Október közepéig Nyitva

2023.09.22. 07:26

Keresztény hitvalló festő költözött tárlatával Esztergomba

Takács Benedek Nyitva című kiállítása nyílt meg szeptember 16-án az esztergomi Kaleidoszkóp Házban. A 20 éves alkotó a megnyitó alkalmával képzőművészeti indíttatását, mesterével való közös tanulási munkáján túl beszélt a festményeken, vegyes technikával készült kompozíciók némelyikén látható keresztény témák eredőjéről, megtéréséről is.

Pöltl Zoltán

A Nyitva című kiállítás október 12-ig várja a közönséget.

Fotó: P.Z.

Mint a Nyitva című kiállítás főszereplőjével készült beszélgetésből kiderült, a Kaleidoszkóp Házban most megnyílt tárlata az első önálló bemutatkozása, bár korábban már szerepelt egy-egy képével közös kiállításokon. Gyerekkorában a Napút -rajziskolában pallérozta egyre terebélyesedő készségét, erősödött meg benne a képzőművészet iránti szeretet. Művészeti képzettségét tekintve – egyelőre – autodidakta festőnek tartja magát, aki a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium film és média szaka után jelenleg tervező-grafikus szakon tanul a SZÁMALK – Szalézi Technikum és Szakgimnáziumban. 

Mint elárulta, ezt portfólió és szakmai előképzés okán teszi, a terve az, hogy a Képzőművészeti Főiskolán tanul tovább, a tervező-grafikus szakon, mivel úgy látja, hogy magából a festészetből nem tudna megélni. Mestere, mentora Veszeli Lajos, Prima- és Balaton-díjas festő, akivel közel két éve dolgozik együtt, és aki sokat segített egyéni stílusa kialakításában, a különféle technikák elsajátításában. Első kiállítása anyagában vászonra és papírra egyaránt, grafikai és vegyes technikával, akvarell és akril festékkel készült alkotásai találhatók. Mint elárulta, egész eddigi munkássága alatt az akvarell volt a kedvenc ága, azzal szeret foglalkozni leginkább, mivel az az olajjal és terpentinnel ellentétben olcsó, de főleg könnyen kezelhető, javítható, nem szárad sokáig, így „az utolsó ecsetvonás után egy órával már akár ki is tehető a falra”. 

A tájképszerű, valamint csendéletet ábrázoló és absztrakt kompozíciók témaeredetéről szólva Takács Benedek azt is elmondta, hogy a képek egy jelentős része vallási indíttatású, így a művészeti tevékenységre, mint önismereti kurzusra is lehet tekinteni esetében. A témaválasztásnál egy vallási élmény általi impulzus, ami elindítja az alkotói folyamatot, legfőképpen egy lelkigyakorlat nyomán történt megtérése ad ihletet számára, mondta a fiatal festő, aki hozzátette: a figuratív és nonfiguratív kompozíciók szimbolikus jelentéssel bírnak. 

– Bár lehet, hogy a képek nehezen értelmezhetők első ránézésre és bele kell ásnia magát a nézőnek, hogy az összes jelentéstartalmát fel tudja fedni, de ezzel remélhetőleg azt érem el, hogy elidőznek a képeimnél és azon gondolkoznak, hogy vajon mit éreztem, mit gondolhattam, amikor festettem a képet  – mondta az alkotó. 

A Nyitva című kiállítás október 12-ig várja a közönséget. 

A mester üzent
A megnyitón Szabó Fruzsina tolmácsolta Takács Benedek mesterének, Veszeli Lajos méltató szavait. Ebben többek között elhangzott: „Már első találkozásunkkor éreztem, hogy ebben a fiatalemberben kigyulladni látszik valami a képzőművészet varázsából. Az pedig, hogy idén nyáron egy felnőtt művésztelepen, mint egyik mestere, közelebbről is megfigyelhettem és beleláttam alkotói és szellemi teljesítményébe, megerősített abban, hogy elhivatott, tudatos művészpalántáról van szó. (…) Az itt bemutatott képeken a tartalom és forma egysége érvényesül, amelyek a munkafolyamat közben alakulnak teljességgé. (…) A gondolatok és vallási érzések, jelképek formájában jutnak el a nézőig. Nyugodt, egyenletes ritmus jellemző a kollekcióra és bizonyos térhatások is felfedezhetők a festményeken.” 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában