Elismerés

2022.05.11. 19:59

Hosszú kihagyás után ismét átadták a Komárom Város Kultúrájáért Díjakat

2022-ben a Komáromi Katolikus Énekkar és az Elektron Band kapta a rangos elismerést a Csillagerődben.

Gál László

Fotó: Gál László

A Komárom Város Kultúrájáért Díjat minden évben legfeljebb ketten vehetik át olyan személyek, társulások, akik Komárom kulturális életét öregbítik. Az impozáns rendezvénynek a felújított Csillagerőd adott otthont. Dr. Molnár Attila polgármester nyitóbeszédében üdvözölte a jelenlévőket, az egyházi méltóságokat és elöljárókat, a városvezetőség jelenlévő tagjait, dr. Taár Izabellát, a Járási Hivatal vezetőjét, valamint minden vendéget. Kihangsúlyozta: igaz, hogy ezt a díjat minden évben a magyar kultúra napján adományozzák oda, januárban azonban ezt a járványhelyzet még nem tette lehetővé.

A koronavírus lehetetlenné tette a találkozásokat, így lehetetlenné váltak a kulturális és hagyományőrző rendezvények. Ezt a hiányt az online világ sem tudta pótolni és ebben a helyzetben éreztük meg igazán, hogy mekkora űrt okoz életünkben a kultúra hiánya.  

– mutatott rá a polgármester.

Dr. Molnár Attila köszöntötte a résztvevőket és a díjazottakat
Dr. Molnár Attila köszöntötte a résztvevőket és a díjazottakat
Forrás: Gál László

Az idei évben a Komáromi Katolikus Énekkar és az Elektron Band kapta a rangos elismerést. A Komáromi Katolikus Énekkar 2017. március 25-én alakult újjá. Bros Gergely plébános atya ünnepélyesen áldotta meg az évszázados hagyományt felelevenítő énekkart. Az újjáalakult énekkar tagjai közül többen énekeltek a régi kórusban is. Összekötő kapocs az énekkar életében Horváth Istvánné zenetanár, a jelenlegi karnagy is, aki 1982-től 1992-ig vezette az énekkar elődjét. Jelenlegi 22 tag közül 17 nő és 5 férfi. A huszonharmadik tiszteletbeli tag: Bros Gergely plébános atya, aki újjá álmodta és újra szervezte az énekkart, és aki időt és energiát nem kímélve az első pillanattól kezdve együtt énekelt a tagokkal, amikor csak ideje, ereje engedte. 

Horváth Istvánné, kórusvezető vette át a díjat a kórus nevében
Horváth Istvánné, kórusvezető vette át a díjat a kórus nevében
Forrás: Gál László

Az énekkarra az elkötelezettség és az éneklés iránti rendkívüli szeretet jellemző. A közös célok rövid idő alatt összetartó, lelkes közösséggé formálták az együttest. Ez tette lehetővé, hogy a kezdetektől önmagát felülmúló, és a hivatalos mércével mérve is helyt álló teljesítményt mutatott fel. Közreműködik az egyházközség valamennyi jelentős ünnepén. Az október 23-i megemlékezés részeként a várossal együtt rendezett ünnepi szentmiséken kezdettől fogva együtt lép fel a Vox Femina és Concordia kórussal. 

Részt vettek már számos kórustalálkozón, ahol szép sikereket értek el. Rendszeres résztvevői az ökumenikus imahét találkozóinak, valamint az adventi városi ünnepi gyertyagyújtásoknak. 2019-ben csatlakoztak az országos Ars Sacra fesztiválhoz. 2020-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett városi ünnepség egyik meghívott vendégei voltak. Életük egyik legmeghatározóbb élménye volt, hogy részt vehettek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust záró, Ferenc pápa által celebrált szentmisén zenei szolgálatot teljesítő 2000 fős kórusban.

A Komáromi Katolikus Énekkarban is a közös énekléseknek, élményeknek, örömöknek kiváló közösségformáló hatása van. Ezzel a szolgálattal a tágabb közösségnek, Komárom zeneértő közönségének is felejthetetlen élményeket, felemelő pillanatokat ajándékoznak.  Fentiek alapján javasolta a város önkormányzata az énekkar részére Komárom Város Kultúrájáért Díj adományozását.

Fikner József, az Elektron Band frontembere.
Fikner József, az Elektron Band frontembere
Forrás: Gál László/Kemma.hu

 

1981 nyarán a Fikner testvérek, József és Ernő Elektron Band néven zenekart alapítottak néhány, már rutinos zenésszel, Fülöp Lászlóval, Denk Jánossal és Bánkúti Árpáddal. Bulik, utcabálok, fesztiválok és koncertek mellett saját dalokra is futotta idejükből. Számos helyen léptek fel, főleg vidéken zsúfolásig telt művelődési házakban, ahol nagy megbecsülésnek örvendhettek. Bejárták az ország tehetségkutató rendezvényeit, legjelentősebb a Pusztavacsi Országközepe fesztivál volt. Az anyagi nehézségek ellenére sem adták fel pályájukat ezért a munka mellett vendéglátó helyeken is zenéltek. Megyénk akkor legszínvonalasabb vendéglátó helyéről, a tatai Aranyponty étteremből kaptak megkeresést, ahol négy éven keresztül főállásban zenéltek.

Janovszki Csenge, népdalénekes
Janovszki Csenge, népdalénekes
Forrás: Gál László

A sors azonban közbeszólt: 1991 márciusában az étterem, a felszerelésükkel együtt porrá égett. A szerencsétlenségből azonban sikerült egy hónap alatt kilábalniuk és, hogy anyagilag helyre rázódjanak minden felkérést elvállaltak. Bejárták fél Magyarországot, Ausztriában, és Szlovákiában is koncerteztek. 1996-ban végleg szakítottak a vendéglátó zenéléssel, ettől kezdve már csak alkalmi élőzenés fellépéseket vállaltak. A zenekar tagjai változtak, mindig újra szervezték, új tagokat hívtak, sosem adták fel, s minden bizonnyal ez az oka annak, hogy az Elektron Band a környék legrégebben működő zenekara. 

Komáromban és a környékbeli településeken talán nincs is olyan ember, aki ne találkozott volna velük fesztiválon, falunapon, bálokban vagy más rendezvényen. A zenekar hozzátartozik a környék kulturális életéhez, immáron 40 éve. Koncertjeiket a megbízhatóság, a minőség és a jó hangulat jellemzi. Lelkesedésük és az élőzene melletti elkötelezettségük töretlen, így méltán érdemelték ki az idei évben ők is a Komárom Város Kultúrájáért Díjat.

A Horsa Banda muzsikál
A Horsa Banda muzsikál
Forrás: Gál László

A magasztos rendezvényen közreműködött a Horsa Banda, akik népzenét játszottak, Gál László, Latinovits-díjas versmondó, akik korábban ugyancsak átvehették már a Komárom Város Kultúrájáért Díjat, valamint Janovszki Csenge, népdalénekes. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában