pjongcsang 2018

2018.01.26. 14:19

Tatai résztvevője is lesz a paralimpiának

A paralimpiai játékok történetében először képviseli Magyarországot látássérült sportoló a tatai Balogh Zsolt személyében, aki alpesi síben indul.

kemma.hu

Lőrincz Kriszta, Balogh Zsolt és Bocsi Bence pózol a paralimpia kabalafigurájával, a bátorságot és az akaraterőt szimbolizáló Bandabival az ünnepélyes eskütételen (Forrás: MOB)

Lőrincz Kriszta, Balogh Zsolt és Bocsi Bence pózol a paralimpia kabalafigurájával, a bátorságot és az akaraterőt szimbolizáló Bandabival az ünnepélyes eskütételen (Forrás: MOB)

Az esküt tevő olimpikonokat és paralimpikonokat Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság, és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszöntötte.

A köztársasági elnök köszöntőjében a régi idők téli olimpiáit és a magyar sportolók legendás történeteit idézte fel, így többek között az 1932-es téli olimpián Rotter Emília és Szollás László szereplésének történetét, akik közadakozásból gyűjtötték össze a kiutazáshoz szükséges összeget, hogy aztán bronzéremmel térjenek haza. Elmondta, hogy a magyar téli olimpiai érmek átlag életkora 67 év, de a legfiatalabb is már 38 éves lett az idén és reményét fejezte ki, hogy sportolóink most fiatalítanak az eredményeken.

– A sport eszköz legyen arra, hogy sok mindent megtudjatok arról a világról, ami a látható világnak a háta mögött van – idézte Balczó András életműdíjas öttusázó szavait Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, majd név szerint is utalt a paralimpiai kvalifikációt szerzett tatai sportolóra.

Balogh Zsolt, a magyar paralimpiai csapat egyik tagja látássérült, az erős árnyékokon kívül semmit nem lát, mégis 60 kilométer/órás sebességgel száguld sílécein, szlalomozik a kapuk között.

– mondta Szabó László, majd hozzátette: ha valaki, hát Zsolt sokat megtapasztalt arról, hogy mi van a látható világ háta mögött. Például erős hit, bátorság és szembeszállás az elrendeltetéssel.

Zsolt természetesen nem egyedül vág neki a nyaktörő lejtőknek: vele tart Bocsi Bence is, aki a hátára erősített hangszórón keresztül irányítja instrukcióival Zsoltot, pár méterrel előtte síelve.

Lőrincz Kriszta, Balogh Zsolt és Bocsi Bence (b-j) pózol a paralimpia kabalafigurájával, a bátorságot és az akaraterőt szimbolizáló Bandabival

A XXIII. téli olimpia 2018. február 9. és 25. között kerül megrendezésre a dél-koreai Phjongcshangban, ahol ezt követően, március 9-én veszi kezdetét a XII. téli paralimpia. Ez utóbbi sporteseményen először képviseli Magyarországot látássérült sportoló a tatai Balogh Zsolt személyében, aki az alpesi sí számok közül óriás-műlesiklásban és műlesiklásban áll rajthoz vezetőjével, Bocsi Bencével. Rajta kívül Lőrincz Krisztina képviseli a paralimpán Magyarországot: a kerekesszékben ülő lány sífutásban és biatlonban indul a játékokon.

(Forrás: Tata.hu)

Ezek is érdekelhetik