Ünnep

2023.12.21. 09:00

A Halleluja és a Csendes éj sem maradt ki az esztergomiak repertoárjából

Adventi, karácsonyi hangversenyre invitálták az esztergomiakat december 20-án. A Kapcsolatok Házában ezen az estén két formáció, az Ezüsthang Fuvolaegyüttes és a Strigonium Consort régizene együttes állt a közönség elé.

Pöltl Zoltán

Az Ezüsthang Fuvolaegyüttes nyitotta meg a karácsonyról is szóló koncertet

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

Teltházas koncerten hangolódhatott a karácsonyra a publikum a december 20-ai fellépésen, a Kapcsolatok Háza előadótermében. Mindkét zenekar az advent és a karácsony jegyében állította össze műsorát. 

Elsőként az Ezüsthang Fuvolaegyüttes szólaltatta meg szépen csillogó fúvós hangszereit. A héttagú formáció koncertje előtt Pásztói Tamás basszusfuvolista a közönségnek elmondta, hogy zenekaruk számára nagyon fontos a zene szeretete, öröm számukra a muzsikálás és ezt az örömöt szeretnék megosztani a közönséggel. Ők például olyan populáris modern dalokat, mint Leonard Cohen Halleluja című örökzöldjét és klasszikusokat, így például Csajkovszkij Diótörőjének egy részletét is műsorukra tűztek. 

A Strigonium Consort részben a reneszánsz korszakban született egyházi, illetve karácsonyi témájú kompozíciókat adott elő. Műsoruk végén két virtuóz művet is bemutattak, egy román és egy olasz népdalt, illetve nem lehetett kihagyni Josef Mohr osztrák pap közkedvelt karácsonyi klasszikusát, a Csendes éj című dalt. Az elhangzó kompozíciók között a mindkét együttesben szerepet vállaló Pásztói Tamás konferálta fel s látta el kellő szakkommentárral az éppen következő dalt, annak címét és más vonatkozásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában