Magyarock

2023.11.23. 18:35

Modern köntösben vitték színpadra III. Richárdot a komáromiak

William Shakespeare egyik legismertebb királydrámáját, a III. Richárdot vitte színpadra musical formájában a Magyarock Dalszínház. A modernizált, mai korba ültetett darab ősbemutatója sikert aratott a Monostori erődben.

Körtvélyfáy Dina

Szemenyei János és Kuczmann Ágnes duettje

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Vizeli Csaba, a Magyarock Dalszínház igazgatója, az előadás egyik rendezője elmondta, több mint tíz éve merült fel bennük a darab ötlete Másik Lehel zeneszerzővel. A darab azonban jó időre az íróasztal mélyére került. Ebben az évben csatlakozott a színházhoz Pécsváradi Zoltán zeneszerzőként, illetve a főszereplő, Szemenyei János is pluszenergiákat adott a III. Richárd színreviteléhez.

– Olyan Richárdban gondolkoztam, aki elszakad a megszokott ábrázolástól, minthogy púpos, és sánta – mondta Vizeli Csaba, majd így folytatta: – A lényeg, hogy neki a lelke torz, a hatalomhoz vezető út csak egy játék számára. Hihetetlen, mennyire kortalan ez a Shakespeare-darab. Több száz évvel ezelőtt olyan helyzetek írt le, amelyek minden évszázadban működnek azóta is.

Az előadás főszereplője Szemenyei János volt, aki a Shakespeare-drámák egyik leggonoszabbnak tartott alakját vitte színre III. Richárd személyében. A musical során a közönség arra is kereshette a választ, vajon mi motiválta III. Richárdot gaztettei véghezvitelében. Szemenyei János arról beszélt nekünk, hogy sokrétű, sokszereplős történetről van szó.

– A fő kérdés az: miért gonosz III. Richárd? – hangoztatta Szemenyei János. – A Shakespeare-darabban annyit mond: „eldöntöttem, hogy gazember leszek”. Ez így van ebben az előadásban is. Hogy mik a motivációk, az az előadásból is kiderül, de nincs olyan részletesen leírva, hogy ezt mindenki rögtön, azonnal felismerje. Gazemberek közöttünk is vannak, és nem mindig valósak a motivációik, vagy nem mindig lehet tudni, hogy mi az.

Szemenyei János arról is beszélt, nem volt ismeretlen számára III. Richárd karaktere, mert 24 éves korában már játszotta az eredeti Shakespeare-darabot. Ez nagy kihívás volt számára kezdő színészként, azóta pedig majdnem húsz éve volt arra, hogy a karakter valódi személyisége ülepedjen benne. Hangsúlyozta azt is, nagyon szeret a Magyarock Dalszínházzal dolgozni. Mint fogalmazott, erős csapatot ismert meg, mindenki együtt gondolkozik, lélegzik, az utolsó erejükig azon dolgoznak, hogy a produkció sikeres legyen és elnyerje a közönség tetszését. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában