Elismerések

2024.01.24. 11:48

Komárom kulturális életét gazdagítja tevékenységük: karnagyot és könyvtárost is díjaztak +fotók

Ismét elismerték azok tevékenységét, akik sokat tettek Komárom kulturális életéért. Ahogy az elmúlt években, ezúttal is díjazták a fiatal tehetségeket is.

Kemma.hu

Vajda Bence alpolgármester, dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester, Deák Anikó, Horváth Istvánné, dr. Molnár Attila és Hajnal Dóra

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

 A magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvény kezdetén megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Bobest Éváról, a Vivace Zenei Egyesület korábbi vezetőjéről és Nyikus Anna iparművészről. Korábban mindketten átvehették a város kultúrájáért díjat. Ezt követően Dráfi Mátyás észak-komáromi színművész előadása következett, majd Hajnal Dóra önkormányzati képviselő mondott beszédet.

A Komárom Város Kultúrájáért Díjat az idén Deák Anikó könyvtáros vehette át. A méltatásából kierült, 20 éve dolgozik könyvtárosként a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Rendszeresen gyűjtötte, elektronikus adatbázisba vitte Komárom helyismereti vonatkozású cikkeit. Olvasószolgálati munkája a legkisebb korosztálytól a szépkorúakig terjed. A könyvtár által kínált babaolvasó csomag és havi rendszerességgel szervezett Zsubatta baba-mama klub nem csupán a babákra, hanem az édesanyák igényeire is koncentrál. Olvasást népszerűsítő Minden napra egy mese című programja 2005-ben, egy globális várost megmozgató, minden óvodára, iskolára kiterjedő több éven át hagyományt teremtő kezdeményezés volt. Mesélői, Komárom város közéleti, prominens személyei, politikusok, művészek, különböző foglalkozású, vagy mesterségű emberek voltak. A Jókai ligetben egy évszázados japán mesélési hagyományt keltett életre.

Szintén ezt az elismerést vehette át Horváth Istvánné zenetanár, kántor, karnagy. Házasságkötése után 1978-tól véglegesen is komáromi lakossá vált. Az első pillanattól kezdve nagy örömmel vállalta el a tatai tanítás mellett a kántori teendőket a komáromi Jézus Szíve templomban majd a katolikus énekkart is vezette 1992-ig. 2003-ban felkérték az Almásfüzitői Timföldgyár – Komáromi Kőolajipari Vállalat közös Vegyész-Karának vezetésére is, amelyet 18 éven át irányított. 2017-ben Bros Gergely plébános újraszervezte a Komáromi Katolikus Énekkart, amelynek vezetésére újólag Horváthné Rozikát kérte meg. Horváth Istvánnénak munkája elismeréséül a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei együttesek Szövetsége 2022-ben a magyar kultúra napján KÓTA-díjat adományozott.

2019 óta fiatal komáromi tehetségeket is jutalmaznak. Komárom Fiatal Tehetsége elismeréssel tüntették ki Csonka Barnabást, a Garabonciás Néptáncegyüttes táncosát. Barnabás gyerekkora óta tagja az együttesnek, a néhai Csikó csapat táncosa ma a kamara csoportot erősíti. Versenyeredményei sorát 2023-ban a XX. Fergeteges Szólótáncversenyen bővítette, ahol a Komárom Város Ifjú Tehetsége díjat 2023-ban elnyert Bertalanits Enikővel táncoltak bajnai és vajdaszentiványi táncokat. Előadásukkal Barnabás a versenyen elérhető legrangosabb elismerésben, cifrabojtár díjban részesült, és a zsűri is rengeteg dicsérő szóval illette. Barnabás jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatja tanulmányait, de Komáromból elkerülve sem szakította meg kapcsolatát az együttessel, hűen visszajár péntek esténként próbálni.

Ezt a díjat érdemelte ki Pethő Marcell is, aki a győri konzervatóriumban cselló és zeneszerzés szakon érettségizett 2020-ban. Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán folytatta tanulmányait. A csellózás mellett tehetsége mutatkozott a dal és zeneszerzésben is. A mintegy kétórás Rabmadár című magyar némafilmhez Marcell zongoratrióját választotta a zsűri, amely szerzeményét a 2020-as Kapolcsi Művészetek Völgye fesztivál Némafilmhez filmzenét nevű pályázatán adtak elő két kamara-partnerével. A Csiba Júlia népdalénekessel muzsikáló Rácz Csellókvartett felkérte egy 60 perces népdalfeldolgozás sorozat megírására. Nyáron a Veszprémi Kórustársaság zeneszerző pályázatán 2. helyezést ért el Petőfi Sándor – Te a tavaszt szereted című verséből vegyeskarra írt művével.

Az átadót követően Vadkerti Imre, a Kormorán zenekar énekese és Kovács Koppány, a Rómeó vérzik zenekar frontembere lépett fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában