hatodik helyen végzett összesítésben a rangos versenyen (Fotó: beküldött kép)

A következő fordulóban az összesítésben a második helyig jutó Barcza-BEAC sakkozói ellen ültek asztalhoz, amelyen mindegyik versenyző vereséget szenvedett. A Belgrád ellen azonban megtört a jég. Paksai Nikolett és Pétervári Szabolcs legyőzte szerb versenytársát, Láng Simon és Marosvári Gergő pedig döntetlent ért el.

Ezután újabb külföldi, mégpedig kijevi sakkozók vártak az esztergomiakra. A magyar-ukrán találkozón már hagyományosan Marosvári Gergő győzelmet láthattunk, rajta kívül Láng Simon döntetlenezett, így a klub 1,5 ponttal gazdagodott.

Az utolsó két csapat elleni játszmákon szintén szép eredmények születtek. A Budapest Sárkány ellen Fekete László ismét bekerült a csapatba, aki döntetlenével hálálta meg a bizalmat. Az Esztergom az utolsó előtti mérkőzésén 2,5 ponttal gazdagodott.

Zárásként pedig a Dunaharasztival találkoztak, ahol mindkét csapat 2-2 pontot könyvelhetett el. A csapat ezzel összesítésben a hatodik helyet szerezte meg, Marosvári Gergő pedig kiemelkedő teljesítményéért a 3. táblán különdíjat kapott.

Kovács Géza, az esztergomi sakkozók edzője szerint rendkívüli megtiszteltetés volt ilyen rangos versenyen játszani. Ugyan legerősebb ifjúsági játékosuk, a világbajnokságra készülő Szabó Márton Mihály most nem ült asztalhoz, de nélküle is eredményeket értek el.

Céljuknak megfelelően a fiatalabbak játszottak, így Paksai Nikolett is több lehetőséget kapott az erősebb és idősebb ellenfelekkel szemben. Megjegyezte, hogy a legerősebb összeállításban szinte mindenki ellen győzelmi esélyük lehetett volna, de így is remekül helyt álltak a fiatalok, akik rengeteg tapasztalatot szereztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában