Díj

2024.02.05. 20:10

A zene és a tánc az életük: ők részesültek a Komárom Fiatal Tehetsége elismerésben

Pethő Marcell és Csonka Barnabás érdemelte ki a Komárom Fiatal Tehetsége elismerést. Előbbi a zene, utóbbi a tánc területén teljesített kimagaslóan.

Körtvélyfáy Dina

Pethő Marcellt és Csonka Barnabást jutalmazták

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Komárom 2019-ben először fiatal komáromi tehetségeket is jutalmaznak a magyar kultúra napja alkalmából, azzal a szándékkal, hogy tudásukat, elkötelezettségüket példaként szerepeltessék a fiatal korosztály előtt. Az idén is ketten érdemelték ki a díjat.

Először Csonka Barnabás vehette át a Nagy Judit képzőművész által készített díjat. Barnabás gyerekkora óta tagja a Garabonciás Néptáncegyüttesnek, a néhai Csikó csapat táncosa ma a kamara csoportot erősíti. Példamutató szorgalmával jelentős fejlődést tudhat magáénak, amivel minta lehet fiatalabb táncosaink számára. 

Bár a koronavírus miatt kevesebb rendezvényt, versenyt szerveztek, ebben az időszakban sem hanyagolta a néptáncot, egyike volt annak a négy táncosnak, akik ekkor megalkották a Forgatás Bonchidán című tematikus koreográfiát, amit már Komáromban és vármegyei megmérettetéseken is bemutattak, és amivel most a Veszprém-Bakony Kamarafesztiválra készülnek. 

Korábbi versenyeredményei sorát 2023-ban a XX. Fergeteges Szólótáncversenyen bővítette, ahol a Komárom Város Ifjú Tehetsége díjat 2023-ban elnyert Bertalanits Enikővel táncoltak bajnai és vajdaszentiványi táncokat. Előadásukkal Barnabás a versenyen elérhető legrangosabb elismerésben, cifrabojtár díjban részesült, és a zsűri is rengeteg dicsérő szóval illette. 

Jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatja tanulmányait, de hűen visszajár a péntek esti próbákra.

A másik díjazott, Pethő Marcell a komáromi zeneiskolában 2009-ben kezdte meg tanulmányait, ahol csellót Karacs Judit és Karsai-Trinbach Sára, szolfézst pedig Hozák Adrienn tanított számára. Fontos életállomása volt a Győri Konzervatórium, ahol cselló és zeneszerzés szakon érettségizett 2020-ban. Majd elkezdte egyetemi éveit a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának gordonka előadóművész szakán. Erasmus-program jóvoltából Olaszországban, a teramoi konzervatórium szervezésében a környező városok színházaiban Donizetti Szerelmi bájital operáját adták elő. 

Tehetsége mutatkozott a dal és zeneszerzésben is. A mintegy kétórás Rabmadár című magyar némafilmhez Marcell zongoratrióját választotta a zsűri, mely szerzeményét a 2020-as Kapolcsi Művészetek Völgye Fesztivál Némafilmhez filmzenét nevű pályázatán adtak elő két kamara-partnerével.

Idén a Csiba Júlia népdalénekessel muzsikáló Rácz Csellókvartett kérte fel egy 60 perces népdalfeldolgozás sorozat megírására, melyet aztán a Felvidéken egy miniturnén hat városban adott elő a formáció.

Nyáron a Veszprémi Kórustársaság zeneszerző pályázatán második helyezést ért el Petőfi Sándor – Te a tavaszt szereted című verséből vegyeskarra írt művével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában