Könyvbemutató

2023.11.28. 12:58

III. Béla biztosította az ország békéjét

Az MNM Esztergomi Vármúzeuma gondozásában megjelent Magnus Bela Rex című kötet minapi bemutatóját stílszerűen a címszereplő III. Béla egykori székhelyével közel azonos helyen, az esztergomi várban tartották.

Pöltl Zoltán

A megjelenteket Pusztai Tamás, a Vármúzeum igazgatója köszöntötte

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

A kiadvány alapján a szerző, Baják László történész, szakmuzeológus, valamint F. Romhányi Beatrix szakmai lektor, és a kiadó képviseletében Tóth Csaba beszélgetett a vár emeleti előadójában. Mint az eseményről a meghívóban elárulták: „A könyvbemutató helyszíne nem véletlen, és nem csak azért, mert III. Béla uralkodása Esztergom számára kiemelkedő jelentőségű, de főleg azért, mert maga a kötet is az Esztergomi Vármúzeum NKA pályázatának segítségével készülhetett el.” 

Baják László kötete kapcsán a rendezvényen szó volt III. Béla bizánci, császári deszpotész-i rangjáról, a Szent Koronával való kapcsolatáról, uralkodása alatt kiadott pénzek és az általa használt címer szimbolikájának jelentőségéről és a személyében képviselt Szent Istváni származás és örökségről is. Az Európa egyik legtekintélyesebb uralkodójáról szóló kiadványról megállapították: „III. Béla 24 évi uralkodása alatt biztosította az ország békéjét és ezzel együtt nyugati szerzetesek letelepítésével elősegítette a zavartalan fejlődését, korszerűsítette a közigazgatást, megszervezte a királyi kancelláriát.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában