Ásatás

2023.09.18. 07:54

Meglestük, hogy mit rejt a föld a Tatai-vár alatt

Népszerű volt a Tatai-vár ásatásaiba betekintést engedő régészeti bemutató. A feltárásokat vezető régész igazi kulisszatitkokba vezette be az érdeklődőket.

Kemma.hu

Az érdeklődők a 2023 nyarán indult ásatás helyszíneit és a feltárás eddigi eredményeit is megismerhették

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

A Kulturális Örökség Napjai rendezvényeinek keretében „Történelmi örökségünk a Tatai vár” címmel ingyenes régészeti szakvezetésre invitálták az érdeklődőket a Kuny Domokos múzeum szakemberei. Szeptember 17-én, vasárnap Giber Mihály a Kuny Domokos Múzeum régésze vezetésével felfedezhették fel a 2023 nyarán indult ásatás helyszíneit és megismerhették a feltárás eddigi eredményeit. A sétán többek között megmutatták, hogy hol bukkantak rá a titokzatos föld alatti folyosóra, illetve megtudhattuk azt is, hogy mit is rejt valójában a Tatai-vár „börtöne”.

Mint arról korábban beszámoltunk: 50 éve nem volt olyan a tatai várban, mint most. Megcáfolják az egyik városi legendát is. A tatai vár titkait keresik a régészek. A várudvar két részén is ásatások zajlanak. Dr. Schmidtmayer Richárd, a múzeum igazgatója elmondta, hogy az egykori török malomnál, vagyis a Ferrando-bástya tövében, illetve a török kori átjárónál, vagyis a Kecske-bástya mellett dolgoznak a szakemberek.

Ráadásul a feltárások során egy rejtélyes föld alatti folyosóra bukkantak a tatai vár alatt. A titokzatos folyosóról semmilyen feljegyzés sem maradt fent, így még a régészeket is meglepte, hogy mit találtak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában